Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Makao 19:02, 11 lip 2025

A ja myślałam że to opuchlaki
Joku 20:29, 11 lip 2025

Ja mam takie wżery na liściach róż, próbowałam dojść kto robi takie szkody. Szkodnika nie udało mi się zobaczyć. Teraz wiem czego szukać.
Kordina 12:56, 12 lip 2025

Też zachwyciły mnie Twoje ostróżki co Anię - Makao napisz jeszcze czy to odmiana jednoroczna czy bylina? Miałam w tym roku wysiać jednoroczne kolorowe i przegapiłam...
A co do tych krągłych wżerów na liściach, to jak tu odróżnić czy to opuchlak, czy pożyteczny błonkoskrzydły?
Joku 16:27, 12 lip 2025

Chyba po rozmiarach wżerów, opuchlakowe są mniejsze na brzegach liści natomiast te o których pisze Ewa mają większe rozmiary. Na liściach moich róż do ok. 1 cm średnicy, te największe.
mirkaka 17:32, 12 lip 2025

Opuchlaki robią takie koronki, wąskie kanały na brzegach liści, te są okrągłe i duże.
Też mam takie na jednej azalii, myślałam że to jakiś szkodnik, ale teraz już mi nie przeszkadza
Margo2 00:48, 18 lip 2025

Prawdziwy różany festiwal.
Tytuł wątku adekwatny do zdjęć
Róże masz bajeczne.
Mam kilka z tych co pokazałaś, a ile już miałam. Niestety nie poradziły sobie u mnie.
Teraz zastanawiam się nad Cesarem. U Ciebie był piekny krzak. U mnie cały łysy
ewsyg 13:17, 18 lip 2025

Sylwia, to jest róża Paul Bocuse. niedługo u mnie będą jabłka i brzoskwinie. śliwy niestety obmarzły.

Ania, Jola, początkowo myślałam, że to opuchlaki, ale zastanawiałam się dlaczego te wżery nie są na rododendronach. Rodki rosną niedaleko i to one powinny bardziej ucierpieć. Poszukałam i znalazłam, że to miesierki.

Bożenko, to są ostróżki wieloletnie, ale nie wiem jaka odmiana, mam trzy odmiany w liliowym kolorze. Jednoroczne też wysiałam, ale słabo kwitną. Wydaje mi się, że opuchlaki i miesiarki wybierają inne rośliny, ale mogę się mylić.

Mirusiu, mnie też nie przeszkadza, wręcz się cieszę, bo sporo ich u mnie widzę.

Gosiu, już po festiwalu, chociaż niektóre jeszcze dogorywają, a inne kwitną drugi raz. Jeżeli chodzi o róże Cezar, to fantastycznie sobie poradziła i powiem, że to jedna z lepszych moich róż. Była zdrowa, a kwiaty świetnie poradziły sobie w deszczu. To moje drugie podejście do tej odmiany. Pierwsza rosłą z innymi roślinami i wyglądała tragicznie, ta jest soliterem i spełnia wszystkie moje oczekiwania. ja mam grubo ponad sto krzaków róż i też będę rezygnować z tych, które mi się nie podobają, albo są bardzo kapryśne. Czas ograniczyć ich ilość.

Eupraksja 21:39, 18 lip 2025

Witam się u Ciebie w wątku, moja imienniczko Masz zachwycający ogród, a kolekcja róż jest jego ukoronowaniem Cudowne są, mimo że nie planowałam sama ich uprawy - przez te kolce przede wszystkim!! - to oglądając Twoje zdjęcia już mam parę typów, które jednak chciałabym, ach chciała... Szczęście w nieszczęściu, że warunki leśne różom nie sprzyjają - chociaż April ustanowiła precedens
Kordina 23:39, 19 lip 2025

Eupraksja napisał(a)
Witam się u Ciebie w wątku, moja imienniczko Masz zachwycający ogród, a kolekcja róż jest jego ukoronowaniem Cudowne są, mimo że nie planowałam sama ich uprawy - przez te kolce przede wszystkim!! - to oglądając Twoje zdjęcia już mam parę typów, które jednak chciałabym, ach chciała... Szczęście w nieszczęściu, że warunki leśne różom nie sprzyjają - chociaż April ustanowiła precedens

Są również róże bezkolcowe, w moim folderze mam zapisaną np ZEPHIRINE DROUHIN a jak wpiszesz w google - róża bezkolcowa to zobaczysz, że trochę ich jest bo takie zakupy rozważałam, ale zwyciężył np kolor
Eupraksja 05:51, 21 lip 2025

Kordina napisał(a)

Są również róże bezkolcowe, w moim folderze mam zapisaną np ZEPHIRINE DROUHIN a jak wpiszesz w google - róża bezkolcowa to zobaczysz, że trochę ich jest bo takie zakupy rozważałam, ale zwyciężył np kolor

Gdzieś tu już właśnie na O. czytałam o tych bezkolcowych! Także może zawitają i do mnie kiedyś, ale nie będę się jeszcze rzucać na tak głęboką wodę Zobaczymy jak długo wytrzymam