Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 10:00, 16 lis 2024

DariaB napisał(a)
To sobie pan bażant znalazł miejscówkę

Dzisiaj rudzielec go wypłoszył. Ciekawe czy wróci.
antracyt 10:19, 16 lis 2024

Magara napisał(a)
Zuza, takie lajtowe podejście jak Twoje, to chyba najmądrzejsze co można mieć o tej porze roku
Ja też postanowiłam iść w tą stronę Jak będzie pogoda to coś grzebnę/przytnę - jak pogody nie będzie - nie będę się katować

P.S. Papryki u Ciebie jeszcze dojrzewają na krzaczkach???

P.S. (2) Przeczytałam opis "Matki pingwinów" - ciut wciągające może być, na pewno obsada fajna. Na Netflixie jest? Przymierzam się na zimę do jakiegoś pakietu filmowego

P.S. (3) Serio to bażant??? Myślałam, że one nie latające

Takie podejście ma swoje minusy, ale nie będę sobie nimi głowy zaprzątała na zapas

Papryki na krzaczkach w szklarni wiszą. Chyba dojrzewają, a na pewno wolę je tam niż w lodówce, gdzie miejsca brak To kolejny rok, kiedy donice z nimi wstawiam pod koniec sezonu do szklarni. Chłód im nie straszny, a minusów wielkich jeszcze nie ma.

"Matki pingwinów" to według mnie fajny serial, chociaż możliwe, że rodzice z podobnymi problemami mogliby powiedzieć, że zbyt polukrowany, zbyt na wesoło i zbyt stereotypowo. Tak, na Netfixie jest. Z pakietem nie doradzę, porównania nie mam. Hani zapytaj, ona wciąga nałogowo nie tylko książki

Bażanty latają, chociaż nie są w tym mistrzami - trochę jak kury właśnie. O tym, że lubią na drzewach przesiadywać dowiedziałam się już jakiś czas temu. Okoliczne bażanty potrafią przesiadywać na cienkich gałązkach wysoko na brzozach i na sosnach
Kordina 10:38, 16 lis 2024

Bażant to wiadomo, ze podlatuje, ale ja miałam kury, które spały na drzewach na wys ok 8 m, wszyscy byli zdumieni
antracyt 11:37, 16 lis 2024

Bożenko, takie "nadrzewne" kury też widywałam, chociaż te Twoje to na rekord szły w górę
U nas teraz wokół zjadliwa ptasia grypa panuje. O dziwo moja wieś nie jest na liście ani obszaru zapowietrzonego, ani zagrożonego. Mimo wszystko kur luzem nie widać.
Gruszka_na_w... 20:51, 16 lis 2024

antracyt napisał(a)

Od przyszłego tygodnia zapowiadają deszczu, oby prognozy się sprawdziły. Zamierzam cieszyć oczy mokrym widokiem przez okno i dokończyć nowy serial - Matki pingwinów.

Ten serial jest u mnie pierwszy w kolejce. Dzisiaj skończyliśmy oglądać Szadź 4.
Też czekam na deszcz. Nie padało u mnie od 3 tygodni., a to przecież jesień.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:00, 16 lis 2024

antracyt napisał(a)

Z pakietem nie doradzę, porównania nie mam. Hani zapytaj, ona wciąga nałogowo nie tylko książki

Jakoś trzeba wypełnić wolny czas.
Jakiś czas temu miałam fazę na seriale koreańskie. Dobrze się oglądało seriale Chwała, Stranger i Squid Game.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:45, 16 lis 2024

W szoku paprykowym jestem - postrzegałam papryki jako mega ciepłolubne na każdym etapie ich rośnięcia
Chyba przy N. pozostanę, ale to jeszcze nie czas na wybór. Jeszcze prace porządkowe na zewnątrz, potem domowe porządki, a dopiero później trzeba będzie znaleźć wypełniacz
antracyt 09:37, 17 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten serial jest u mnie pierwszy w kolejce. Dzisiaj skończyliśmy oglądać Szadź 4.
Też czekam na deszcz. Nie padało u mnie od 3 tygodni., a to przecież jesień.

U mnie dzisiaj mikro mżawka - oby przerodziła się w coś więcej.
Matki pingwinów przeplotłam sobie z Kaos. Podoba mi się i przy okazji mózg wydobywa z zakamarków pamięci mity greckie
antracyt 09:40, 17 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jakoś trzeba wypełnić wolny czas.
Jakiś czas temu miałam fazę na seriale koreańskie. Dobrze się oglądało seriale Chwała, Stranger i Squid Game.

Te seriale N. podsuwa mi jako "mogą ci się spodobać"
antracyt 09:46, 17 lis 2024

Magara napisał(a)
W szoku paprykowym jestem - postrzegałam papryki jako mega ciepłolubne na każdym etapie ich rośnięcia
Chyba przy N. pozostanę, ale to jeszcze nie czas na wybór. Jeszcze prace porządkowe na zewnątrz, potem domowe porządki, a dopiero później trzeba będzie znaleźć wypełniacz

Jak mieszkałam w Poznaniu to listopad nie wydawał mi się tak strasznie męczący. Ciemność i kiepska pogoda nie przeszkadzały w popołudniowym funkcjonowaniu poza domem. Na wsi po godz 16tej mam ciemność. Bardzo tego nie lubię, duszę się przez kilka pierwszych tygodni zanim się przyzwyczaję. Seriale trochę pomagają przetrwać ten moment.