poszerzenie rabat wyspowych wyjdzie fajnie moim zdaniem.
I cisowe ekrany jak zaznaczyłaś moga wyglądać ciekawie.
Twój ogród musi przede wszystkim 'grać' Tobie i pokazywać Ciebie. To jak z moim dzieckiem- ćwiczy rysunek na Akademię, ale zamiast machnąć szkice szybko, 1 kreską,robi wszystko cieniem, dłubie. Słuchałam wczoraj jej prowadzącej i ona mówiła że moja O. taka jest po prostu i będzie to widac w jej pracach. I tak ma być.
Inaczej cos by się zgubiło.
To zróbmy tak:- Ty się nie dawaj całkiem przerobić, broń się!
A my może troszkę Cie skorygujemy, na cos namówimy i wyjdzie tak że ogród nie zgubi charakteru a może bedzie jeszcze ładniejszy.
Ja do Ciebie lubię zaglądać bo:
- Dziewczyna od wyrywania chwastów ma super figurę, a ja jestem wzrokowiec
- Właścicielka to bomba energetyczna, ogrzać się można
- Ogród ma wielki walor- tryska zdrowiem, energią i życiem. Masz zdrwowe rosliny, często pięknie zestawione ( np Twoje rożane wyspy w porcelanowym kolorze z ciemniejszymi liliami)
Kopce kretów przeniesione na róże. Ten na zdjęciu jest nowy, tzn. odnowiony. A ten widok to Twoja zasługa. Do niedawna miałam tu półkole z lilaków (na zdjęciu w awatarku widać) i cyprysików w tle. Teraz mam otwarty widok na 3 strefy ogrodu - półkole z różami, półkole z bukszpanami i grabami i w tle jako trzecia "warstwa" wrzosowisko. Bardzo mi się te widoki teraz podobają.
a zależy Ci na nich? Jeśli robią bałagan to może warto pomyśleć że warto się z nimi rozstać- w końcu ogród dla nas spełnia rolę głównie estetyczną. Migdałek jest krótkowieczny i w większości ogrodów zdobi do końca kwitnienia, potem zaczyna się u niego pasmo chorób. Karagany na skręconym pniu?- kurczaki, nie wiem jakie to są- takie szczepione, płaczące, niewielkie? Takie małe to się zmieszczą gdzieś.
Ja powiem tylko tyle , będzie BOSKO. Każda rabata naturalna wzboga w buskzpany powala mnie na kolana. ogród VIVY też ma taki piekny płotek bukszpanaowi a w głebi angielko i jest cudnie. Obserwuję plany, widzę że najlepsi doradzają. Skoro Danusia i magnolia rządzą u Ciebie to będę podpatrywać z zapartym tchem
Magnolia, tam rosną dwie karagany na pniu skręconym w spiralkę.... przycinam wiosną, ale gałązki rosną w takiego rozczochranego jeża.. dalej jest migdałek na pniu.. może znajdę jaką inną fotę.. Rabata leży zaniedbana od 2 lat, bo mam ją uporządkować i ciągle robię coś innego i czekam na wenę twórczą... A rabata na której nie robiłam nic przez 2 lata jest zaniedbana, a to oznacza, że nie fotografowana Tylko pojedyncze kwiatki.. czy grupki..
musi byc funkcjonalnie, inaczej, wszyscy się szarpią.
Taka rabata jak pokazujesz jest bardzo ciekawa, jednak wydaje mi się że przy tak bardzo masywnej rabacie jak Twoja , powinna mieć więcej 'oddechu' w postaci niskich nasadzeń. Tył wysoki, - krzewy, przed nimi może piętro wysokich traw, potem mogą być punktami czy niezbyt gęstym szpalerem drzewa, dalej średni łan i dalej nisko na sporej przestrzeni- 1 plama, albo kilka w jakimś układzie, np pasy skośne. W tych niskich dywanach mogą być ciut wyższe plamy, wysokości max średniego łanu.
Z grzybem nie musiałam na magnolii walczyć przynajmniej, od lipca walczyłam z różnymi paskudztwami po powodziach, tego mi przynajmniej darowano Jeszcze teraz jodełka niewyraźna...ale zaszczyt bożonarodzeniowej w ogrodzie dostanie
Mam nadzieję, że Twoja zuzanka już zdrowa?
Prawie 30 lat nieustannie powtarzam jakie kwiaty lubię, to czasami mi dogadza
Kasiu, śliczna ta magnolia,moja susan cały rok walczyła z grzybem, ale taka żółta mi się jeszcze marzy
i różyczki piękne eMuś Ci podarował zna się na rzeczy
buziaki, Kasieńko