Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

stychaz 20:03, 31 mar 2014

gierczusia napisał(a)
Ciekaw jestem jak to będzie z tym aeratorem w płynie ... Ja mam aerację na " kapciach " eMusia ... A na wertykulator robiliśmy sąsiedzką sciepę

Też mam paskudny trawnik

Jak to będzie z areatorem - nie wiem

W sobotę dałam popis ciemnej blondynki i mam nadzieję, że nie będę musiała w przyspieszonym tempie pozbywać się trawy

Opakowanie jest na 300 m2, 3 razy pytałam Panią w ogrodniczym, czy wystarczy tylko podłączyć węża??? Odpowiadała - Tak.
No i tak zrobiłam ale nim podlałam trawnik, butelka była pusta
Skład sprawdziłam 3 razy i wygląda na, to że ss to naturalne bakterie przyspieszające rozkład. Mam tylko nadzieję, że zielona trawa nie zacznie mi się rozkładać

Gabisia 21:42, 31 mar 2014

stychaz napisał(a)
Moje typy
http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2014/gardens/garden-directory/The-Laurent-Perrier-Garden
http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2014/gardens/garden-directory/Hope-on-the-Horizon-sponsored-by-Havisham-Group

Ciekawe jak będą wyglądać na żywo.[/quote

"Sponsored by Champagne Laurent-Perrier
Designed by
Luciano Giubbilei
Built by Crocus.co.uk"

Ten zestaw, to bankowo nagroda w kieszeni
bleebla 21:58, 31 mar 2014

Piękne widoku ogródka i parku Ja się jeszcze pomęczę bom ciekawa schodów.

Bratki ładnie wyglądają. Z resztą co nie podadzisz w tej doniczce ładnie się prezentuje
kolagn 22:27, 31 mar 2014

stychaz napisał(a)

Cisy planuję prowadzić do połowy wysokości ogrodzenia. Jak będą wyższe, to tez nie będzie źle ale więcej nie potrzebuję - mamy 2-metrowy mur oporowy.
W cisach najbardziej kocham ich soczystą ciemną zieleń (ciemna zieleń wizualnie oddala - powiększa ogródek), na której tle każda roślina wygląda wspaniale.

Wysłałam wiadomość.

dostałam, dziękuję.
bardzo mi się te cisy podobają. czytałam że wolno rosną, więc zasadziłam aureospicata ale już chyba żałuję... dodałam zdjęcia -zajrzyj w wolnej chwili. tak mi jakoś biednie wyglądają te moje tuje
stychaz 17:11, 01 kwi 2014

Gabisia napisał(a)
"Sponsored by Champagne Laurent-Perrier
Designed by
Luciano Giubbilei
Built by Crocus.co.uk"

Ten zestaw, to bankowo nagroda w kieszeni

Na 100%
stychaz 17:16, 01 kwi 2014

bleebla napisał(a)
Piękne widoku ogródka i parku Ja się jeszcze pomęczę bom ciekawa schodów.

Bratki ładnie wyglądają. Z resztą co nie podadzisz w tej doniczce ładnie się prezentuje

Schody pokażę jak zrewolucjonizuję otoczenie tarasu - w sobotę RH jadą w dobre ręce a na ich miejsce - cisy (jak zdążę posadzić)

Przykład na to, że w Elho wszystko wygląda ładnie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3054-holandia-ogrod-w-appeltern
stychaz 17:19, 01 kwi 2014

kolagn napisał(a)

dostałam, dziękuję.
bardzo mi się te cisy podobają. czytałam że wolno rosną, więc zasadziłam aureospicata ale już chyba żałuję... dodałam zdjęcia -zajrzyj w wolnej chwili. tak mi jakoś biednie wyglądają te moje tuje

Co do powolnego wzrostu cisów, to kilka razy nawet Danusia dementowała te pogłoski - jeżeli będą miały dobrą ziemię, wodę to rosną tak samo jak wszystkie inne rośliny.
stychaz 17:21, 01 kwi 2014

Przeklejam od Gabisi ku pamięci

Gabisia napisał(a)
Ku pamięci:

Pielęgnacja żywopłotów liściastych strzyżonych

Najbardziej istotnym zabiegiem w prawidłowym utrzymaniu żywopłotu przez wiele lat jest cięcie.

