Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 20:57, 14 mar 2025

Ewa777 napisał(a)
Dużo masz tych wczesno wiosennych kwiatków. Z nimi zawsze weselej

Tej radości, po zimie nigdy za dużo każdy najmniejszy kwiatek cieszy,
Basieksp 20:59, 14 mar 2025

ajka napisał(a)
Och, ile ty masz już kwiatków Basiu. Miałam kupić sobie wiosenne iryski, żonkile ale przez nową rabatkę, znowu nie ogarnęłam tematu.

Żonkile u mnie jeszcze w zielonych w pąkach, je akurat chyba będę musiała dosadzić, bo chyba zrobiło się ich mniej. Ale zobaczę jak zakwitną
Basieksp 21:05, 14 mar 2025

vita napisał(a)

Magarka pytała o odmianę iryska: J.S.Dijt
Basiu, dobrą decyzję podjęłaś z rokitnikami. Będzie odrastał, ale do opanowania
Czy pogoda u Ciebie bardzo się załamała?

Rokitników nie jest mi ani trochę żal, cieszę się. Do tej pory były, bo eM chciał coś z ich owocow robić, podobno mega zdrowe. Ale zerwać tego się nie dało, a w mrozach to nikomu się nie chciało zrywać, no i jakie kwaśne, niby zdrowe, ale ile cukru trzeba by było dać. Także w tym roku eM się poddał, a ja szybko się ich pozbyłam Każdy odrost szybko wyrwę Jakiś czas temu walczyłam z odrostami akacji, tak przez kilka lat odrosty się pojawiały, teraz mam spokój, myślę ,że z rokitnikiem będzie łatwiej
Basieksp 21:12, 14 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W pełni rozumiem ulgę i radość z powodu wykopania rokitników. Podobne uczucia miałam, kiedy pozbyłam się oliwników i tamaryszków. Trudno było mi przechodzić obok nich bez zgrzytania zębami.
A co to za modrzew został tam przeniesiony? U siebie pozbyłam się szczepionego "Kórnika", bo sprowadzał mi choroby na świerki.
Wiosenne kwiatuszki urocze!

No jest ulga a modrzewia, w zeszłym roku kupiłam na bazarku, podobał mi się jego pokrój, bez nazwy, nie duży.
U mnie dość szybko zaczął rosnąć, ładnie przybrał w jednym sezonie, dlatego dostał nowe miejsce, tam będzie miał więcej miejsca. Zobaczę czy jakieś choroby będą przez niego, narazie mały. Ale zawsze chciałam mieć modrzew u siebie, tak jakoś, mimo, że brudzą igłami podobają mi się, szczególnie wiosną no i jesienią też
Magara 22:35, 14 mar 2025

vita napisał(a)

Magarka pytała o odmianę iryska: J.S.Dijt

Vita, dzięki, zapisane w notatkach Ciekawe czy da się jesienią kupić

Basieksp napisał(a)

Żonkile u mnie jeszcze w zielonych w pąkach, je akurat chyba będę musiała dosadzić, bo chyba zrobiło się ich mniej. Ale zobaczę jak zakwitną

Basia, mam ten sam problem, dosadzam żonkile/narcyzy rok w rok, w dużych ilościach, efektów brak
Basieksp 22:47, 14 mar 2025

Basia, mam ten sam problem, dosadzam żonkile/narcyzy rok w rok, w dużych ilościach, efektów brak

Ja zobaczę jak zakwitną, bo może teraz mi się tak wydaje, że jest ich mniej. U siebie część pewnie sama ukatrupiłam, bo jak coś dosadzam to często jakąś cebule uszkodzę
Basieksp 09:27, 16 mar 2025

Wczoraj sprzątałam tujowe sucholce. Zrobiłam 1/3 całości, ale miałam na to tylko popołudnie, a i tak wieczorem byłam połamana, na szczęście dziś jest ok
Świeci słońce, też coś porobię, ale coś przyjemniejszego, tuje dokończę w tygodniu
Znalazłam ceculie, powinnam jej mieć więcej, może się jeszcze pokaże

Ta schowana, muszę ją ewakuawać, bo trochę zagłuszona

Basieksp 09:34, 16 mar 2025

A tu pączki judaszowca W zeszłym roku miał pierwsze, chyba dwa może trzy kwiatki, teraz będzie ich trochę wiecej
Tu na jednej gałązce kilka pąków, takich gałązek jest więcej, sam judaszowiec nie jest duży, jeszcze rośnie
mrokasia 10:09, 16 mar 2025

Ooo, muszę dzisiaj swojego judaszka obejrzeć . Cebulice mają super kolor!!!
Basieksp 10:18, 16 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Ooo, muszę dzisiaj swojego judaszka obejrzeć . Cebulice mają super kolor!!!

Mój judaszek młody, dopiero zaczyna z kwiatami, drugi raz będzie kwitł Cebulicy, chciałabym więcej, trochę jej dosadziłam, ale na efekt muszę poczekać.