Rozprzestrzenianiu się szkodnika może również zapobiec unikanie zakupów roślin pochodzących z obszarów, na których występuje cydalima perspectalis.
Mam na myśli oczywiście wyłącznie rośliny,na których żeruje ta ćma (przede wszystkim bukszpan).
Chodzi nie tylko o zakupy przez internet. W lokalnych szkółkach oraz w dużych centrach handlowych jest sporo roślin pochodzących od hodowców z rożnych części Polski oraz zza granicy. Kupując rośliny, na których znajdują się jajka ćmy lub gąsienice, łatwo przenieść szkodnika na obszar, na którym nie występuje.
Jeżeli ktoś mimo tego decyduje się na zakup, to warto zajrzeć do środka rośliny i sprawdzić, czy nie ma tam pasażera na gapę
Pytanie, czy gołym okiem możemy zobaczyć jajeczka tej ćmy?
Trawnik potrzebuje wody. Nie łudź się że wyrośnie na piachu i na pełnym słońcu. jaka by nie była nazwa i producent i tak nic z tego. Załóż nawadnianie.
Możesz wpisać w google po polsku i znajdziesz odpowiedzi po polsku. Mam nadzieję, że wyjaśniłam szczegółowo, Ale nadal nie wiem jakiego drewna szukasz.
Lokalny zakład stolarski powinien wiedzieć takie rzeczy. Ja jestem tylko córką stolarza