Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:58, 30 maj 2016

malkul napisał(a)
Zachwyciły mnie dziś twoje chabry i irysy, te irysy w łanie i w tym mocnym kolorze są cudne.

Ten irys germański jest mocny, syberyjskie chyba mniej:

Pszczelarnia 21:01, 30 maj 2016

Rytla napisał(a)
Ale strojne!

Byłam u Ciebie na wątku i nurtuje mnie językowe pytanie, skąd Twój nick? Rytel? Od nazwiska?

Dla Ciebie amsonia nadreńska, po 4 latach ponownie mnie uraczyła kwiatkiem:

Pszczelarnia 21:09, 30 maj 2016

W warzywniku powoli po deszczu coś ruszyło, widoki ogólne "klimatyczne" z uniknięciem słabych punktów:

Rytla 21:14, 30 maj 2016

Tak Ewo, nie noszę nazwiska męża, to sobie taki nick od niego uknułam.
monteverde 21:24, 30 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Lubicie chabry? Dzięki Justynie (pisała, że suszy) - mam już nazbierane płatki na herbaty smakowe w Pszczelarni. I z pokrzywy też.

Cześć Pszczółko kopę czasu piękny warzywnik czy sama robiłaś tabliczki warzywne, bardzo fajne, wczoraj powyrywałam prawie wszystkie chabry, rozrastają się u mnie strasznie a mam mały ogródek, zostawiłam tylko kawałeczek, piszesz, że kwiatki chabrów na herbatki smakowe? pozdrówka
Pszczelarnia 21:43, 30 maj 2016

Na tegorocznym ChFS moja ulubiona (jedna z wielu ulubionych) ogrodniczka Jekka McVicar, słynna zielarka, zaprojektowała ogród ziołowy o nazwie 'A Modern Apothecary' - "Nowoczesna apteka" dla hospicjum St John's Hospice (św. Jana). Został nagrodzony srebrem.

Jestem zafascynowana tym ogrodem i całą jego koncepcją. Jest tam żywopłot i z cisa, i z głogu - ma dać wrażenie ochrony, wydzielenia (plus dobre oddziaływanie contra pewne choroby, przy głogu są to choroby krążenia i serca, przy cisach chodzi o olejki na choroby rakowe). Linie okrągłe mają rozluźniać umysł.
Są ławki dębowe. I buraczki w ziołach - polecane zawsze i wszędzie. Są grusze rozpięte. I zioła, jest dywan z tymianków i w centrum (jak na obrazach średniowiecznych ogrodów) misa z wodą.

Czekam za zdjęcia Danusi z tego ogrodu. Na pocieszenie mam swój mini zielnik, zostawiam więc i Wam zielnikowe impresje na dobranoc.
Nota bene: muszę dołożyć naparstnicę i pysznogłówkę jeszcze. Ważne pzy ziołach - zachować ich naturalne warunki wzrostu.

Pszczelarnia 21:53, 30 maj 2016

Len jest piękny. Ciekawe czy czerwony len będzie też tak trwały (wysiałam w tym roku wreszcie).

Żółte oregano i żółte bukszpany, i żółty piołun:

Mam biały wielosił:

W tym roku mydlnica nie ma mszycy:

Ale jak zwykle ma ją ta odmiana piołunu (mszyca też chce żyć), widać nawet biedronki na nim.

Pszczelarnia 21:57, 30 maj 2016

roma2 21:59, 30 maj 2016

Pszczółko, Twój zielnik na pocieszenie dla mnie (i chyba nie tylko dla mnie). Ty nie potrzebujesz pocieszenia w tym względzie, bo masz piękne te zielnikowe impresje na co dzień. Nie licząc włożonej w to pracy, ale Ogrodnicy na to nie zważają.
Juzia 22:30, 30 maj 2016

Oglądam i oglądam. I znów oglądam!
I tylko "Jeeeejuuu" umiem z siebie wydobyć