Pierwsze cięcie wykonujemy po posadzeniu na wysokości około 40 cm od poziomu gruntu. Warto wiedzieć, że większość roślin żywopłotowych ma pokrój wzniesiony, dlatego trzeba je zachęcić do rozgałęziania i wypuszczania pędów bocznych poprzez przycinanie przewodnika.

W następnym roku wczesną wiosną rozpoczynamy formowanie żywopłotu. Podstawa powinna być szersza niż góra, ponieważ w przeciwnym wypadku żywopłot mógłby się odkształcić. Ściany nie powinny być całkiem pionowe, a lekko pod kątem. Jeśli tniemy boki pionowo, góra będzie cieniować dół.

W czerwcu wykonujemy drugie cięcie. Po cięciu stosujemy nawożenie, podlewanie i ściółkowanie. Częstotliwość przycinania zależy od rodzaju krzewu i pożądanego stopnia schludności, jaki sobie założyliśmy.

Żywopłoty graniczne mogą być strzyżone (przeważnie wykonane z jednego gatunku) lub swobodnie rosnące (możliwe mieszanie gatunków roślin), stanowiące mniej formalne wykończenie. Żywopłoty formalne z reguły nie mają możliwości zakwitnąć, natomiast nieformalne często mają długi okres kwitnienia, jeśli zostały wykonane z kwitnących krzewów typu Spirea, Philadelphus czy Weigela.

Najbardziej przyjazne dla przyrody są rodzime krzewy, zwłaszcza owocujące, szerokie i gęste. Można je zaplanować tak, aby były ozdobne przez cały rok.

Buk (Fagus sylvatica) - doskonały na żywopłoty i konstrukcje, ponieważ tworzy gęstą masę zielonych lub purpurowych liści, które jesienią zmieniają kolor na miedziany i utrzymują się zimą. Doskonała alternatywa dla żywopłotów iglastych. Ma stosunkowo szybki wzrost, na poziomie około 30-60cm rocznie. Buk lubi słońce lub półcień i rośnie dobrze prawie na każdej glebie dobrze zdrenowanej (kwaśnej lub zasadowej), nie nadaje się jedynie na ciężką glinę lub w miejscach wilgotnych, gdzie bardziej polecam grab. Mimo, że nadaje się do wietrznych miejsc, to jednak zimą może stracić liście w okolicach narażonych na bardzo silne, mroźne wiatry. Z buka tworzy się formalne żywopłoty, gdyż dobrze się zagęszcza po cięciu.

Mamy artykuł pomocny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Sebek 17:26, 01 kwi 2014

Tym aeratorem w płynie jestem zaintrygowany niczym Judyta ową łechtaczką (ukradzione od Izy....mam nadzieję, że tego nie opatentowała, bo nie wykupiłem licencji ). Będziemy czekać na efekty I masz rację - w takich donicach nawet uschnięte badylki wyglądają super
gierczusia 17:47, 01 kwi 2014

stychaz napisał(a)

Jak to będzie z areatorem - nie wiem

W sobotę dałam popis ciemnej blondynki i mam nadzieję, że nie będę musiała w przyspieszonym tempie pozbywać się trawy

Opakowanie jest na 300 m2, 3 razy pytałam Panią w ogrodniczym, czy wystarczy tylko podłączyć węża??? Odpowiadała - Tak.
No i tak zrobiłam ale nim podlałam trawnik, butelka była pusta
Skład sprawdziłam 3 razy i wygląda na, to że ss to naturalne bakterie przyspieszające rozkład. Mam tylko nadzieję, że zielona trawa nie zacznie mi się rozkładać

Oplułam ekran ....

Trzymam kciuki za Twoja trawkę