Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mala_Mi 08:59, 11 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Przedwojenne sanki z domu kowala:

I to jest odpowiedni sprzęt na tę porę roku.. tylko ostatnie lata ze śniegiem beznadziejnie.. oby w tym roku natura nie chciała wyrównać średniej opadów..

Ja listę prac ogrodowych zamknęłam.. nie rozdwoję się
Madzenka 19:53, 12 lis 2016

Lista prac ogrodowych mnie przeraziła..... Zbieram tylko liscie, związałam 3 miskanty i wnieśliśmy donice z tarasu do ogrodu zimowego..... Jesli pogoda pozowli za tydzien opryskam miedzianem po wybieraniu chorych lisci.

Na snieg zwłaszcza w górach czekam, za tydzien planuję zacząc seozn narciarski

Nr aptek lepiej nic nie będę pisać..... Istnieje duze orawdopodobieństwo rewolucji w mojej branży i juz niemal siwieję na mysl zmian , ktore musimy wprowadzic....
Pszczelarnia 18:12, 14 lis 2016

Madzenka napisał(a)
Lista prac ogrodowych mnie przeraziła..... Zbieram tylko liscie, związałam 3 miskanty i wnieśliśmy donice z tarasu do ogrodu zimowego..... Jesli pogoda pozowli za tydzien opryskam miedzianem po wybieraniu chorych lisci.

Na snieg zwłaszcza w górach czekam, za tydzien planuję zacząc seozn narciarski

Nr aptek lepiej nic nie będę pisać..... Istnieje duze orawdopodobieństwo rewolucji w mojej branży i juz niemal siwieję na mysl zmian , ktore musimy wprowadzic....

Lista prac realna, niektórych nie zrobiłam, zrobiłam zaś coś innego: liście z całego ogrodu zgrabione (3 osoby w 1 dzień), cisy posadzone (przesadziłam jaśminowca i bez czarny), jabłonka też, 2 róże przesadzone, ściółka z liści na rabatach dołożona, dalie wykopane i warzywnik czeka już tylko na obornik.
Pszczelarnia 18:19, 14 lis 2016

Obiecałam pokazać wizytę w fantastycznej szkółce "U Mularzy" położonej w Opolu. Migawki z wizyty lipcowej. Dom właścicieli, szkółka i jej zawartość, pola szkółkarskie, szklarnia, zaciszne patio, podwórze - wszystko niezwykle staranne i po prostu piękne. Przesympatyczni właściciele.

Pszczelarnia 18:25, 14 lis 2016

Zachwycają hosty w przeróżnych pojemnikach, nie lada wyzwanie w upalne letnie dni:

Pszczelarnia 18:33, 14 lis 2016

Miejsca odpoczynku

Przy piecu ogrodowym

W szkółce

W szklarence

Na schodach domu

Na poduszkach

Na kamieniu

nawigatorka 18:38, 14 lis 2016

A ziemia u Ciebie Ewo nie zamarznięta?
Pszczelarnia 18:41, 14 lis 2016

W szkółce porządek i ład:

bdan 18:41, 14 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)
To jeszcze w ramach rozgardiaszu i zleconej mi obserwacji gruszy ozdobnej, pokażę jak ważny jest dostęp światła dla niektórych drzew. Np. ta grusza ewidentnie odsuwa się koroną od 30-letniej wiśni (była przeznaczona do wycinki ale jeszcze owocuje i mi szkoda). Widać, że korona nie jest zabudowana równomiernie, eM. miał podciąć wiśnię, zapomniał (zastosować wobec niego metodę "na lodówkę"). Grusza ma słońce wschodnie, południowe a od zachodu właśnie ma tę wiśnię.

Myślę sobie, że przy drzewach które budują taką owalną koronę ważny jest jej pokrój nienaganny. Przy drzewach "rozciapierzonych" nie ma to aż takiego znaczenia.
Oczywiście grusze można ładnie kształtować/przycinać.

Widzę, że bardzo późno gubi liście, ciekawe czy się przebarwi. Chyba, że to zdjęcie jest wcześniejsze.
Pszczelarnia 18:46, 14 lis 2016

Kolorowo, bylinowo