Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Świerk serbski - Picea omorika 17:48, 06 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ponieważ na wiosnę mogą nie ruszyć, bo skoro donice stoją na wierzchu, to mogą przemarznąć korzenie. Mogły też być przesuszone jesienią i teraz cierpią z powodu suszy fizjologicznej.

Ja bym kupowała o normalnej porze a najlepiej gdy widać, że puszczają młode przyrosty. Co nagle to po diable.

Znów chciałabym skorzystac z Pani wiedzy i zapytac czy świerkom serbskim posadzonym od wschodu zaszkodzic moze cień ambrowca posadzonego od południa? Zauwazyłam, że gdy Pani sadzi duze drzewo to w zasiegu jego "cienia" sadzone sa cieniolubne iglaki,a dopiero potem serby, stąd moje pytanie. Dlatego zastanawiam się czy posadzic świerki od samego rogu działki czy może jednak zostawić miejsce na na przykład aureospicate lub choinę.
Więdnące tuje szmaragdowe 09:52, 29 mar 2017

Do góry
Rasiek napisał(a)
Gardenarium - okazało się, że dociekliwość nie do końca gubi. Uzyskałem wiele istotnych informacji - również od Ciebie. Gdyby nie dociekliwość byłbym wywalił tuje z donicy nie mając pojęcia co robić stałbym nad nimi i patrzył. Teraz wiem o wiele więcej. Bardzo diękuje za wszytskie rady.
Mam ogromną nadzieję, że za kilka dni pokaże tuje w pełnej okazałości.

Cześć - mam podobny problem jak Ty wcześniej. Moje tuje mają korzenie, które oplotły ziemię tak silnie, że można wyjąć całą roślinę z doniczki jak siatkę z zakupami.

Jak udało Ci się go rozwiązać?

Pzdr
CM
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:47, 29 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.

A może, Wy drodzy pomożecie. Jak myślicie, czy zamienić żywopłot z cisa na świerki serbskie( ten zielony długi ekran na projekcie ) za żywopłotem jest sad, 3 jodły i sosna. Nie wiem czy brzozy będą lepiej się prezentowały na tle wyższych świerków czy niższego żywopłotu z cisa. No i w jakiej odległości od ekranu przesadzić brzozy. Niżej zdjęcie jak jest w rzeczywistości.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:37, 24 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.

Biorę się za przesadzanie. Danusiu jakbyś podpowiedziała czy nie zamienić cisa na świerki serbskie, (ten zielony długi pasek 7 m ). No i jaką odległość zachować między ekranem a brzozami. ??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:06, 22 mar 2017

Do góry
Na razie zamykam swój kramik. Ostatnie zdjęcia - przepraszam, ale usunęłam.
Leczę się.
Żywopłot mieszany 11:24, 22 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podnieść graby i dosypać kompostu. A co potem na wierzch jako ściółkę, wybierz sam co chcesz. I co pasuje do reszty ogrodu. Najlepiej korę.

Masz tutaj wybór co możesz wybrać

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Dziękuję za odpowiedź Pani Danuto.
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:10, 22 mar 2017

Do góry

Kamil za wcześnie. Za zimno, korzenie rosną ale zielone - nie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:05, 22 mar 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Zastanawiałam się czy napisać...prosiłaś żeby nie, trudno, najwyżej wywalisz.
Każdy jest tylko człowiekiem i ma wady, każdy. Ideałów nie ma, ludzi pasującym wszystkim bez wyjątku też nie. Ale dla mnie, bez Ciebie Danusiu, nie zdarzyłoby się to, co się zdarzyło w moim życiu, znajomość z tyloma życzliwymi ludźmi w realu i ogród, który dla mnie nigdy nie będzie doskonały, ale pobudza do działania moich sąsiadów, ludzi, którzy do tej pory mieli w ogrodzie tylko trochę porozrzucanych jednorocznych kwiatów, a teraz sadzą hortensje i trawy.
I nie piszę to po to, żeby jakieś lizusostwo uprawiać, sporo osób z forum mnie zna i zawsze wygłaszam ten sam pogląd. Będę Ci zawsze wdzięczna Danusiu, nigdy nie zapominam dobrego.

