Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 13:11, 12 lip 2023

Kasia, to masz wyjątkowo szybkie ogórki i gratuluję pierwszych w życiu zbiorów U mnie dopiero pierwsze kwiaty się pojawiają (chyba, bo sporo chwastów wokół rośnie )

Za to wczoraj znalazłam pierwsze owoce na melonie i arbuzie, już nawet nie takie malusieńkie
antracyt 13:22, 12 lip 2023

Anda napisał(a)
Zuza, nic nowego nie napiszę Róże piękne, byliny piękne, zbiory piękne. Na wakacje wyjeżdżać raczej nie musisz

U mnie susza straszna. Spadły 3 krople i w oka mgnieniu wyschły.

Może nie muszę, ale z chęcią gdzieś w końcu wyjadę... brakuje mi dłuższego odpoczynku od domu i zmiany otoczenia. Liczę, że w końcu się uda wygrzebać z prac ważnych i ważniejszych

Ten mój deszcz też już się skończył. Bardziej zwilżył niż podlał, a w prognozach więcej już nie ma. Podlewam owoce, warzywa, wiejską (bo tam sporo nowości i jednorocznych pijusów) i różane nówki. Trawnik nie wygląda najgorzej, dawno nie był cięty i to mu dobrze robi. Jak tak dalej pójdzie to pewnie w weekend porządnie drzewa podleję, młodziaki nie mają za dużego systemu korzeniowego i też pić im się chce. Jak nie widzę, to mężaty czasami podlewa całą resztę. Przeważnie marudzę, ale czasami nie... nie lubię coraz bardziej nowego klimatu.

Porobiłam zdjęcia mokrym floksom, jak znajdę chwilę to wstawię

antracyt 13:28, 12 lip 2023

April napisał(a)
62 krzaki różane na słońcu, robią większą robotę niż 90 w cieniu... jak widać na załączonych obrazkach.
Muszę zrobić inwentaryzację i zobaczyć ile tak dokładnie mi zostało róż, bo w szczytowym momencie było 131...
Teraz najlepiej się prezentują Pomponelle i Mini Eden Rose.

Super ci kwitną te czarne malwy. Chyba wysieję takie w przyszłym roku bo są bardzo efektowne

Czarne malwy muszą mieć dobre tło inaczej przestają być widoczne. W przyszłym roku powinny zakwitnąć młodziaki z nasion od pokrzywowej Magdy (dla odmiany to jasny róż będzie) i cukierkowy mix od Reni
Rzeczywiście, nie zauważyłam na Twoich zdjęciach takiego bogactwa różanego, koniecznie inwentaryzację zrób Pomponellę i Mini Eden Rose masz w donicach? Nie pamiętam, ale chyba by pasowały.
Alija 14:01, 12 lip 2023

antracyt napisał(a)

Moje Aldenki łapią już kolor pistacjowy
Wczoraj zrobiłam inwentaryzację odmian na dzikiej różance(nie mogłam się połapać w rugosach, z kwiatami jednak łatwiej je rozpoznać ) i przy okazji policzyłam całe ogrodowe towarzystwo. Wyszło, że jestem posiadaczką 62 krzaków różanych,

U Ciebie zawsze takie ciekawe i piękne zestawienia roślin, bardzo mi się podobają.
No, masz tych róż sporo, tyle kolczastych gałązek do przycinania na wiosnę, ale warto, bo piękne, bardzo piękne.
Rojodziejowa 16:20, 12 lip 2023

Nie wiem, czy już kiedyś tego gdzieś nie pisałam, ale brakuje mi czegoś takiego jak katalog lubimyczytać, tyle że dla roślin Chętnie bym zobaczyła, co tam u kogoś w ogrodzie sobie siedzi. Kogo mogę pomęczyć o daną roślinę itp A jakby można dodawać jeszcze do katalogu swoje fotki, to już całkiem.

Ale podejrzewam, że dla takich Wariatek jak Ty Zuza to byłoby zbyt czasochłonne zajęcie, żeby wszystko wkliknąć

antracyt 20:25, 12 lip 2023

Ha, po jednej rabacie na pewno bym wymiękła Zresztą, u mnie często rosną odmiany nn, przez pomyłkę, braki pamięciowe albo po prostu tak kupione. Do tego pozwalam zadomowić się niektórym dzikusom. Zobacz co znalazłam ostatnio na nieogarniętej rabacie wstydu. Fajne, nie? Znalazłam nawet nazwę, ale już zapomniałam

antracyt 20:36, 12 lip 2023

Alija napisał(a)

U Ciebie zawsze takie ciekawe i piękne zestawienia roślin, bardzo mi się podobają.
No, masz tych róż sporo, tyle kolczastych gałązek do przycinania na wiosnę, ale warto, bo piękne, bardzo piękne.

Alicjo, część róż na szczęście jest bezkolcowa Chociaż cięcia jest sporo, to fakt. W tym roku zaczęłam wcześniej, ale się potem okazało że część róż dopiero później pokazała przemarznięte miejsca i musiałam sporo poprawiać.

To zestawienie kolorystyczne na hamakowej to ostatnio jedno z moich ulubionych. Część udało mi się skomponować w zeszłym roku, teraz doszło trochę nowych roślin i moim zdaniem super się zgrały.
Kolejne które bardzo lubię to mieszanka wyjątkowo wysokich floksów od Reni, jeżówek, dalii i czarnego bzu. Wszystko w różach i fioletach

Helen 21:56, 12 lip 2023

antracyt napisał(a)

Faktycznie piękne, chociaż mocno słodkie
Magara 23:30, 12 lip 2023

antracyt napisał(a)

To przetaczniki. Na pierwszym planie niski kłosowy, a w tle wysoki chyba długolistny. U mnie nie jest inwazyjny, ten drugi się sieje ale nienachalnie.

Aaaa, to na bank mi się z czymś pomyliło, z orszeliną? ożanką? Coś na "o" mi po głowie chodzi

Zuza, a pamiętasz konkretnie co to za przetacznik? Pytam w kontekście tych moich "nowych" róż i sąsiedztwa dla nich. Bo z przetacznikiem mam złe doświadczenia, strasznie się pokładał i wydałam wszystkie sadzonki.
Rojodziejowa 23:58, 12 lip 2023

Magara napisał(a)

Aaaa, to na bank mi się z czymś pomyliło, z orszeliną? ożanką? Coś na "o" mi po głowie chodzi

odętką?