Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

abiko 17:52, 30 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Tak jednoroczne z siewu. Ale coraz trudniej z sianymi astrami (nie chcą wschodzić, padają wschody). Sieję ja, sieje Ojciec - kilkakrotnie nieraz. Nie wiem, gdzie tkwi przyczyna takich astrowych zachowań. Kiedyś mieliśmy własne nasiona astrów i te były niezawodne.

Trzeba jak nic własny bank nasion prowadzić - to już wiem na pewno. Np. w tym roku już zasadzam się na piękną cytrynową niższą aksamitkę u rodziców.

Moje są za wysokie: prawdziwe krzaki.

Ja mam to samo, kiedyś bez problemu astry z roku na rok siałam u mamy i u siebie a teraz nie wschodzą.
I to samo mam z kosmosami.. ale tutaj może akurat coś źle robię

Ogród bajkowy.. bajkowy
mira 22:29, 30 sie 2015

Fotki znów przepiękne z cudnymi kompozycjami i to ciepłe światło teraz apogeum światła a w prognozie widzę szare dni więc trzaskaj ile się da.

Gdzie te pola daliowe?
pozdrawiam
Pszczelarnia 23:51, 30 sie 2015

Czy ktoś wie, do czego kiedyś służyła taka "bańka", "cysterna"?

Pszczelarnia 00:09, 31 sie 2015

Udany duet kirengeszomy ze świecznicą:

A gruszka przystanęła pod drzewem wiśni.

A pomidory czarne w dalszym ciągu nie są dojrzałe.

Owady mają hotele na zimę:

Idzie ochłodzenie - trzeba ruszać z pracami ogrodowymi.

alinak 00:16, 31 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Ja wymyśliłam w drodze że do przechowywania bimbru ....co ty na to ?
A ten dzbanuszek ???miooodzio

rozark 09:05, 31 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

moja babcia mówiła na to kanka, służyła do przechowywania mleka, dojenia były 2 lub 3 a odbiór mleka tylko rano, więc z dojenia południowego i wieczornego, a i rannego też mleko trafiało do kanki, a ona do zimnej bali z wodą ze studni, o 4 rano wystawiane były kanki na ulicę i wóz z mleczarni je zabierał, a ok. 8 puste rozwoził po gospodarstwach
07_Rene 09:10, 31 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Idzie ochłodzenie - trzeba ruszać z pracami ogrodowymi.

To mówisz, że to już?

Cudownie u Ciebie

mira 09:29, 31 sie 2015

Mi też się zdaje że to na mleko, choć ja widywałam na mleko bardziej podłużne ta jest taka bombka - fajna co tam dasz?

Byłaś na polach daliowych? jak nie to zapytaj jak w tym roku z urodzajem, co zrobiłam źle że wsadzone kłącza do doniczki ok 25 kwietnia szybko ładnie wypuściły liście ale chyba nie zawiązały pąków - przesuszone karpy? jak przechowują i jaki odczyn ziemi no i jak zabezpieczają przed ślimakami - to tak jakbyś miała kogo zapytać

pozdrawiam
ren133 09:43, 31 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

I widok ogólny:

Ślicznie tu u Ciebie, tak klimatycznie, romantycznie ... ach
malgorzata_s... 09:57, 31 sie 2015

rozark napisał(a)

moja babcia mówiła na to kanka, służyła do przechowywania mleka, dojenia były 2 lub 3 a odbiór mleka tylko rano, więc z dojenia południowego i wieczornego, a i rannego też mleko trafiało do kanki, a ona do zimnej bali z wodą ze studni, o 4 rano wystawiane były kanki na ulicę i wóz z mleczarni je zabierał, a ok. 8 puste rozwoził po gospodarstwach

Dokładnie tak. W różnych rejonach Polski różnie się to nazywa konwia, stongwia a u nas nawet bańki na mleko. Zamknięcie było po to by na wozie czy samochodzie mleko się nie rozlało po drugie często taką konwię opuszczało się latem do studni na lince i zamierzało w całości aby mleko się nie psuło.Ja jeszcze biegałam ku drodze po takowe naczynia bo przy drodze na ławeczkach specjalnych się je stawiało aby pan z mleczarni zabrał. Wieczorem puste rozwoził i odstawiał wg numerów na naczyniach.
Panowie wymyślili inne zastosowanie dla tych naszyń. Jak już wyprodukowali trunek to zamykali coby procenty nie uciekały