Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Basi i Romka

Basieksp 13:40, 25 wrz 2023

anabuko1 napisał(a)
No szkoda że nie znasz odmiany tej horki. Piękna jest.
Bardzo mi się spodobała.
Ja też czasami takie robię sadzonki .
Trzeba będzie przyłożyć pędy kilku hirtenji to będę miała na dalszy ogród [/quote

Szukałam i znalazłam kiedyś Monika z "ogród hortensjowo rózanicznikpwy " napisała mi, że to może być Preziosa. W internecie znalazłam, hortensję mieszańcową Preziosa ta moja ma ciemne pędy, liście ładnie się przebarwiają muszę sobie zapisać ta nazwę
Rumianka 15:22, 25 wrz 2023

Dekoracje jesienne chwytają za serce, no i za oczy...są cudne...
antracyt 19:09, 25 wrz 2023

Basieksp napisał(a)

Ja po kasztany muszę wybrać się trochę dalej, na małą przejażdżkę samochodem u nas na wiosce nie widziałam kasztanowców. Tak właściwie to są bardzo ładne drzewa, kwitną ładnie, potem kasztany, no moze z tym jest trochę problem jak dużo, ładnie też się przebarwiają

Tak, nadmiar kasztanów nie jest pożądany Nasze nieletnie już wyrosły z ich zbierania, na szczęście jest sporo mniejszych dzieci w sąsiedztwie.
Co do przebarwień, to od kilku lat walczymy ze szrotówkiem i niestety przegrywamy. Liście robią się brzydkie w okolicach września i na kolorowe nie mamy co liczyć.
Basieksp 20:49, 25 wrz 2023

antracyt napisał(a)

Tak, nadmiar kasztanów nie jest pożądany Nasze nieletnie już wyrosły z ich zbierania, na szczęście jest sporo mniejszych dzieci w sąsiedztwie.
Co do przebarwień, to od kilku lat walczymy ze szrotówkiem i niestety przegrywamy. Liście robią się brzydkie w okolicach września i na kolorowe nie mamy co liczyć.

Mo właśnie kiedyś czytałam, że kasztanowce chorują to jest problem A szkoda, bo to naprawdę ładne drzewa.
Basieksp 20:58, 25 wrz 2023

Rumianka napisał(a)
Dekoracje jesienne chwytają za serce, no i za oczy...są cudne...

Miło mi, że moje proste dekoracje się podobają W sumie to tylko kasztany
Basieksp 21:43, 25 wrz 2023

Magara napisał(a)
Basia, pokaż perukowca swojego, poproszę Rok temu tak mnie Twój zachwycił, że też kupiłam
Całe lato się zastanawiałam, co ja tam mam posadzone - teraz sobie przypomniałam

Narazie jeszcze się nie przebarwia. Ma mocno ciemne liście, młode przyrosty jaśniejsze zdjęcia takie sobie mi wyszły, no i chyba powinnam go trochę delikatnie przyciąć, bo rozczuchrany jest
A tu mały z jasnymi liśćmi, ten najgorzej mi rośnie, chociaż w tym roku i tak lepiej niż w zaszłym, może potrzebuje jeszcze trochę czasu? A będzie się przebarwiał na taki żółty, złoty kolor

A tu malutki zielony, narazie ma odrobinę czerwonego koloru, ciekawa jestem czy cały taki będzie? Mam go od mojej mamy, u niej kwitł na różowo- czerwono, ale ja nie widziałam jak akurat kwitnie ten ładnie się zaklimatyzował, późną wiosną go sadziłam i ma już przyrosty
Magara 23:00, 25 wrz 2023

Basia, dzięki za perukowce Mój oberwał czerwcowym przymrozkiem i jakoś niezbyt wygląda. Ale swoje pokazuj na bieżąco
Coś mi świta, że jasnego ma Sylwia i u niej furorę robi jako żarówa - muszę to sobie zapisać
Basieksp 09:57, 26 wrz 2023

Magara napisał(a)
Basia, dzięki za perukowce Mój oberwał czerwcowym przymrozkiem i jakoś niezbyt wygląda. Ale swoje pokazuj na bieżąco
Coś mi świta, że jasnego ma Sylwia i u niej furorę robi jako żarówa - muszę to sobie zapisać

Mi się wydaje, że te młode potrzebują trochę czasu, mój ten jasny też nie wygląda ładnie, cały sezon się zastanawiałam czy nie ma za dużo słońca i go nie przypala ale narazie go zostawiam w tym miejscu ten zielony ma więcej cienia i ładniej rośnie
anabuko1 11:32, 26 wrz 2023

Basiu bardzo ci dziękuję za odpowiedź i informacje o tej hortensji.
Teraz ja mam poszukam i poczytam na niej
Basieksp 13:33, 26 wrz 2023

anabuko1 napisał(a)
Basiu bardzo ci dziękuję za odpowiedź i informacje o tej hortensji.
Teraz ja mam poszukam i poczytam na niej
Cieszę się