Witam serdecznie, możecie mi pomóc? Chciałbym zrobić rabatę jednak nie bardzo mam pomysł czym ją obsadzić. Czytam państwa posty i próbuje poznać zasady tworzenia rabaty, jednak kompletnie nie mam pomysłów na rośliny. Na miejscu rabaty już rośnie klon drummondi, magnolia i śliwowiśnia i bambus rufa (klon, bambus i magnolia możliwa do przesadzenia – rosną od niedawna). Tłem rabaty będą tuje które rosną od zachodniej strony rabaty.
Rozmiar rabaty ok 12 m długości i ok 3,5 szerokości. Ścieżkę kamienną planuję przełożyć i dostosować do kształtu rabaty.
Będę wdzięczny za sugestie.
Witam Was ,ja cały czas stoję w miejscu..Proszę Was o pomoc .Chodzi mi o kształt rabat..nie wiem czy mają być zaokrąglone ,,symetryczne itp.Wrzucę co narysował am .czy ma to sens?
Powoli czosnki startują.
Ten jeden to Gladiator sprzed kilku lat. Pozostałe to Purple Sensation kupowane jesienią. Posadzone w donicy zimowały zadołowane w kompoście.
Z drzewami jest tak, że się sadzi a potem zajmują pół ogrodu i wylatuje część.
Mam sporo drzew.
Z liściastych oprócz owocowych mam buka, trzy klony Drummondii, Crimson i Red Sansed, jarząba szwedzkiego, jarzębiny płaczące dwie, tulipanowca, katalpe, magnolie jedną jako drzewo, dwa różne wiązy, trzy brzozy, wisnie Kiku ( i jak to u mnie każda inna), dwa perukowce, lilaki, część drzew są bardziej jak krzaki, a niektóre krzaki jak drzewa np tamaryszek .
Na pewno coś zapomniałam
Brzoza Dorenboss
Magnolia Yelow River
Klony i jarząb i najmłodszy jarząbek tez z aparatem.. przy okazji wypatrzyłam wierzbę ...... zajmuje dużo miejsca a ja o niej zapomniałam
Hej.
Policzyłeś straty a nie podałeś jakie masz ciśnienie statyczne.
Odnosnie rozmieszczenia zraszaczy to zobacz dwa posty wyżej tgrzebien-ia. On ma problem z brakiem zasięgu wody w niektórych miejscach (czerwone kółka) U ciebie na rysunku widze takie miejsca:
czarnymi (i jedno duże owalne czerwone ) kółkami zaznaczyłem tam gdzie mogą być braki w nawadnianiu.
Czerwonymi małymi kółkami sugestia aby dodać tam zraszacze (linia żółta).
teraz odnośnie Twoich wyliczeń.
Straty liczysz dla jednej sekcji i je sumujesz. Pamiętaj ze straty są na elektrozaworze, kolanku, trójniku redukcji itp.
Odnosnie średnicy rur - moja sugestia rób wszystko na 1 calu. Przepływ zredukuje Ci stratę Ciśnienia na żółtej i fioletowej linii.
Odnosnie zastosowania dysz statycznych - one nie będą miały takiego zasięgu jak MP3000 - musiałbyś zwiększyć ilość sekcji i ilość zraszaczy...
Statyczne możesz dać na linii fioletowej.
Odnosnie linii kroplujących - jak dasz przewód z kompensacją ciśnienia to przy tej długości linii może być na jednej sekcji.