Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

bleebla 21:54, 17 kwi 2014

stychaz napisał(a)
A może ma pączki tylko takie malutkie? Pooglądaj dokładnie.

Na razie cisza ale będe obserwować

Rabata bardzo ładna. Ostatnio zachwycam się połączeniem traw i jeżówki u Gabik.
stychaz 11:25, 18 kwi 2014

Mnie też jeżówki zauroczyły ale niestety na moje baaardzo ograniczone warunki były zbyt ekspansywne i trochę mocno konkurowały z różami i teraz podziwiam je tylko u innych Pozostanę przy różach i ich ozdobnikach.
butterfly 19:52, 24 kwi 2014

Hej stychaz, czytałam u malkul, że poszukujesz zdjęć seslerii - ja mam skalną, czyli caerulea, jak chcesz, to poszukam zdjęcia i wstawie u siebie

a jak nie to sorki za wtrącanie się...

aha, a do szałwii (dziś sadziłam właśnie) magnolia zaproponowała mi carex Frosted Curls
stychaz 22:47, 24 kwi 2014

Wieeelkie dzięki

O Frosted myślałam ale potrzebuje czegoś wyprostowanego, co nie będzie się pokładać.
stychaz 18:45, 25 kwi 2014

Pada i pada ale dzięki temu mam busz w ogródku tylko nie mam kiedy trawy skosić.
Stipy, hortensje, tulipany, geranium, orliki szaleją.
Nie wiem co jest nie tak z moimi umberkami, ale kwiatów to może miały 10 ale za to mają piękne liście. Może to przez to, że podsypałam je azofoską? Nie wiem, ale i bez kwiatów je straaasznie lubię

Jutro przesadzanie - uzupełnię dziurę po RH i muszę przesadzić orliki, bo zagłuszają róże.
stychaz 19:00, 25 kwi 2014

Głowię się i głowię czy jest odmiana jakiejś trawy, carexa czy też innego czegoś co miałoby pokrój wyprostowany (90% carexów odpada), lekko kepiasty, wys. max 30 cm, z niskimi kwiatostanami w kolorze głębokiej czystej zieleni????

Myślałam o:
- seslerii - jednak zdjęcia w necie pokazują tak różne odcienie zieleni, że aż strach,
- molinii - jednak za duże kwiatostany

Trawka ta ma rosnąć pomiędzy kępami szałwii pod grabami, które będą prowadzone w płaski żywopłot.

Doradźcie
agniecha973 19:45, 25 kwi 2014

Chyba będzie ciężko, bo te co rosną pionowo, to najczęściej nie carexy, ale np. trzcinniki, a te już nie są małe. Ja sobie chwalę carex montana, ale też nie jest sztywna i wyprostowana, a zieleń taka wiosenna raczej.

Seslerie heufleriana i caeruela jak dla mnie mienią się zielonym i niebieską zielenią. One mają spód liścia inny od wierzchu i stąd ten efekt. S. heufleriana ma bardzo ładny ten zielony i właśnie sterczy w taki wachlarz, ale tak jak pisałam, ma dwa odcienie.
justi 20:06, 25 kwi 2014

A może sit, taka trawka spiralna, jakby zakręcona na lokówce

sit

stychaz 20:35, 25 kwi 2014

agniecha973 napisał(a)
Chyba będzie ciężko, bo te co rosną pionowo, to najczęściej nie carexy, ale np. trzcinniki, a te już nie są małe. Ja sobie chwalę carex montana, ale też nie jest sztywna i wyprostowana, a zieleń taka wiosenna raczej.

Seslerie heufleriana i caeruela jak dla mnie mienią się zielonym i niebieską zielenią. One mają spód liścia inny od wierzchu i stąd ten efekt. S. heufleriana ma bardzo ładny ten zielony i właśnie sterczy w taki wachlarz, ale tak jak pisałam, ma dwa odcienie.

Idę googlać te odmiany seslerii. Dzięki
stychaz 20:40, 25 kwi 2014

justi napisał(a)
A może sit, taka trawka spiralna, jakby zakręcona na lokówce

Niestety sit odpada Ale dzięki za zainteresowanie

Chodzi mi o taki efekt http://www.pinterest.com/pin/305541155941625129/

Wszędzie jest sesleria autumnalis i na niektórych zdjęciach wygląda miód malina ale na niektórych odcień zieleni jest taki niebieskawy (chłodny).

Wiem, może się "czepiam" ale chyba, będę gdzieś jej musiała poszukać i naocznie sprawdzić