Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:32, 06 sty 2023

Napia napisał(a)
Ładnie prezentuje się wiejska - prosta i bujna zarazem I poszerzenie dobrze jej robi.
Obejrzałam też drewniany domek - śliczny, wspaniałe miejsce na letni wypoczynek. Z tą żółtą sosną może nie być łatwo - trzymam kciuki za powodzenie. Wiesz, ze mam drewniany dom, który na zewnątrz został pomalowany ciemną lazurą, wymagającą odświeżania co kilka lat. Wewnątrz część drewna została przetarta białą bejcą. Nie malowałam wewnątrz lakierem (z wyjątkiem drzwi) i uważam , ze to dobry pomysł

A ta biała bejca jest łatwo zmywalna?
W poniedziałek zamawiam próbki na malowanie zewnętrzne, nad środkiem nadal myślę. Szwagier jakoś 2lata temu dał na podbitkę sosnową jasnoszarą(taką lekko barwiącą tylko) lazurę i na razie żółty nie przebija. Więc jest nadzieja
antracyt 16:33, 06 sty 2023

Kordina napisał(a)

Ha, ha, ha proponuję na naczelne hasło Ogrodowiska 2023, przecież już tyle poszło bez zahamowań

Tak to super hasło, ale ja je będę jednak w małych dawkach stosować u siebie
Napia 18:43, 06 sty 2023

antracyt napisał(a)

A ta biała bejca jest łatwo zmywalna?
W poniedziałek zamawiam próbki na malowanie zewnętrzne, nad środkiem nadal myślę. Szwagier jakoś 2lata temu dał na podbitkę sosnową jasnoszarą(taką lekko barwiącą tylko) lazurę i na razie żółty nie przebija. Więc jest nadzieja

Bejca chyba w ogóle nie jest zmywalna - ładnie wsiąka w drewno i nadaje mu ładny połysk Ja mam głownie świerk i on jednak nie robi się żółty, a po kilku latach od malowania nadal ładnie wygląda. Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po Twojej myśli
Helen 09:06, 07 sty 2023

Zuza, zdecydowanie nie hamuj się
Bardzo dobrze wyszło poszerzenie i super precyzyjnie zrobiłaś kanciki
inka74 09:15, 07 sty 2023

Wiejska rabata jest bardzo romantyczna.

Jaki efekt z tą farbą chcesz uzyskać? Każda na zewnątrz z czasem się zmienia.
olciamanolcia 10:57, 07 sty 2023

antracyt napisał(a)

Przez Ciebie i Kaśkę chwyciłam dzisiaj za szpadel

Poszerzyłam do 3m i na razie starczy

No to przez Was w poniedziałek chwycę za szpadel i jeszcze trochę poszerzę brzozową Wolny dzień mam także wykorzystam
Anda 11:20, 07 sty 2023

antracyt napisał(a)

Przez Ciebie i Kaśkę chwyciłam dzisiaj za szpadel

Poszerzyłam do 3m i na razie starczy

No proszę, trochę motywacji i jest Wygląda super (kciuk do góry)
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 20:01, 07 sty 2023

Helen napisał(a)
Zuza, zdecydowanie nie hamuj się
Bardzo dobrze wyszło poszerzenie i super precyzyjnie zrobiłaś kanciki

Dzięki Kanciki to zasługa idealnej wilgotności ziemi. Jeżeli podobna pogoda utrzyma się dłużej, to na pewno wyrównam je również na pozostałych rabatach
antracyt 20:04, 07 sty 2023

inka74 napisał(a)
Wiejska rabata jest bardzo romantyczna.

Jaki efekt z tą farbą chcesz uzyskać? Każda na zewnątrz z czasem się zmienia.

Nie lubię żółtego odcienia starzejącej się sosny, dlatego chciałam ją przy okazji ochrony lekko "podkolorować" nie zmieniając zanadto naturalnego charakteru drewna. W poniedziałek zamawiam próbki preparatu, który stosowała Hania i zobaczymy jaki na wstępnie uzyskam efekt.
antracyt 20:09, 07 sty 2023

olciamanolcia napisał(a)

No to przez Was w poniedziałek chwycę za szpadel i jeszcze trochę poszerzę brzozową Wolny dzień mam także wykorzystam

Mi to styczniowe poszerzanie rabaty całkiem dobrze na nastrój wpłynęło W poniedziałek już raczej nie znajdę czasu, ale jutro co nieco zamierzam pogrzebać (pewnie nawiozę obornika na nowy fragment). Trzymam kciuki za pogodę, na poniedziałek dla Ciebie również