Nie zaglądam do Ciebie codziennie, ale jak już jestem, to kopara mi opada, zawsze! Niedoścignione piękno, jak dla mnie!

Może zanim wywalisz ten wpis, ktoś, kto niesprawiedliwie ocenia, przeczyta.

Dziękuję. Ale może ona się powinien gdzie indziej znaleźć? Bardzo by mi pomogło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:57, 22 mar 2017

Do góry
Ona ma rozwichrzone rude włosy Kapelusz na to nie wejdzie, nie jest łysa To widać w realu

Ogród mały, ale pojemny;) 10:56, 22 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Milky Way, konkurencji nie powinno się uczyć, ja jestem chyba wyjątkiem, tutaj się szkoli na Ogrodowisku masa konkurencji, co więcej na kanwie ogrodowiska powstają nowe firmy. Kanciki, lustra, stożki, trawki itd.

Rózg nie było. Koniec wypowiedzi, więcej już nie piszę, a ostatnie słowo należy do Przemka, pozdrawiam.

Tak i mi się wydaje - ze ten portal jest z jednej strony Twoim przeogromnym sukcesem, a z drugiej zmorą.... Znak czasów.
Ogród mały, ale pojemny;) 10:49, 22 mar 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Milky Way, konkurencji nie powinno się uczyć, ja jestem chyba wyjątkiem, tutaj się szkoli na Ogrodowisku masa konkurencji, co więcej na kanwie ogrodowiska powstają nowe firmy. Kanciki, lustra, stożki, trawki itd.

Rózg nie było. Koniec wypowiedzi, więcej już nie piszę, a ostatnie słowo należy do Przemka, pozdrawiam.

Ostatnie słowo należy do Przemka,ja nieśmiało tylko jeszcze napisze,że to wszystko co robisz Danusiu właśnie świadczy o Twojej wielkości i sile ;jesteś jedyna w swoim rodzaju -Ty i szkoła ,którą tworzysz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 22 mar 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)
ucałuj Kreskę w nochala ode mnie

Mogę wreszcie ucałować, bo nie ma robaków
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:46, 22 mar 2017

Do góry
Jamroczek napisał(a)
No pogoda średnia ale i tak się cieszę bo po raz pierwszy zakwitły u mnie iryski parę kwiatuszków a ile radości Danusiu czy ciemierniki masz cały czas w donicach czy wysadzasz je do ziemi? Czy po kwitnieniu chowasz razem z donicami?
pozdrawiam Asia

Wsadzam do gruntu i dziś mam nawet takie prawie czarne kwiaty z zeszłego roku, wyjątkowo lubią rosnąć za domem.
Inne, np. takie z jesieni - dołuję w ogrodzie na bazie jak nie zdążę wsadzić i też zimują. Mam teraz takich z 15 doniczek wykopanych. Muszę je posadzić.
Ogród mały, ale pojemny;) 10:41, 22 mar 2017

Do góry

Ogród mały, ale pojemny;) 10:37, 22 mar 2017

Do góry
Mój wpis być może jest spowodowany moim obecnym stanem umysłu i załamaniem jakie obecnie mam. Czy to ma przekreślić całe dobro jakie dałam przez te 7 lat ( w tym 3 lata nieprzespane)? Każdy ma prawo do słabości, zwłaszcza w chwili, kiedy mój stan prywatny zdrowotny jest kiepski, a także przyszłość jaka się kroi i to że zapewne będę musiała sprzedać Ogrodowisko. Moja pasja i moja miłość.

