Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Monia81 07:30, 28 paź 2024

Październikowe kadry cudne, energetyczne mimo letnich upałów jesień nam kolorystycznie trwa, myślałam, że szybko stracą się liściory a tu jeszcze duża część na drzewach
antracyt 07:37, 28 paź 2024

Monia, właśnie u Ciebie pisałam
Rzeczywiście sporo liści mimo suszy nadal na drzewach, chociaż parę wrażliwszych łysoli też mam
Monia81 07:45, 28 paź 2024

antracyt napisał(a)
Monia, właśnie u Ciebie pisałam
Rzeczywiście sporo liści mimo suszy nadal na drzewach, chociaż parę wrażliwszych łysoli też mam

Ty u mnie, ja u Ciebie u mnie w tym roku bardzo szybko liście straciły derenie kwieciste i jarząby, no chyba im ta susza jednak dała popalić.
antracyt 07:55, 28 paź 2024

Tak
U mnie grujecznik, glediczje i jedna wiśnia ozdobna się pospieszyły. Za to miłorząb cały czas zielony - chyba sąsiedzi za płotem regularnie podlewali nową trawę i dostawał dzięki temu odpowiednią dawkę wody
Alija 19:56, 28 paź 2024

Wyjątkowo piękna jesień w tym roku, a w twoim ogrodzie wyjątkowa, kolorowe kwiaty, trawy, liście, cudnie po prostu.
Magara 23:02, 28 paź 2024

antracyt napisał(a)

Cytrynowo-zielone to rzeczywiście tytoń. W zeszłym roku dostałam kilka sadzonek od Violi i udało mi się nasiona zebrać. W tym roku strasznie długo zbierał się do kwitnienia i chyba już nasion się nie doczekam. Będę w necie szukać. Bardzo lubię jego duet z gaurą

Jestem z siebie dumna, że trafiłam
Wydaje mi się, że w ramach amoku kupowania latem groszków i ogólnie zakupów nasiennych w NelsonGarden kupiłam też nasiona tytoniu ozdobnego. Pewna nie jestem, muszę sprawdzić w pudełku nasionowym, ale jakby co to się przypomnij

A z innej mańki mi się jeszcze przypomniało - czy ja dobrze kojarzę, że Ty wysiewasz czarnuszkę?
antracyt 10:05, 29 paź 2024

Alija napisał(a)
Wyjątkowo piękna jesień w tym roku, a w twoim ogrodzie wyjątkowa, kolorowe kwiaty, trawy, liście, cudnie po prostu.

Dzisiaj już bardziej ponuro za oknem, kolory poszły w brązy i zgniliznę, ale nie narzekam. Deszcz, nawet w postaci anemicznej mżawki jest na wagę złota

Byłam u Ciebie incognito i też zachwycałam się jesienią, a przede wszystkim ogromem pracy wykonanej przy stawie! Teraz tylko za deszcz kciuki trzeba trzymać.
antracyt 10:12, 29 paź 2024

Magara napisał(a)

Jestem z siebie dumna, że trafiłam
Wydaje mi się, że w ramach amoku kupowania latem groszków i ogólnie zakupów nasiennych w NelsonGarden kupiłam też nasiona tytoniu ozdobnego. Pewna nie jestem, muszę sprawdzić w pudełku nasionowym, ale jakby co to się przypomnij

A z innej mańki mi się jeszcze przypomniało - czy ja dobrze kojarzę, że Ty wysiewasz czarnuszkę?

A ten tytoń to właśnie zielony masz? Bo ja mam też biały, sam się w ogrodzie wysiewa

Czarnuszkę mam i też już się sama wysiewa. Musi trafić na trochę lepsze warunki, inaczej słabo wygląda. Nie pamiętam, czy w tym roku nasiona do siemi dorzucałam. Czemu pytasz? Na susz chcesz zbierać?

Gruszka_na_w... 21:26, 29 paź 2024

Jak to dobrze, że dzięki forum można sobie zwielokrotnić doznania estetyczne związane z jesienią.
Kończę czytać "Grobową ciszę". Dopiero, kiedy otworzyłam ją na czytniku, to zorientowałam się, że próbowałam ją zgłębić zaraz po "Ukochanym równaniu profesora". Do kontynuacji lektury zniechęciła mnie wtedy forma opowiadań (preferuję dłuższe formy). Dopiero teraz okazało się, w jakim byłam błędzie. Autorka miała znakomity pomysł na powiązanie tych opowiadań w spójny ciąg narracyjny. Dzięki za namówienie mnie do przeczytania. Warto było wykonać drugie podejście.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:05, 29 paź 2024

antracyt napisał(a)

A ten tytoń to właśnie zielony masz? Bo ja mam też biały, sam się w ogrodzie wysiewa

Czarnuszkę mam i też już się sama wysiewa. Musi trafić na trochę lepsze warunki, inaczej słabo wygląda. Nie pamiętam, czy w tym roku nasiona do siemi dorzucałam. Czemu pytasz? Na susz chcesz zbierać?

Zuza, jak jutro będzie znowu lało to pewnie dotrę do pudełek z nasionkami i dam znać czy tytoń mam czy tylko mieć chciałam
A o czarnuszce pomyślałam, bo jakiś czas temu mi się "smaki dzieciństwa" przypomniały - pszenny chleb z czarnuszką Upiekliśmy ostatnio i strasznie nam podszedł I tak sobie pomyślałam, że z własną czarnuszką byłby smaczniejszy Ale już dziś sobie poczytałam i chyba u mnie nie ma opcji przy tych kilku skrzyniach warzywnych - pewnie by je czarnuszka opanowała na amen