Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Basilikum 21:34, 02 cze 2016

Bogdziu ja smakoszem tez nie jestem, nie odrozniam smakow az tak bardzo, nie pamietam jak smakuje jakie winko... Lubie jesc dobre rzeczy ale smakoszem nie jestem raczej
Pszczelarnia 22:18, 02 cze 2016

Kochane i Kochani Koneserzy i Smakosze!
Wrzucam zdjęcie, żeby skierować wymianę myśli ogrodowych w inną stronę, bo czuję się troszkę skrępowana.

Ale żeby opowieść o zielniku była pełna dodam, że ziół trzeba się uczyć. Nie tylko nazw, kolorów, terminów zbioru, kwitnienia i korzystania z nich pełnymi garściami. Także ich sadzenia, żeby na siebie nie warczały, nie boczyły się tylko radowały odpoczywających i patrzących.

Cieszę się, że zielnik dobrze odbieracie, że Wam się podoba.

I tak posadziłam niedawno klona 'Brilantissimum'. Jakoś tak wpadł mi w oko.

A tak wygląda rabata bylinowa z floksami, jeżówkami, pysznogłówką, penstemonami, rozchodnikami, jarzmiankami, liliami, mikołajakami, liatrią, seslerią, rozplenicami, ożanką, rdestami, kocimiętką kubańską, irysami i czosnkami oraz kępką chabrów, krwiściągami nawet i szałwią. Jak to wszystko się tutaj mieści? I bukami, co mają się stać walcami za dekadę.

W plecach po całości cisy (dorosną do swej funkcji za lat 20) i miskanty (już dają zwiewną przesłonę).

Rabata w rzeczywiści jest jednak większa niż na zdjęciu (kadr nie objął).

Juzia 22:23, 02 cze 2016

eee_taam napisał(a)
a ja tu tez zagladam ...ale koneser ze mnie marny ...wszystko w rzadki i mniejsza lub wieksza symetrycznośc przerabiam ...i tak mi dobrze ...a u innych upajam sie widokiem artystycznego chaosu i sielskości ..i nie umiem tak lekko rozrzucic roslin na rabatach

Ooo...też tak mam, że tylko w rządki bym sadziła a lubię zupełnie inaczej...
Dlatego przychodzę tu i podglądam ile wlezie. Może kiedyś się naumiem
Pszczelarnia 22:29, 02 cze 2016

Madzenka napisał(a)
Łubiny zachwycają

Marzeno, pytałaś o nie: czy są wieloletnie czy dwuletnie. Krótkotrwałe. One mają korzenie palowe (jak orliki i mlecz - jak się mylę proszę poprawić mnie) i taki korzeń obumiera ze starości, bo drewnieje i nie jest w stanie nakarmić zielnej części rośliny i karpa ginie. Dlatego też ja swoje łubiny odmładzam przez pobranie jakby szczepek z kawałkiem tego zdrewniałego korzenia i sadzę w kwietniu, i one się korzenią na nowo. W ten sposób już 4 sezon mam te śmietankowe i różowe łubiny i jest ich coraz więcej. Łubiny potrafią się też same wysiać. Można je siać (ja swoje pierwsze siałam i teraz zaraz będę siała kolejne). Ale 3 lata taki łubin wytrwa na rabacie.
Po kwitnieniu ścina się pędy kwiatostanowe do ziemi i te brzydkie stare liście również i on ponownie robi się ładną kępką około sierpnia - odbudowuje się. Nie lubi nawożenia.
Pszczelarnia 22:32, 02 cze 2016

Juzia napisał(a)

Ooo...też tak mam, że tylko w rządki bym sadziła a lubię zupełnie inaczej...
Dlatego przychodzę tu i podglądam ile wlezie. Może kiedyś się naumiem

Ależ rządki są urocze, tyle tylko, że nie pasują do mojego ogrodu i przy rządkach to ogrody wymagają wiele, wiele czasu i pracy. Oglądam więc u innych pracusiów.
butterfly 22:34, 02 cze 2016

Bardzo przydaną lekcje nt łubinów poczytałam notuję
sylwia_slomc... 22:38, 02 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Kochane i Kochani Koneserzy i Smakosze!
Wrzucam zdjęcie, żeby skierować wymianę myśli ogrodowych w inną stronę, bo czuję się troszkę skrępowana.

Ale żeby opowieść o zielniku była pełna dodam, że ziół trzeba się uczyć. Nie tylko nazw, kolorów, terminów zbioru, kwitnienia i korzystania z nich pełnymi garściami. Także ich sadzenia, żeby na siebie nie warczały, nie boczyły się tylko radowały odpoczywających i patrzących.

Cieszę się, że zielnik dobrze odbieracie, że Wam się podoba.

I tak posadziłam niedawno klona 'Brilantissimum'. Jakoś tak wpadł mi w oko.

A tak wygląda rabata bylinowa z floksami, jeżówkami, pysznogłówką, penstemonami, rozchodnikami, jarzmiankami, liliami, mikołajakami, liatrią, seslerią, rozplenicami, ożanką, rdestami, kocimiętką kubańską, irysami i czosnkami oraz kępką chabrów, krwiściągami nawet i szałwią. Jak to wszystko się tutaj mieści? I bukami, co mają się stać walcami za dekadę.

W plecach po całości cisy (dorosną do swej funkcji za lat 20) i miskanty (już dają zwiewną przesłonę).

Rabata w rzeczywiści jest jednak większa niż na zdjęciu (kadr nie objął).

Aleś tego nasadziła , będzie gęsto i cudnie , Kwiecia mnogo tak jak lubię i chwasty nie mają szans
Dzidka 22:48, 02 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Dlatego też ja swoje łubiny odmładzam przez pobranie jakby szczepek z kawałkiem tego zdrewniałego korzenia i sadzę w kwietniu, i one się korzenią na nowo. W ten sposób już 4 sezon mam te śmietankowe i różowe łubiny i jest ich coraz więcej.

Nie znałam tego sposobu.
Zastanawiam się jakie jeszcze rośliny dają się w ten sposób namnażać?
Basilikum 06:29, 03 cze 2016

Te Lubiny szczeokuesz i sadzisz w Kwietniu?

Robisz herbate z pysznoglowki?
Milego dnia

Piekny klonik
ana_art 06:42, 03 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Malinowe są u innym zakątku, ze skałami jak na CHFS , tyle tylko że one u nas są miejscowe:

I jeszcze raz śmietankowe łubiny dla Ciebie:

przecudne, od roku choruje na łubiny tylko miejsca brak... Ewa jak Twoje cynie?