Nie mogę siedzieć przed komputerem, bo potem nie mogę wstać. Może Przemek (w końcu konkurencja bo zakładasz ogrody zawodowo) pomyśl nad swoim własnym portalem, będziesz niósł kaganek oświaty, nie pod moim parasolem, a ja sprzedam swój, aby móc przeżyć na emeryturze i nie głodować. Może to właśnie czas, aby nie zmarnować mojej pracy nad Ogrodowiskiem i wreszcie odpocząć i zacząć żyć dla siebie, a nie dla innych.

Ogrodowisko nie jest portalem czyimś, gdzieś sobie istniejącym, jest utrzymywany przez dwoje ludzi tylko (ja i Ronin informatyk), którzy ciężko pracują na jego istnienie, kosztem swojej pracy zawodowej. Wielokrotnie zamiast ustawiać chłopakom rośliny na ogrodzie, ja siedziałam aby skończyć artykuł. To prywatny portal, każdemu udostępniamy miejsce, aby tylko przestrzegał regulaminu.

Filomeno, nie mylisz się, nie stworzyłam Ogrodowiska aby zarobić, bo zarabiam na czym innym. Na tworzeniu ogrodów, które właśnie Wam posłużyły za wzór. Znacie kogoś podobnego? Może to błąd, trzeba było włączyć reklamy zasłaniające, a nie zbierać tylko ten lichy 1000 na serwery?

Krzywdzicie mnie swoimi wpisami, ale dziękuję i przyjmuję z pokorą, a osoby krótko będące i oceniające mnie po tym wpisie, zapraszam do lektury od początku. Wszystkich, zwłaszcza Przemka, przepraszam.

Topiary z bukszpanu i cisa 10:28, 22 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Złap go jeszcze na górze. W środku będzie się ogałacał, ale po zewnątrz będzie się ładnie zaabudowywał.

Dziękuję Danusiu zrobię to
Ogródkowe perypetie:) 09:39, 22 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pytanie do Magnoli, może zajrzy Co dać powojnikom w nogi, tym botanicznym? bo ja zaplanowalam sobie właśnie powojnik przy barierce i wejściu na taras od ogrodu, ale tam jest wystawa poludniowo-zachodnia jednak. Rabata ma być z piwoniami, trawami, bukszpanem i czymś niebieskim

A może ja odpowiem?

Dodaj piwonie. Będą dobrze cieniowały "nogi".

Powojniki botaniczne często tworzą takie "kołtuny" - dobrze je połączyć z trzmieliną Fortunego która jest zimozielona o potrafi się wspinać razem z nimi maskując brzydotę łodyg.

Danusiu bardzo mi miło
Ok, dodam piwonię w nogi, myśle, że będzie jej tam nawet dobrze. Tylko czy trzmielina nie 'zadusi' powojnika? Te kołtuny są takie 'słodkie' jak mówi moja córka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:36, 22 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Martwi mnie to, że pogoda nie idzie na plus, a smutno dziś jest. Jak u Was?

Wczoraj u nas było 20 stopni na plusie, ale dzisiaj leje i buro
Coś ułomna ta wiosna
Ogródkowe perypetie:) 08:54, 22 mar 2017

Do góry
Pytanie do Magnoli, może zajrzy Co dać powojnikom w nogi, tym botanicznym? bo ja zaplanowalam sobie właśnie powojnik przy barierce i wejściu na taras od ogrodu, ale tam jest wystawa poludniowo-zachodnia jednak. Rabata ma być z piwoniami, trawami, bukszpanem i czymś niebieskim

A może ja odpowiem?

Dodaj piwonie. Będą dobrze cieniowały "nogi".

Powojniki botaniczne często tworzą takie "kołtuny" - dobrze je połączyć z trzmieliną Fortunego która jest zimozielona o potrafi się wspinać razem z nimi maskując brzydotę łodyg.
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 08:52, 22 mar 2017

Do góry
Super szaleństwo, a stylizacja na medal.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies