Na moim kursie ciecia drzew owocowych, pan mowil, ze trzeba zawsze palik drzewku dac, by lepiej sie zadomowilo. Wiatry targaja korona i obrywaja korzonki. U mnie kazde mlode ma, no moze jednemu zapomnialam dac
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
Są 2 szkoły: dawać albo nie dawać. Bez palików szybciej się korzenią ponoć. Ale bez palików często są też pokręcone od wiatru i ruchów słońca (odchylają się od rzucanego przez inne drzewa cienia). Ja daję owocowym.
Sa tez różne sposoby palikowania: Anglicy dają krótkie paliki na skos, 2 szt.; jedni dają jeden palik, inni dają 2 paliki. Jeszcze inni 3 paliki (i robią taką obręcz - często spotykane w miastowych parkach i skwerach).
Ewka wieki nie byłam u ciebie.
Temat drzew owocowych rozwijacie widzę bardzo aktywnie i dobrze bo u nas wycinają stare piękne owocówki gdzie popadnie. Szał na ogrody ozdobne a nie doceniają uroku sadów.
Może Ogrodowisko znowu pomoże propagować model Ogród ozdobny + sad.
Oczywiście zgodnie z dostępnym miejscem .
Ja na wiosnę dosadzę jeszcze rząd agrestów przed malinami. Kupiłam jeden w tamtym roku w jesieni i tak świetnie owocował ,że zapragnęłam mieć jeszcze z pięć.
Porzeczki czarne wpędziły mnie tylko w kłopot ,bo sosny zaczęły mi chorować na rdzę od jakiegoś czasu ,a to porzeczki mogą być przyczyną.
Mam to jednak w nosie, bo z czego ja bym Black currant robiła.
A pro pos gumy...może ta guma do rehabilitacji nadała by się. jest szeroka i dość elastyczna, albo takie jak te którymi twoje podpory żeśmy wiązali- pamiętasz?
przemyśl.
Pozdrawiam A
Ps . I znowu nie udało nam się wypad w góry,ale kolano na szczęście mam opanowane i narty już w serwisie.
Kudy mojemu ogródkowi do Waszych. Ale wątek będzie. Postaram się szybko.
Dziękuję za miłe słowa
Pszczółko dziękuję za radę. Przytnę od dołu. Jabłoneczka już kilka lat rośnie w tym miejscu. Miała koleżankę, którą niestety zając pokonał. Palik też był. Pochyliło ją w stronę najcięższych gałęzi. Zrobię jej naciąg, powinna się wyżej wyprostować, bo już w tej dolnej części pnia to raczej tak zostanie.