Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:08, 04 sie 2015

07_Rene napisał(a)

Aż musiałam wygooglować.... Twój wątek jest bardzo kształcący Piękne połączenia roslin serwujesz. prosze o wiecej zdjęć

U nas też susza. Wody w studni zaczyna brakować. A ziemia jak kamień

Sąsiedzi się dziwią, że podlewam (ostatnio nawet drzewa przy drodze podlewałam), że wody nie oszczędzam. Na razie studnia głębinowa daje radę - ale słyszałam, że stok wysycha a stamtąd idą żyły i ciśnienie.
Do strumienia też latamy z konewkami.

Nie, ziemia u mnie skałą nie jest, tyle tylko, że woda nie spłynie głęboko, nie da się nawodnić dokładnie każdego centymetra (jak po dobrym deszczu).

Byleby tylko temperatury odpuściły, to nie będzie tak parować.
Pszczelarnia 10:14, 04 sie 2015

Mariusz napisał(a)
Jak te wszystkie rośliny pięknie i kolorystycznie dobrane, duża to umiejętność, wiem, bo staram się iść w podobnym kierunku. Bylinki nasze ukochane

Stepowienie klimatu mamy - tak bardzo brakuje mi wilgotnych stanowisk w ogrodzie z paprociami, tawułkami, języczkami.
zbigniew_gazda 10:17, 04 sie 2015

Jak tak dalej pójdzie to trzeba się będzie na kaktusy i palmy przerzucić. Susza coraz większa. Piękne foty Ewuś.
Pszczelarnia 11:15, 04 sie 2015

rozark napisał(a)
u nas susza tez ogromna, orzech zrzuca liście i owoce ale mimo to zdjęcia rabat pokazujesz zachwycające, wiem ile czasu i kasy musi was to kosztowac
pozdrowienia zostawiam

Nie mam orzechów - wycięłam wszystkie. Za zimno, za kwaśno w podłożu, nigdy nie owocowały (albo z siewek tak mają, że 10 lat i im mało).

paniprzyroda 12:49, 04 sie 2015

Znów z przyjemnością foty obejrzałam bliskości szkółki Tomka zazdraszczam
no i te krzesła odlotowe, widziałam w podobnym stylu podpory pod róże, nawet mam fotki
Gabriela 14:08, 04 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Stepowienie klimatu mamy - tak bardzo brakuje mi wilgotnych stanowisk w ogrodzie z paprociami, tawułkami, języczkami.

Ha, syty głodnego nie zrozumie. Ale akurat rozumiem, że przydałby Ci się w ogrodzie kawałek mojego wilgotnego Mordoru.. Gdyby jeszcze natura chciała tylko jego uczynić wilgotnym.
Dzisiaj przyszły irysy syberyjskie na Mordor, wsadzę do doniczek i do cienia, bo obawiam się, że by je ugotowało słońce w najbliższych dniach. Języczki, tawułki i paprocie też tam się pojawią na pewno.I rdesty. No i te turzyce od Tomka.
Trzeba będzie poszukać nowej nazwy dla Mordoru, ale wątpię czy się przyjmie.
Kolory na zdjęciach bardzo mi odpowiadają, więc będę zmierzać w kierunku podobnego aparatu. Robisz zdjęcia na programie AV, czyli z priorytetem przesłony? Zbliżenia fajnie wtedy wychodzą z rozmytym tłem.
A że kwiaty widziałam "na żywo", więc powiem tylko, że na żywo jest jeszcze lepiej.
Poziomka 14:54, 04 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Bukiet dla Was:

Dziękuję za bukiet i proszę o zdjęcie całego krzesła i jeszcze więcej zdjęć ogrodu.
Pozdrawiam Jasia
Pszczelarnia 16:35, 04 sie 2015

Gabriela napisał(a)

(...)
Trzeba będzie poszukać nowej nazwy dla Mordoru, ale wątpię czy się przyjmie.
Kolory na zdjęciach bardzo mi odpowiadają, więc będę zmierzać w kierunku podobnego aparatu. Robisz zdjęcia na programie AV, czyli z priorytetem przesłony? Zbliżenia fajnie wtedy wychodzą z rozmytym tłem.
A że kwiaty widziałam "na żywo", więc powiem tylko, że na żywo jest jeszcze lepiej.

Mordor - nazwa musi zostać. Choć zagajnik tam przecież powstanie - jestem ciekawa sposobu rozmieszczenia roślin.

Na razie eksperymentuję. Ale ten tryb AV najbardziej by mi odpowiadał - tak wynika z opisów internetowych.
Kasya 16:52, 04 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Mogę polecić poleconą mi kiedyś różę Gipsy Boy - piękna róża. Mam 2 szt. i apetyt na więcej. Warto utrzymać wysokość jednakową dla różnych gatunków posadzonych w masie ściśle.

Ewo, czy Gipsy boy rosnie u ciebie na słoncu ?
Pszczelarnia 17:08, 04 sie 2015

Tak. U mnie wszystkie róże mają słońce poza lekkim cieniem dla "austinek" i niestety ocieniona zbytnio jest r. 'Diamant' - to jej nie służy.