Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

malkul 18:51, 28 wrz 2015

ja tez za kulami
Madzenka 20:31, 28 wrz 2015

Ewo na kiedy wykopać sadżce? Walczę z miskantami i sadze nowe hortensje wiec i sadżce pod nóż pójdą....

W weekend mnie nie ma ale w tygodniu jestem do dyspozycji
Pszczelarnia 21:23, 29 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Ewo na kiedy wykopać sadżce? Walczę z miskantami i sadze nowe hortensje wiec i sadżce pod nóż pójdą....

W weekend mnie nie ma ale w tygodniu jestem do dyspozycji

.

A ja kupiłam miskanta 'Roter Pfeil' i się zachwycam tymi przebarwionymi źdżbłami.
Pszczelarnia 21:44, 29 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Nie zgodzę się że kule nie pasują. Kwintesencją ogrodów angielskich jest bukszpan w bylinach i trawach. Ale to wiesz bo wiele ogrodów angielskich widziałaś.

Tak.

Moje ogrodowe miłości: Oudolf i Maynard, Holender i Anglik. Ich projekty to jak dwa osobne światy. Łączy je zamiłowanie do mocnych brył w komponowaniu. Bordowe kostki buków u Arne oraz cisowe walce i przegrody u Pieta. Obecność bukszpanów lub grabów. A w tym wszystkim łąkowa lekkość w doborze roślin.

Obecność cisa, buka, graba, bukszpanu i bylin - to już w tej chwili standard w większości projektów.

Pszczelarnia 22:02, 29 wrz 2015

Ensata napisał(a)
Ale jak rój zagryza matkę, to kto o tym decyduje, w sensie jak jest bezkrólewie? Kto przejmuje rządy?
(...)

Mówiąc obrazowo:

rój zgryza Królową jak wyczuwa jej "niepanowanie" nad rodziną pszczelą, jej niepełnowartościowość (składa jajeczka ale rodzą się upośledzone pszczoły, bo łapie je wirus). Znajdzie się wtedy taka silniejsza pszczoła - uzurpatorka i próbuje (ratując rodzinę pszczelą) składać jajeczka jak Matka. Ale to jest czerw rozrzucony (widać to na ramkach) i trutowy nade wszystko. Więc nic z tego nie będzie.

A czasami to bezhołowie pszczele prowadzi do tego, że rój w panicznym strachu, chory i świadomy zagłady porzuca ul i ucieka. Mówimy wtedy o tzw. ucieczce pszczół.

Pszczelarnia 22:12, 29 wrz 2015

EwaG napisał(a)
i

Pomysł wart uwagi. Mogę ew. wyprostować zakole w ścieżce kamiennej przy czereśni (panowie będą robić ten tarasik po prawej przy kuchni z krzesłami metalowymi i stołem kamiennym).
Tak, o taki akcent po drugiej stronie mi chodzi.

Pszczelarnia 22:26, 29 wrz 2015

Zdjęcie "pstryknięte" byle jak:
mam kule bukszpanowe tu i tam i nie da się temu zaprzeczyć.

Część bylinowa, rozwichrzona jest za domem, prawie niewidoczna od strony formalnego podjazdu.
laurowisnia 10:00, 30 wrz 2015

I te kule mają coś w sobie, nie da się temu zaprzeczyć.
Może tą trawkę również pod bukszpan po prawej?

Pszczelarnia napisał(a)

Czy to są Fastigiata, czy Fastigiata Robusta? Muszę dokupić i sama się zastanawiam co mam.
I jeszcze jedno pytanie, czy czosnki Krzysztofa masz dłużej w ogrodzie, czy to było pierwsze kwitnienie?
AgnieszkaW 10:03, 30 wrz 2015

Ewo, dziękuję, że jesteś u mnie w wątku, choć ja go teraz zaniedbałam, ale to nie znaczy, że nie czytam postów... Dlatego jestem u Ciebie O miskancie, który proponowałaś, będę myśleć na wiosnę, tylko miejsca u mnie brak. Roślinki, które kupiłaś - gdzie one na fotkach? A teraz u Ciebie: Jeśli chodzi o pomysł z bukszpanem po drugiej stronie ścieżki - mnie się bardzo podoba. Pozdrawiam
mira 10:42, 30 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Zdjęcie "pstryknięte" byle jak:
mam kule bukszpanowe tu i tam i nie da się temu zaprzeczyć.

Część bylinowa, rozwichrzona jest za domem, prawie niewidoczna od strony formalnego podjazdu.

doprecyzuję moje myślenie o kuli bukszpanowej, nie kwestionuję bukszpanów ogrodzie choć cisy znacznie bardziej mi się podobają ale to inna bajka
chodziło mi o to że Pszczelarnia to wyjątkowe miejsce jak sądzę choć zaznaczam nie byłam i od progu jest taka zwichrzona i lekka jak i na tyłach, jeśli kula będzie miała sporo dodatków to złagodzi się jaj samotny byt każdy ma inne spojrzenie i o to Ci chodzi - więc chciałam załamać ten tok myślenia kula, kula,kula i wymusić inne Twoje myślenie - a jak wyszło? myślenie.

No i co tam przytargałaś ze świata do ogrodu pochwal się.