Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Basieksp 21:37, 02 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Czosnek szatkuję i stosuję bardziej jak szczypiorek.

A widzisz, dobrze, że piszesz, bo ja bym pewnie w całości jadła mój już coraz większy, ale jeszcze trochę a teraz zajadamy się szpinakiem z tunelu, jakoś późną jesienią eM wysiewał, jest fajny, smaczny
Monia81 21:52, 02 kwi 2025

antracyt napisał(a)
Urywam/ucinam tylko listki. Wiem, że niektórzy jedzą też kwiaty, ale gdzieś wyczytałam że jak czosnek niedźwiedzi zakwita to liście tracą smak, a kwiaty są trujące. Nie sprawdzałam tych wiadomości
To roślina podszycia lasów liściastych i moim zdaniem takie warunki są dla niej idealne(półcień, podłoże próchnicze, niezbyt suche). Nie pamiętam czy po kwitnieniu liście zanikają. Widziałam w arboretum w Kórniku prawdziwe dywany czosnku niedźwiedziego sąsiadujące z pióropusznikiem strusim. U mnie rośnie pod orzechem włoskim i o dziwo daje radę, nawet się sieje w sporej ilości. Tylko, pod moim orzechem jest całkiem sporo wilgoci.
Też kupiłam swój w doniczce bo z nasion nic wcześniej nie wychodziło

No to im muszę miejscówkę znaleźć w półcieniu ja nasiona też mam tylko zapomniałam wysiać a że zamawiałam cosik z roślinek to taka mała doniczunia się mi trafiła
antracyt 06:52, 03 kwi 2025

Basiu, w całości pewnie tez byłby smaczny

Monika, te nasiona, to już raczej do niczego nie będą się nadawać, mają krótki termin przydatności.
Co tam jeszcze fajnego zamówiłaś? Pewnie nawet czytałam, tylko zapomniałam
Magara 23:31, 03 kwi 2025

Zuza, a ile trzeba mieć sadzonek czosnku niedźwiedziego, żeby to miało sens? Da się to jakoś porównać do innej rośliny??? Czy on się jakoś mnoży? Dzieli się go?
Próbowałam wysiewać - sukces zerowy. Małżonek używa suszonego chyba do każdego dania w kuchni
Poczyniłam dziś zamówienie w wodnym sklepie - był w ofercie czosnek niedźwiedzi, ale nie zamówiłam, bo nie wiedziałam ile. Mogę domówić, ale poczekam co napiszesz
Monia81 07:25, 04 kwi 2025

antracyt napisał(a)
Basiu, w całości pewnie tez byłby smaczny

Monika, te nasiona, to już raczej do niczego nie będą się nadawać, mają krótki termin przydatności.
Co tam jeszcze fajnego zamówiłaś? Pewnie nawet czytałam, tylko zapomniałam

Mieczyki, przyznaję się wrzucę razem z aksamitkami, daliami i cyniami, może jeszcze kosmosy dorzucę
antracyt 07:58, 04 kwi 2025

Magara napisał(a)
Zuza, a ile trzeba mieć sadzonek czosnku niedźwiedziego, żeby to miało sens? Da się to jakoś porównać do innej rośliny??? Czy on się jakoś mnoży? Dzieli się go?
Próbowałam wysiewać - sukces zerowy. Małżonek używa suszonego chyba do każdego dania w kuchni
Poczyniłam dziś zamówienie w wodnym sklepie - był w ofercie czosnek niedźwiedzi, ale nie zamówiłam, bo nie wiedziałam ile. Mogę domówić, ale poczekam co napiszesz

Kurcze...najlepsza byłaby odpowiedź "to zależy"
Rozumiem, że strasznie dużo go potrzebujesz i najlepiej do suszenia dodatkowo
Napiszę tak, ja kupiłam 1 sadzonkę i na pewno to za mało. Czosnek niedźwiedzi się mnoży, myślę że podwaja co roku swoją ilość. Wszystko też zależy od warunków jakie mu zapewnisz. U mnie na pewno nie ma lekko.
Wiesz jakie doniczki/doniczusie są w sprzedaży. Ilość sama musisz dostosować. Ja na Twoim miejscu kupiłabym pewnie 3-4 i poczekała do przyszłego roku na efekt. Jak się zadomowi i będzie się mnożyć możesz na tym poprzestać ewentualnie przyspieszyć efekt dokupując kolejne doniczki.
antracyt 07:59, 04 kwi 2025

Monia81 napisał(a)

Mieczyki, przyznaję się wrzucę razem z aksamitkami, daliami i cyniami, może jeszcze kosmosy dorzucę

Fajny mix
Chyba też dzisiaj mieczyków poszukam. W zeszłym roku ich nie miałam, a tak lubię
vita 08:48, 04 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Pięknie się niebieści u Ciebie Mam też szafirki szerokolistne, bardzo je lubię.
Kwiatów czosnku niedźwiedziego też nie jadam, ale kulki nasienników konserwuję jak konserwowane są kapary, wszyscy pytają co to
Kokesz 21:02, 04 kwi 2025

antracyt napisał(a)
Na wakacyjnym chyba też w taki sposób będę dobierać rośliny, naturalna selekcja zweryfikuje nasadzenia.
Facelię i kolendrę sieję wiosną bezpośrednio do gruntu, potem rozsiewa się sama. Ale chyba w przyszłym roku przygotuję drugi rzut do doniczek. W połowie sezonu robi się już coraz większy tłok na rabacie i młode siewki mają gorszy start.
Astry polubiłam całkiem niedawno i jakoś tak wpadają mi w ręce kolejne odmiany Białe pojawiły się w ogrodzie jako pierwsze, nadmiary rozdaję gdzie się da i wysadzam za płotem

Zuza, czy po między astrami jest calamintha?
Myślę gdzie je wkomponować ?
Gosialuk 21:33, 04 kwi 2025

Masz rację, że to niebieskie to śnieżnik. Niezłe poletko już wyhodowałaś. Wiosenny misz-masz zawsze wywołuje uśmiech na twarzy.