Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:32, 07 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Jednak zmiana planów. Przełożone na przyszły tydzień.
A wybieram sie do Grzegorza Hyżego - Róże ogrodowe

Też super Zrób więcej zdjęć niż ja
Rojodziejowa 12:40, 07 lip 2023

antracyt napisał(a)

Też super Zrób więcej zdjęć niż ja

Ok
Kokesz 23:15, 10 lip 2023

antracyt napisał(a)
W planach mamy jeszcze Chludowo i Kamionki
Tak teraz myślę, że całkiem fajne różane szkółki mamy w promieniu ok 50km

Na razie wpadły mi w oko: Fruhlingsduft Kordesa, Basye’s Purple Rose(kolor kwiatów na żywo niesamowicie głęboki), pięknota podobna do Plaisanterie®, tylko mniej intensywna w odbiorze(nazwy nie mogę sobie przypomnieć niestety...).
Udało mi się też w końcu zobaczyć na żywo Królową Warszawy Rojewskiego i myślę o niej usilnie Z jego róż jeszcze kilka mam w kajeciku, ale ciężko z dostępnością, np. Wspomnienie Lata, albo Zapach podstawówki - tą chciałabym najpierw powąchać

Asia, dokąd się wybierasz?

Ale Wam zazdroszczę Chętnie bym się dołączyła, tylko po pracy już pewnie szkółki zamknięte
antracyt 10:04, 11 lip 2023

Renia, faktycznie godziny dopołudniowe raczej wchodzą w grę. Nie wiem o której szkółki zamykają, ale osobiście nie uśmiecha mi się przebijanie przez Poznań i okolice w w godzinach szczytu komunikacyjnego. Odkąd nie ma szkoły odpoczywam od korków.
antracyt 10:19, 11 lip 2023

Dawno nic nie wstawiałam. Niby w wakacje mam więcej czasu, ale jak dla mnie jest za gorąco na ogrodowe czynności... praca kończy się głównie na podlewaniu i oczyszczaniu po kwitnieniu.
Różane szaleństwo powoli dobiega końca, chociaż Chopiny dopiero się obudziły Cieszę się z ostatków pierwszego kwitnienia i czekam na drugą turę
Zdjęcia niby z poranka, ale nie tak znowu wczesnego, musicie wybaczyć ostre światło i przejaskrawione kolory
Voyage, Chopiny, Candy Rokoko i resztki Elmshorn.

antracyt 10:25, 11 lip 2023

Jeszcze odrobinę Voyage i Candy Rokoko, a do tego ostatki MW, Lemon Rokolo i Elfe. Ta ostatnia przeszła w tym roku samą siebie, kwitła przepięknie, gałęzie uginały się od ilości kwiecia...niestety nadal nie doczekała się ładnego obelisku.
Gruszka_na_w... 10:32, 11 lip 2023

antracyt napisał(a)
Dawno nic nie wstawiałam. Niby w wakacje mam więcej czasu, ale jak dla mnie jest za gorąco na ogrodowe czynności... praca kończy się głównie na podlewaniu i oczyszczaniu po kwitnieniu.

To mamy podobne podejście do prac ogrodowych. Zminimalizowałam wszystkie działania na zewnątrz.
Różane portrety zachwycają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 10:35, 11 lip 2023

Ze starej różanki z kwiatami pozostały jeszcze Louise Odier i Ascot, która cały czas wytwarza nowe pąki. Na styku starej z dziką szaleje Alden Biesen z ostatkami Paul's Scarlet.

lilarose 10:48, 11 lip 2023

ależ Ty masz tych róż!
co do szkółek różanych, to już dawno stwierdziłam że Ty i Aśka Ro jesteście nadmiernie uprzywilejowane w tym temacie
antracyt 10:58, 11 lip 2023

Zaraz za nimi kolejne pąki pokazuje mój nr1 zapachowy i koszmarna kolczatka w jednym - Quatre Saisons. Kawałek dalej nieprzerwanie kwitnie biała piżmówka nn. Nie jest to dla mnie róża o jakimś wyjątkowym uroku osobistym, ale cenię ją za całokształt - kochają ją bzyki, kwiatostany ma olbrzymie, sama się oczyszcza i nie posiada nadmiaru kolców. Miała kwitnąć raz w lipcu, a okazało się, że jest biała cały sezon, a jesienią stroi się w malutkie drobne koraliki idealne do bukietów