Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 12:59, 08 lip 2026

Wafel napisał(a)
Basiu, bardzo masz klimatyczny ogród z tymi alejkami i gęstymi nasadzeniami,podoba mi się

Pozwól, że się wypowiem na temat juk, choć pięknie kwitną to są trudne w aranżacji, ponieważ moim zdaniem najlepiej prezentują się w ogrodach nowoczesnych, śródziemnomorskich, minimalistycznych, o charakterze preriowym i najlepiej mi pasują tylko w sąsiedztwie zwiewnych traw - wyższych i niższch, turzyc buchanana, ewentualnie jeżówek lub innych wysokich mocnych bylin kwitnących albo z czymś o pokroju wysokiego krwiściąga delikatnego. Juki mają wygląd egzotyczny i trochę mi się to kłóci z twoim "parkowo-leśnym" klimatem ogrodu. Generalnie jak mi coś nie pasuje na rabacie, to wolę likwidować nadmiar kwiatów na rzecz traw, albo powtarzać ten sam wypełniacz to tu, to tam Nie za wiele pewnie pomogłam Psiury super, Aza taka dostojna na podjeździe.

No mi też te juki średnio pasują, ładne są tylko jak kwitną a i tak często się przewracają kwiaty. Potem mam wielkie suche kwiaty z rozetą do usunięcia. Ale ja tak mam, że trochę to u mnie trwa zanim zdecyduję się na eksmisję jakiejś rośliny. Muszę albo działać szybko, pod wpływem chwili albo długo się zastanawiam, bo robi mi się szkoda
Basieksp 13:17, 08 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Basia nie miałam świadomości że masz tak gęsto . Trawniczki tylko scieżki. Przebogaty Twój ogród w gatunki roślin kolory kwiaty i kontrasty.

Trawnika mam coraz mniej. Największą przestrzeń mam pomiędzy drzewkami owocowym. Tam musi być miejsce, by Aza mogła sobie za piłką pobiegać , jak jej się ją rzuca A w ogrodzie mam jeszcze jakieś nie do końca zagospodarowane miejsca, z bałaganem, do przeróbki
Ale w oczku mam już pełno Tam raczej już nic nie wcisnę, a jeszcze na wiosnę narzekałam, że mam za mało roślin
Joku 18:54, 08 lip 2026

Na wiosnę to chyba prawie każdy/ każda ogrodujący narzeka ze wszędzie pusto a za miesiąc stopy nie da się wcisnąć żeby coś usunąć. Przynajmniej ja tak mam. Natomiast do juk mam sentyment. Wiąże się z moją wycieczką do Krakowa, jeszcze w ubiegłym wieku . Wtedy akurat w mijanych ogrodach wszędzie kwitły przepiękne olbrzymie juki. U nas to była rzadkość. Bardzo zapadły mi w pamięć.
Czy Aza już się spotkała z Misiem wzrokowo? Tzn. czy już wiedzą choćby przez szybę jak kto wygląda?