Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 14:07, 02 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Schody na ganku i taras są intensywnie użytkowane. Drewniane boki mają kontakt z ziemią. Co roku stosuję dodatkowo zabezpieczenie bezbarwnym olejem do drewna. Wcześniej myję deski myjką ciśnieniową.
Rok temu zastosowałam Imprachron po raz drugo. Minęło 6 lat od jego pierwszego zastosowania.
Żaden z drewnianych elementów nie wykazuje objawów zniszczenia, łuszczenia pokrywy czy czegokolwiek co tam jeszcze może się pojawić.

Dziękuję
antracyt 14:20, 02 sty 2023

Wyskoczyłam do ogrodu wcześniej, popracuję jak się ciemno zrobi . Wycięłam to, co się na trawnik wyłożyło, odsłoniłam kalinę i odkopałam ciemierniki. I tu zaskoczenie, na kwiatach uwijały się pszczoły obudzone wysoką temperaturą. Normalnie buzia na ich widok mi się uśmiecha, ale pobudka na początku stycznia nie wróży im chyba nic dobrego. Przy okazji znalazłam sporo siewek ciemierników wokół, z tego akurat się cieszę. Z koloru, który nieśmiało zaczął pokazywać oczar również.

Rojodziejowa 14:29, 02 sty 2023

Zuza, ja monotematyczna jestem aktualnie
Napisz, czy jakaś odmiana dalii wyjątkowo Cię zawiodła? Bo miałaś ich już trochę, a widziałam np. że Mats krótko kwitł , niewielką ilością kwiatów.
antracyt 14:50, 02 sty 2023

Tak, Mats miał mało kwiatów. Podobne odczucia mam wobec Jowey Mirella, kwitła trochę dłużej od Mats ale na pewno nie tak jak reszta odmian. Jowey Winnie miała bardzo dużo kwiatów, ale kolor miały mniej intensywnie niż rok temu(nie mam pojęcia dlaczego). Mikayla Miranda kwitła słabiej niż rok temu, ale posadziłam ją w miejscu, gdzie słońca miała za mało. Reszta super się spisała
Rojodziejowa 15:39, 02 sty 2023

Ale Mats mi się spodobał na tyle, że nie wiem, czy nie zaryzykuję, jak go spotkam.
antracyt 19:05, 02 sty 2023

Ładny jest, to fakt
Pszczelarnia 20:33, 02 sty 2023

Za szczęśliwy 2023 dla Ciebie i Twojej Rodziny. Spełnienia marzeń i planów. Domek już jest, więc to już z górki do wakacji!

lilarose 22:32, 02 sty 2023

antracyt napisał(a)
Tak, Mats miał mało kwiatów. Podobne odczucia mam wobec Jowey Mirella, kwitła trochę dłużej od Mats ale na pewno nie tak jak reszta odmian. Jowey Winnie miała bardzo dużo kwiatów, ale kolor miały mniej intensywnie niż rok temu(nie mam pojęcia dlaczego). Mikayla Miranda kwitła słabiej niż rok temu, ale posadziłam ją w miejscu, gdzie słońca miała za mało. Reszta super się spisała

u mnie Mirella też kwitła krótko ale myślałam, że to od tego, że rosła za blisko giganta Watermelona (moja sąsiadka się śmiała, że ta dalia wygląda jak z Jurassic Park ) i on ją zdominował
Magara 23:45, 02 sty 2023

antracyt napisał(a)

Stosowałam w kilku miejscach lakier jachtowy(cena nie była mi znana, bo puszkę dostałam ). Ten lakier fajnie się sprawdził, chociaż drewno sosnowe od razu przyciemnił, początkowo na bardziej zimny(dla mojego oka przyjemny) odcień, ale ostatecznie żółty po jakimś czasie zaczął być widoczny. Lakier jachtowy jest twardy i po czasie zaczyna się łuszczyć, to go wyklucza w moim wypadku. Na szlifowanie cały czas czeka bok drewutni przy rabacie leśnej...nie jest to moje ulubione zajęcie

Zuza, my jachtowym traktowaliśmy takie bardziej wrażliwe na wodę powierzchnie - poziome góry barierek czy kapinosy przy elewacji. Póki co się sprawdza, dechy się trzymają, woda pięknie spływa tam gdzie ma spływać
Bardzo jestem ciekawa co ostatecznie wymyślisz i trzymam kciuki za WIELKIE MALOWANIE
Mam tą przygodę za sobą bo dwa (a może trzy?) lata temu u nas było wielkie szlifowanie i wielkie malowanie - do dziś nie mam pojęcia jak nam się udało to zrobić w sezonie wiosenno-letnim kiedy wszystko fruwa, lata i się przykleja - od owadów począwszy na igłach i brzozowych "gwiazdkach" skończywszy
antracyt 08:41, 03 sty 2023

lilarose napisał(a)

u mnie Mirella też kwitła krótko ale myślałam, że to od tego, że rosła za blisko giganta Watermelona (moja sąsiadka się śmiała, że ta dalia wygląda jak z Jurassic Park ) i on ją zdominował

Zbyt bujne towarzystwo to może być jakieś wyjaśnienie. Moja Mirella została dosłownie osaczona przez sąsiadki. W tym roku będę mniej dalii upychać na poletku.