Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Monia81 16:08, 01 sty 2023

Ja też chwalę domek, marzę o drewnianym domku całorocznym, może kiedyś ależ fajnie się zapowiada na wakacyjnym Zuza wszystkiego najlepszego na Nowy Rok
MartaCho 17:11, 01 sty 2023

Śliczny, przytulny domek! Będzie na pewno miał też zaraz cudne otoczenie Realizacji wszelkich planów w nowym roku życzę!
antracyt 18:52, 01 sty 2023

Monia, Marta dzięki

Nowy rok z temperaturą 17stopni na plusie i to w cieniu... tego jeszcze nie było. Długi spacer zaliczony, przyjrzałam się rzece, poziom wody zaskakująco wysoki, pewnie przez roztopy na południu kraju. Ciekawe jak się dalej pogoda będzie kształtować, czy powtórzy się zeszłoroczna susza, a może jakaś inna "niespodzianka" na nas spadnie? No nic... pozostaje obserwacja i reagowanie na bieżąco.
W ogrodzie panuje nieprzyjemny bałagan, nie było śniegu, ale i tak sporo roślin brzydko leży. Jeżeli wysokie temperatury utrzymają się trochę dłużej to chyba zacznę porządki, a na pewno powycinam to, co przysłania widok na rozpoczynającą kwitnienie kalinę bodnantską i ciemierniki.
Kwiatków na razie kilka, a zapach już intensywny
Basieksp 19:18, 01 sty 2023

U nas podobnie, z tą różnicą, że nie mam tak pięknie kwitnącej kaliny też myślę o małych porządkach, ale tak ostrożnie, bo pogoda może być zdradliwa. Tak by się nie przeziębić i by rośliny wrazie mrozów jakąś osłonę miały pozdrawiam w Nowym Roku
antracyt 19:36, 01 sty 2023

Basiu
Kalinę polecam. Mam odmianę Charles Lamont, która poza zimowym kwitnieniem zdobi pięknymi liśćmi i czerwonawymi młodymi przyrostami.
Kordina 21:48, 01 sty 2023

Kupiłam 3 małe krzaczki kaliny Charles Lamont pod Twoim wpływem Zuzanko
Magara 23:27, 01 sty 2023

Domek widziałam Ciekawa jestem czy znajdziesz coś co pozwoli zachować naturalny kolor drewna, mam nadzieję, że tak i już Ci zazdroszczę
Z mojego doświadczenia: na lakiery jachtowe nie patrz nawet - chyba, że szóstkę w totka trafiłaś Jachtowe są strasznie drogie i strasznie długo schną - musiałabyś w hangarze domek umieścić, tam malować i cierpliwie czekać aż wyschnie
Kasya 07:02, 02 sty 2023

antracyt napisał(a)
Monia, Marta dzięki

Nowy rok z temperaturą 17stopni na plusie i to w cieniu... tego jeszcze nie było. Długi spacer zaliczony, przyjrzałam się rzece, poziom wody zaskakująco wysoki, pewnie przez roztopy na południu kraju. Ciekawe jak się dalej pogoda będzie kształtować, czy powtórzy się zeszłoroczna susza, a może jakaś inna "niespodzianka" na nas spadnie? No nic... pozostaje obserwacja i reagowanie na bieżąco.
W ogrodzie panuje nieprzyjemny bałagan, nie było śniegu, ale i tak sporo roślin brzydko leży. Jeżeli wysokie temperatury utrzymają się trochę dłużej to chyba zacznę porządki, a na pewno powycinam to, co przysłania widok na rozpoczynającą kwitnienie kalinę bodnantską i ciemierniki.
Kwiatków na razie kilka, a zapach już intensywny

Ja nowy rok zaczelam od porządków
2 wory nacięłam
antracyt 08:31, 02 sty 2023

Kordina napisał(a)
Kupiłam 3 małe krzaczki kaliny Charles Lamont pod Twoim wpływem Zuzanko

Aż 3 mam nadzieję, że będziesz zadowolona
Ja sobie dzisiaj na próbę zetnę gałązkę do wazonu, ciekawe czy zapach się utrzyma.
antracyt 08:39, 02 sty 2023

Magara napisał(a)
Domek widziałam Ciekawa jestem czy znajdziesz coś co pozwoli zachować naturalny kolor drewna, mam nadzieję, że tak i już Ci zazdroszczę
Z mojego doświadczenia: na lakiery jachtowe nie patrz nawet - chyba, że szóstkę w totka trafiłaś Jachtowe są strasznie drogie i strasznie długo schną - musiałabyś w hangarze domek umieścić, tam malować i cierpliwie czekać aż wyschnie

Stosowałam w kilku miejscach lakier jachtowy(cena nie była mi znana, bo puszkę dostałam ). Ten lakier fajnie się sprawdził, chociaż drewno sosnowe od razu przyciemnił, początkowo na bardziej zimny(dla mojego oka przyjemny) odcień, ale ostatecznie żółty po jakimś czasie zaczął być widoczny. Lakier jachtowy jest twardy i po czasie zaczyna się łuszczyć, to go wyklucza w moim wypadku. Na szlifowanie cały czas czeka bok drewutni przy rabacie leśnej...nie jest to moje ulubione zajęcie