Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 07:31, 21 lip 2022

Magara napisał(a)

Eh, no to sobie bukiet wzbogacę
I resztki bananowej gnojówki im dam w zamian
Pięknie u Ciebie kolorowo

Myślę, że będą zadowolone
Moim zrobiłam wczoraj sesję wieczorową porą.

Mgduska 08:49, 21 lip 2022

Nie no, w lipcu taki szał daliowy!, to nie u mnie. I tak się cieszę, że dwie dalie już kwitną, reszta dopiero w pąkach, a Cafe tylko w liściach. Ale krążę wokół tej mojej rabaty z daliami i cieszę się jak gwizdek, bo pierwszy raz mam porządną rabatę na dalie. Wcześniej wciskałam je gdzie się dało, a teraz mają swoje miejsce. Tylko do tych kwiatów jeszcze daleko.
Nie wiem, Zuza, czy lepiej podziwiać dalie w listopadzie, czy w lipcu Mogłyby te moje już się ruszyć.
antracyt 09:56, 21 lip 2022

Mój ogród, przez brak wody + nienormalne temperatury i tak wygląda już jak pod koniec sierpnia, dalie się wpasowują idealnie W listopadzie, to już trochę ryzyko (no chyba, ze u Ciebie nie), bo przymrozki często się zdarzają.
Zobaczysz, za chwilę i u ciebie kwieciem daliowym buchnie
Kokesz 10:18, 21 lip 2022

Moje dalie też w liściach ale cieszę się że wreszcie udało im się odrosnąć po podjadaniu przez ślimaki. Kilka kwitnie ale tych mini w warzywniku.
Mam nadzieję że moje nie będą pomylone...
Basieksp 10:40, 21 lip 2022

antracyt napisał(a)

Koniec

Dalie śliczne ale te też bardzo ładne, szczególnie rudbekie śliczne, kolorek mi się podoba, u mnie one rozsiewają się jak głupie, ale za to niezniczalne są i kwitną do mrozów
violaskom 10:42, 21 lip 2022

Moje dalie też mają dopiero pojedyncze kwiaty. Ta łososiowa dalia jest piękna. Jaka to?
antracyt 11:16, 21 lip 2022

Viola, to Karma Corona, ale tym łososiem to się tak bardzo nie sugeruj. Akurat jej zdjęcie robiłam najpóźniej i światło było specyficzne. Na żywo, więcej w niej delikatnego pomarańczowego(rzeczywiście takiego muśniętego różem, nie ostrego), a dziś rano sporo żółtych wstawek do tego.
Zmienność daliowych kolorów to dla mnie niezła zagwozdka. Codziennie te same kwiaty potrafią inne odcienie przybierać, a kolejne kwiaty to już w ogóle mogą być nie podobne do tych z początku sezonu.
antracyt 11:20, 21 lip 2022

Basieksp napisał(a)

Dalie śliczne ale te też bardzo ładne, szczególnie rudbekie śliczne, kolorek mi się podoba, u mnie one rozsiewają się jak głupie, ale za to niezniczalne są i kwitną do mrozów

Basiu, te rudbekie to siewki Cherry Brandy, każda w innym kolorze, nie podobne do rośliny matecznej w ogóle . Bardzo je lubię, ale u mnie za sucho dla nich i dlatego mam je w dużej donicy, gdzie bardzo mocno podlewania pilnuję. Niestety nie sieją mi się, ale na szczęście miałam jeszcze zapas nasion od Renaty z zeszłego roku
antracyt 11:27, 21 lip 2022

Kokesz napisał(a)
Moje dalie też w liściach ale cieszę się że wreszcie udało im się odrosnąć po podjadaniu przez ślimaki. Kilka kwitnie ale tych mini w warzywniku.
Mam nadzieję że moje nie będą pomylone...

Czyli kwitną Ci te z nasion?
U mnie już w sporych pąkach są 3 sadzonki zrobione wiosną z Cafe au Lait. A to dzięki Tobie i Magdzie Zrobiłam też jedną taką mini sadzonkę(nie pamiętam z jakiej odmiany) całkiem przez przypadek. Złamała mi się wczesną wiosną gałązka i wcisnęłam ją po prostu do doniczki z sadzonkami bazylii. Zapomniałam o tym i jakoś ostatnio przy odchwaszczaniu doniczki ją znalazłam Rośnie sobie w najlepsze
violaskom 11:28, 21 lip 2022

antracyt napisał(a)
Viola, to Karma Corona, ale tym łososiem to się tak bardzo nie sugeruj. Akurat jej zdjęcie robiłam najpóźniej i światło było specyficzne. Na żywo, więcej w niej specyficznego pomarańczowego(rzeczywiście takiego muśniętego różem, ale nie ostrego), a dziś rano sporo żółtych wstawek do tego.
Zmienność daliowych kolorów to dla mnie niezła zagwozdka. Codziennie te same kwiaty potrafią inne odcienie przybierać, a kolejne kwiaty to już w ogóle mogą być nie podobne do tych z początku sezonu.

U mnie Corony jeszcze w pąkach, mam jakieś dwie odmiany, bardzo jestem ich ciekawa. Jedna już rozkwitła i jest różowa. Bardzo mi się podoba.