Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Mgduska 15:22, 07 wrz 2020

deszczowymaj napisał(a)

Fajniuśnie to wygląda!
greg66 15:24, 07 wrz 2020

No fajny kształt, podaba się a co to jest po lewej ta jasno zielona roślina?
mrokasia 15:32, 07 wrz 2020

Oooo, z perzem to trudna i nierówna walka jest. Wiem coś o tym. Ciągle go wyciągam z rabat. Jest go coraz mniej ale wciąż wyłazi.
popcorn 15:41, 07 wrz 2020

Asia perz to masakra, spryskaj jakimś herbicydem systemicznym, wywalanie go mechaniczne może trwać latami... cieszę się że go tutaj tak wiele nie mam
sylwia_slomc... 16:07, 07 wrz 2020

Herbicydy na perz nie działają Już parokrotnie próbowałam, niby usycha, a za chwilę odrasta ponownie. Miałam Ci pisać, żeby w tej sytuacji przygotować rabatę i nic nie sadzić na niej na razie celem wybrania tego co jeszcze wyłazić będzie, ale czytam, że już posadzone. Najgorzej będzie jak przerośnie przez posadzone rośliny, wtedy jest nie do zlikwidowania praktycznie
deszczowymaj 16:36, 07 wrz 2020

Mgduska napisał(a)

Fajniuśnie to wygląda!

Też tak myślę a po prawej stronie równolegle też będzie rabata (dość spora) dzielić będzie je trawiasta ścieżka
deszczowymaj 16:39, 07 wrz 2020

greg66 napisał(a)
No fajny kształt, podaba się a co to jest po lewej ta jasno zielona roślina?

Aukuba japońska ..mam ją już parę ładnych lat
u mnie zimuje bez problemu
nie jest zbyt duża bo dzielona była już kilka razy a i dość wolno przyrasta
deszczowymaj 16:46, 07 wrz 2020

mrokasia napisał(a)
Oooo, z perzem to trudna i nierówna walka jest. Wiem coś o tym. Ciągle go wyciągam z rabat. Jest go coraz mniej ale wciąż wyłazi.

Gdyby to diabelstwo ciągle nie przerastało z (trawnika ) to jeszcze byłoby do ogarnięcia ..na rabatach tych starych już się go pozbyłam, najgorzej na nowych ..wystarczy zostawić mini pici kłączusia i już kłopot gotowy
deszczowymaj 16:52, 07 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Herbicydy na perz nie działają Już parokrotnie próbowałam, niby usycha, a za chwilę odrasta ponownie. Miałam Ci pisać, żeby w tej sytuacji przygotować rabatę i nic nie sadzić na niej na razie celem wybrania tego co jeszcze wyłazić będzie, ale czytam, że już posadzone. Najgorzej będzie jak przerośnie przez posadzone rośliny, wtedy jest nie do zlikwidowania praktycznie

Sylwia na starych rabatach już go nie mam ..lata dłubania z resztą tam ziemia pulchna i nawet jak jakiś się trafi na brzegu rabaty to łatwo go usunąć

najgorzej właśnie na tej nowej części ..tam nie ma żadnej normalnej trawy , tylko perz i to tak głęboko ukorzeniony że ledwo widłami go sięgam
sylwia_slomc... 16:58, 07 wrz 2020

To tym bardziej przemyśl, przygotuj ziemię i nie sadź nic na razie, łatwiej będzie wybierać jak zacznie coś wyłazić