Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kordina 23:29, 29 paź 2024

Ja jestem tytoniem leśnym białym zauroczona, ściągnęłam od Joli z lasu a w tym roku samosiejki się pokazywały wszędzie, jak za dużo to rwę, super roślinka. Uporządkowałam sobie dzisiaj nasiona, znalazłam jeszcze opakowanie kolorowego mixa, posieję i zobaczę, jak ten będzie się zachowywał. Są wysokie te leśne do ok 170 cm dorastają jak nic.
antracyt 09:19, 30 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jak to dobrze, że dzięki forum można sobie zwielokrotnić doznania estetyczne związane z jesienią.
Kończę czytać "Grobową ciszę". Dopiero, kiedy otworzyłam ją na czytniku, to zorientowałam się, że próbowałam ją zgłębić zaraz po "Ukochanym równaniu profesora". Do kontynuacji lektury zniechęciła mnie wtedy forma opowiadań (preferuję dłuższe formy). Dopiero teraz okazało się, w jakim byłam błędzie. Autorka miała znakomity pomysł na powiązanie tych opowiadań w spójny ciąg narracyjny. Dzięki za namówienie mnie do przeczytania. Warto było wykonać drugie podejście.

Tak, te powiązania świetnie prowadzą czytelnika Też nie jestem bardzo wielką fanką opowiadań, chociaż w książkach bardziej odstrasza mnie treść niż forma. Mam wyjątkowo bujną wyobraźnie (a za słabe nerwy) i czasami w trakcie czytania, lub nawet długo po, potrafią mnie prześladować niektóre, zbyt mocne obrazy. Mam takie dwie pozycje, które były jak dla mnie za mocne. To "Dzieci ze schowka" Ryū Murakamiego i "Czarne słońce" Żulczyka. Nie chcę pisać, że mi się nie podobały, czy nie zainteresowały, jednak dla własnego dobra omijałam drastyczne fragmenty - a tak czytać nie lubię. Drastyczność w tak dużej dawce nie jest mi potrzebna do zagłębienia się w temat, czy choćby tylko odczuwania klimatu.
antracyt 09:26, 30 paź 2024

Magara napisał(a)

Zuza, jak jutro będzie znowu lało to pewnie dotrę do pudełek z nasionkami i dam znać czy tytoń mam czy tylko mieć chciałam
A o czarnuszce pomyślałam, bo jakiś czas temu mi się "smaki dzieciństwa" przypomniały - pszenny chleb z czarnuszką Upiekliśmy ostatnio i strasznie nam podszedł I tak sobie pomyślałam, że z własną czarnuszką byłby smaczniejszy Ale już dziś sobie poczytałam i chyba u mnie nie ma opcji przy tych kilku skrzyniach warzywnych - pewnie by je czarnuszka opanowała na amen

Ja czarnuszkę dla ozdoby wysiewam, a dla smaku (bardzo lubię ) ziarenka kupuję
antracyt 09:30, 30 paź 2024

Kordina napisał(a)
Ja jestem tytoniem leśnym białym zauroczona, ściągnęłam od Joli z lasu a w tym roku samosiejki się pokazywały wszędzie, jak za dużo to rwę, super roślinka. Uporządkowałam sobie dzisiaj nasiona, znalazłam jeszcze opakowanie kolorowego mixa, posieję i zobaczę, jak ten będzie się zachowywał. Są wysokie te leśne do ok 170 cm dorastają jak nic.

Tytoń leśny to dla mnie jakiś wyższy level uprawy Próbowałam 2 razy i nic z tego nie wyszło, a szkoda, bo bardzo mi się podoba.
Tytoń ozdobny jest za to bezproblemowy
Margo2 13:18, 08 lis 2024

Muszę koniecznie spróbować z tytoniem w przyszłym roku. Do tej pory jakoś mi było z nim nie po drodze
Magara 23:02, 11 lis 2024

Zuza, widzę, że po kominkach latasz, a co u Ciebie słychać?
antracyt 07:43, 12 lis 2024

Magarku, no właśnie nic nie słychać. Nudy ogrodowe, nawet liści nie grabię
W weekend byliśmy na wakacyjnym posadzić mały żywopłot z ligustra i dwie jarzębiny.
Przydomowy czeka na ogarnięcie szklarni i wsadzenie kilku paczek tulipanów (o dziwo skusiłam się i ja). To tyle, żadnych rewolucji ani nawet planów
Magara 23:14, 12 lis 2024

Eh, czyli i Ty się wpisujesz w czarną listopadową dziurę
Basieksp 23:31, 12 lis 2024

Ja tak myślę, że w taką dziurę od czasu do czasu, każda z nas wpada. Potem wyskakuje z niej, naładowana nową energią to taki mały odpoczynek, wyciszenie, czasami też potrzebne
Kordina 23:32, 12 lis 2024

Magarku, jaka czarna dziura? To tylko tunel czasoprzestrzenny do nowej rzeczywistości, bo za 2,5 miesiąca będzie przybywać dnia i będziemy wypatrywać wiosennych kiełków
Trzymam się tej nadziei jak tonący brzytwy

Dopisek - o właśnie, tak jak Basia mówi