Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania -Spełnione marzenie

Ania -Spełnione marzenie

Anda 18:42, 17 wrz 2020

Ania111 napisał(a)
Teraz znów proszę o poradę.

Tuje trochę już urosły
Włóknina zajęta
Trawa zasypane - przez zimę zginie

....ale jest miejsce między tujami
I aż się prosi ,żeby coś tam wsadzić.

Tylko nie za bardzo wiem co ?

Może pomożecie

Przeczytałam, że nie możesz powiększyć rabaty, bo M jest na nie. Wg mnie takie upieranie się jest bez sensu. Najrozsądniejszym wyjściem byłoby właśnie powiększenie rabaty aż do tego widocznego na zdjęciu niwaki. Wtedy mogłabyś posadzić ładne trawy lub byliny przed tujami, a nie pomiędzy. Zywopłot typu tuja-trawa-tuja-trawa nie będzie ładnie wyglądał.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MiluniaB 20:57, 17 wrz 2020

Ewa, a co byś radziła posadzić bez możliwości powiększenia rabaty - na tym się skupmy. Jeżeli z biegiem czasu Ani M zmieni zdanie to będzie super i wówczas się zastanowimy nad obsadzeniem. Teraz jest jak jest i próbujmy coś sensownego doradzić.
Nowa12 21:24, 17 wrz 2020

Aniu a może jakieś cebulowe np. czosnki? Moim amatorskim zdaniem nic bym jednak nie sadziła pomiędzy. A z przodu też nie masz za bardzo miejsca. Niskie rośliny przy wysokich tujach to znowu za duża dysproporcja. Wolałabym zaczekać, poszerzyć rabatę i wtedy coś fajnego wymyśleć. Wiem, że czekasz na dobre pomysły ale ja popieram zdanie dziewczyn, które są za poszerzeniem tego paska.
Anda 21:51, 17 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Ewa, a co byś radziła posadzić bez możliwości powiększenia rabaty - na tym się skupmy. Jeżeli z biegiem czasu Ani M zmieni zdanie to będzie super i wówczas się zastanowimy nad obsadzeniem. Teraz jest jak jest i próbujmy coś sensownego doradzić.

Bez możliwości poszerzenia zostawić jak jest, bo sadzenie pomiędzy tuje „czegoś” tego żywopłotu nie upiększy, a kasy wg mnie na to szkoda. Już lepiej znieść widok muru za tujami.

Czy to tuja Szmaragd? Powinno się je sadzić 3 sztuki na 1m. Inaczej dłużej poczekasz na zwarty żywopłot.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ania111 06:36, 18 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
KF ma właśnie fajny kolumnowy pokrój

..... już wiem jak wyglada .
Rzeczywiście jest kolumnowa I wysoko .

Tylko co korzeniami ???
Ania111 06:44, 18 wrz 2020

Anda napisał(a)

Przeczytałam, że nie możesz powiększyć rabaty, bo M jest na nie. Wg mnie takie upieranie się jest bez sensu. Najrozsądniejszym wyjściem byłoby właśnie powiększenie rabaty aż do tego widocznego na zdjęciu niwaki. Wtedy mogłabyś posadzić ładne trawy lub byliny przed tujami, a nie pomiędzy. Zywopłot typu tuja-trawa-tuja-trawa nie będzie ładnie wyglądał.

Witaj Ewa
Bardzo się cieszę ,że dołączyła do dyskusji .
No niestety temat nie jest łatwy.
Tuje już na tyle urosły,
że teraz już mogą dostać towarzystwo .
Niestety miejsce ograniczone.
Poszerzenie rabaty to raczej nie wchodzi
W grę.

1. To mój "strażnik trawy " hihihi
2. Pod koniec rabaty rośnie sosna.

Droga kompromisu mogę odsunąć kilka cm .

Ania111 06:46, 18 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)

Milunia.

Z ust mi to wyjelas .
Hihihi
Ania111 06:47, 18 wrz 2020

Nowa12 napisał(a)
Aniu a może jakieś cebulowe np. czosnki? Moim amatorskim zdaniem nic bym jednak nie sadziła pomiędzy. A z przodu też nie masz za bardzo miejsca. Niskie rośliny przy wysokich tujach to znowu za duża dysproporcja. Wolałabym zaczekać, poszerzyć rabatę i wtedy coś fajnego wymyśleć. Wiem, że czekasz na dobre pomysły ale ja popieram zdanie dziewczyn, które są za poszerzeniem tego paska.

Agatko

A ile tego poszerzenia masz na myśli?
No i pamiętajcie o sosniw.
Ania111 06:50, 18 wrz 2020

Anda napisał(a)

Bez możliwości poszerzenia zostawić jak jest, bo sadzenie pomiędzy tuje „czegoś” tego żywopłotu nie upiększy, a kasy wg mnie na to szkoda. Już lepiej znieść widok muru za tujami.

Czy to tuja Szmaragd? Powinno się je sadzić 3 sztuki na 1m. Inaczej dłużej poczekasz na zwarty żywopłot.

Tak , Szmaragd.
Tuje posadzone luźniej
Aby teraz coś doradzić hihihi
Tylko chyba za gęsto posadzone hihihi.

No widzisz ,jaka wiedza mam.
Żadną. Hihihi

mrokasia 07:51, 18 wrz 2020

Ania111 napisał(a)

Dziękuję Kasiu za odwiedziny
A szczególnie za poradę.

A co powiesz na wysokie trawy jakieś kolumnowe
A bardziej z przodu rozchodnik ?

No właśnie o kolumnowych trawach i rozchodnikach Ci pisałam.

Tylko tam nie ma miejsca by tak jak piszesz dać rozchodniki bardziej z przodu a trawy bardziej z tyłu.. Nie wciśniesz między dwie tuje i trawy i rozchodnika.
A poszerzanie tej rabaty o 10cm nic nie da. Jeśli poszerzać to minimum o metr/półtora.

Możesz jeszcze pomyśleć o przesadzeniu np. co trzeciej tuji gdzie indziej. Wtedy w tych przerwach pomiędzy tujami swobodnie posadzisz inne rośliny.