Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Rojodziejowa 00:02, 13 lip 2023

antracyt napisał(a)
Ha, po jednej rabacie na pewno bym wymiękła Zresztą, u mnie często rosną odmiany nn, przez pomyłkę, braki pamięciowe albo po prostu tak kupione. Do tego pozwalam zadomowić się niektórym dzikusom. Zobacz co znalazłam ostatnio na nieogarniętej rabacie wstydu. Fajne, nie? Znalazłam nawet nazwę, ale już zapomniałam

No fajne Kruszczyk szerokolistny?
Magara 00:02, 13 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)

odętką?

Bingo
antracyt 16:06, 13 lip 2023

Helen napisał(a)

Faktycznie piękne, chociaż mocno słodkie

Haha, na żywo odbiór jest trochę inny. Chociaż rzeczywiście lubię słodkie, cukierkowe połączenia
antracyt 16:10, 13 lip 2023

Magara napisał(a)

Aaaa, to na bank mi się z czymś pomyliło, z orszeliną? ożanką? Coś na "o" mi po głowie chodzi

Zuza, a pamiętasz konkretnie co to za przetacznik? Pytam w kontekście tych moich "nowych" róż i sąsiedztwa dla nich. Bo z przetacznikiem mam złe doświadczenia, strasznie się pokładał i wydałam wszystkie sadzonki.

Nie pamiętam czy w ogóle była jakaś nazwa odmiany, kupiłam go na wyprzedaży marketu budowlanego Wydaje mi się, że te kłosowe się nie pokładają (to bardziej pytanie do znawców tematu niż odpowiedź).
antracyt 16:13, 13 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)

No fajne Kruszczyk szerokolistny?

Tak, to on
Kokesz 00:33, 14 lip 2023

antracyt napisał(a)

Alicjo, część róż na szczęście jest bezkolcowa Chociaż cięcia jest sporo, to fakt. W tym roku zaczęłam wcześniej, ale się potem okazało że część róż dopiero później pokazała przemarznięte miejsca i musiałam sporo poprawiać.

To zestawienie kolorystyczne na hamakowej to ostatnio jedno z moich ulubionych. Część udało mi się skomponować w zeszłym roku, teraz doszło trochę nowych roślin i moim zdaniem super się zgrały.
Kolejne które bardzo lubię to mieszanka wyjątkowo wysokich floksów od Reni, jeżówek, dalii i czarnego bzu. Wszystko w różach i fioletach

Podoba mi się to zestawienie wg mnie jest delikatne w odbiorze
Może zgapię do siebie
Próbowałam dziś wreszcie wkopać dalie na bylinową i gdzie nie wbiłam szpadel tam cebulki tulipanów...masakra...i kolce od róż.O chwastach i siewkach niezapominajek nie wspomnę są wszędzie.
Dojrzewam do tego, żeby jesienią wykopać całe towarzystwo, zrobić porządek i posadzić na nowo...Tylko czy to ma sens...Może mi przejdzie
Jednak osobna rabata daliowa jak u Ciebie jest łatwiejsza do sadzenia.
antracyt 10:32, 14 lip 2023

Renia, nie dojrzewaj - to takie moje skromne zdanie A nie możesz dalii do warzywnej części dać?
ps. Na wiejskiej też nie mam samych dalii, ale z założenia miejsca dla nich trzymam i dlatego wiosennie nie prezentuje się ta rabata najlepiej.
Kokesz 17:39, 14 lip 2023

Większość wsadziłam do warzywnej ale chciałam dać te najwyższe na rabatę bylinowa. Nie mogłam wczoraj wcisnąć się na tyły.
Na pewno jakieś tetrisy zrobię bo zaczyna mnie drażnić. Musialabym wykopać cebulki i posadzić na nowo tak żeby nie przeszkadzały.
Niby zostawiłam miejsce na dalie ale jakoś zarosło
Magara 22:52, 14 lip 2023

Kokesz napisał(a)

Dojrzewam do tego, żeby jesienią wykopać całe towarzystwo, zrobić porządek i posadzić na nowo...Tylko czy to ma sens...Może mi przejdzie

Ooo, ja mam takie samy myśli jak Renia, odnośnie dwóch moich rabat, które nie spełniają oczekiwań Z jedną już tak zrobiłam porządek na wiosnę, strasznie się bałam, ale dało radę
Z tymi dwoma czekam na powera
antracyt 20:00, 21 lip 2023

Po tygodniu wybitnie nieogrodowym powracam do świata forumowego Nadrabianie ulubionych wątków zostawię sobie chyba na zimowy czas, a teraz to głównie ogarnianie wszystkiego co przekwitło i chwastów mnie czeka, ale postaram się pozaglądać do Was na bieżąco
Zostawiłam ogród w strasznym upale, ale okazało się że codziennie trochę deszczu spadło i wszystko pięknie przetrwało bez opieki, chociaż wygląda już bardziej jak u schyłku lata.
Odrobina(no może ciut więcej ) historii obrazkowej jeszcze nie ogarniętego ogrodu.