Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 14:29, 03 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Jakie plany w związku ze szpadelkiem?

Na krawędź nowej cienistej wsadzam kalinę Kilimandżaro, a dalej jako przesłonę od sąsiadów 3 graby fastigiata. Resztę tej rabaty zostawiam na przyszły rok, bo sporo do uprzątnięcia tam jest, a tego mi się robicteraz nie chce
Na nowej części powstają nieśmiało (a może śmiało) ramy kąta z hamakiem. Do posadzenia mam tam dwa drzewa (kasztany jadalne), które mam nadzieją w przyszłości stworzą intymną zasłonę przed dwoma tarasami sąsiadów. Prócz tego kalina hordowina i podarki od Renaty czekają w kolejce. Od męża dostałam patyk wiśni Royal Burgundy i zamierzam go posadzić na miejsce kasztana, który z niewiadomych powodów latem usechł.
Takie mam plany na zabawę szpadelkiem

Może uda mi się zdjęcie hamakowego kąta zrobić z jakimś odręcznym gryzmołem, bo nie wszystko mi na razie gra i dumam jak dobrze połączyć na pozór niepasujące do siebie elementy. Może coś się rozjasni przy szkicowaniu, albo ktoś pomoże
Mirka 14:38, 03 lis 2020

Ja w sprawie Gaura
Dlaczego nie tniesz jej tak jak bylin przy ziemi?
mrokasia 16:22, 03 lis 2020

antracyt napisał(a)
Dzisiaj nasz nowy sąsiad stojąc na budowie w okolicach przyszłego balkonu skomentował, że bardzo mu się nasz kwiecisty ogród podoba i cieszy się, że będzie miał takie widoki Okazało się też, że jego dom nie będzie mieć jednego, ale dwa balkony skierowane w naszą stronę, jeden na taras, drugi na przyszły kąt z hamakiem... chyba będę mocno w przyszłym roku owocowe drzewka gnojówką podlewać, żeby choć odrobinę uratować prywatność hamakowego zakątka.

Ojacie, dopiero teraz doczytałam... Noż kurcze, powinnam się chyba cieszyć, że moi przyszli sąsiedzi będą mieli tylko okna z widokiem na mój taras i w zasadzie całą nową część a nie balkony...
To będziemy razem podlewać nasze drzewa turbodopalaczami .
antracyt 19:14, 03 lis 2020

Mirka napisał(a)
Ja w sprawie Gaura
Dlaczego nie tniesz jej tak jak bylin przy ziemi?

Nie tnę jej jesienią z obawy o przemarznięcie. A dlaczego nie przy ziemi - ponieważ zauważyłam, że młode wiosenne przyrosty wypuszcza podobnie jak lawenda, nie z ziemi, ale ze zdrewniałych elementów. Nie jest to strasznie wysoko, ale jednak nie z ziemi.
antracyt 19:17, 03 lis 2020

mrokasia napisał(a)

Ojacie, dopiero teraz doczytałam... Noż kurcze, powinnam się chyba cieszyć, że moi przyszli sąsiedzi będą mieli tylko okna z widokiem na mój taras i w zasadzie całą nową część a nie balkony...
To będziemy razem podlewać nasze drzewa turbodopalaczami .

No ciesz się
Ja mam nadzieję, że nie będzie im się chciało na tych balkonach siedzieć jak się do ogrodu przyzwyczają... mi by się nie chciało.
Mirka 20:24, 03 lis 2020

antracyt napisał(a)

Nie tnę jej jesienią z obawy o przemarznięcie. A dlaczego nie przy ziemi - ponieważ zauważyłam, że młode wiosenne przyrosty wypuszcza podobnie jak lawenda, nie z ziemi, ale ze zdrewniałych elementów. Nie jest to strasznie wysoko, ale jednak nie z ziemi.

To cenne informacje dla mnie ponieważ będzie u mnie zimowała pierwszy raz .
Zrobię jak radzisz dzięki
mrokasia 11:54, 04 lis 2020

Ja też nie przycinałam jesienią gaury i pięknie przezimowały (choć w zeszłym roku prawie zimy nie było...). Zawsze to dodatkowa ochrona przed mrozem a gaury są dość wrażliwe na mróz. I na zalegającą wodę.
antracyt 20:36, 05 lis 2020

Hamakowa się tworzy. Przed nią posadzone są derenie jadalne.
Obrys rabat, część tła w postaci płotu(na wiosnę będzie antracytowy) i większe rośliny już są.
Tak to wygląda teraz:

A tak będzie

Prostopadle do płotu nie będzię żywopłotu tylko "ogrodzenie" z suszącego się drewna w grafitowym stelażu na wys.1,5m. Przed nim rośnie jaśminowiec i bzy, dalej kasztan jadalny. W narożniku kalina hordowina, kruszyna kolumnowa,coś, kolejny kasztan jadalny, dereń kousa, dereń świdwa, oczar Angelly, pięknotka, hortensja Levana i wysokie trawy z marcinkami w nogach. Z tarasu mam piękny widok od oczaru do traw A naprzeciwko na krótszym boku zamknięcie z malin i jagód kamczackich.
Hamak, to ten czerwony element
Cześć jeszcze nie posadzona, dereń kousa do kupienia na wiosnę. Dolne piętro tez ogarnę w przyszłym roku. To i tak nadprogramowa rabata na ten rok. Trawy z rabat nie usuwałam po całości, bo zamierzam ją wykorzystać na ubytkach przy nowej cienistej, ale to plan na zaś.
Kupa roboty za mną i tyle samo przede mną. Nudzić się nie będę
Roocika 21:29, 05 lis 2020

O wow, fajnie, że wiesz czego chcesz
Ja po nocach nie śpię, bo nie wiem gdzie wsadzić moje 3 grujecznik na skarpie i w ogóle myślę o skończeniu "projektu" i na nic nie mogę się zdecydować
Magda70 21:42, 05 lis 2020

antracyt napisał(a)
Hamakowa się tworzy. Przed nią posadzone są derenie jadalne.
Obrys rabat, część tła w postaci płotu(na wiosnę będzie antracytowy) i większe rośliny już są.
Tak to wygląda teraz:

A tak będzie

Prostopadle do płotu nie będzię żywopłotu tylko "ogrodzenie" z suszącego się drewna w grafitowym stelażu na wys.1,5m. Przed nim rośnie jaśminowiec i bzy, dalej kasztan jadalny. W narożniku kalina hordowina, kruszyna kolumnowa,coś, kolejny kasztan jadalny, dereń kousa, dereń świdwa, oczar Angelly, pięknotka, hortensja Levana i wysokie trawy z marcinkami w nogach. Z tarasu mam piękny widok od oczaru do traw A naprzeciwko na krótszym boku zamknięcie z malin i jagód kamczackich.
Hamak, to ten czerwony element
Cześć jeszcze nie posadzona, dereń kousa do kupienia na wiosnę. Dolne piętro tez ogarnę w przyszłym roku. To i tak nadprogramowa rabata na ten rok. Trawy z rabat nie usuwałam po całości, bo zamierzam ją wykorzystać na ubytkach przy nowej cienistej, ale to plan na zaś.
Kupa roboty za mną i tyle samo przede mną. Nudzić się nie będę

oj, no nie będziesz się nudzić...oj nie
ale zapowiada się fajnie