Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:54, 07 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jaki to jest łubin śmietankowy??? O kolor chodzi? Bo google mi nic nie wyświetla

Taki:

Kasia_CS 10:23, 07 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)

U mnie skubią ją właśnie jelenie.

No proszę, nawet pomocnicy do wyskubywania trawki są

A ja mam pytanie-w życiu jeszcze nic nie sialam poza rzeżuchą kupilam rok temu nasiona łubinu letniego i zapomniałam jeszcze ktos mnie straszył, ze łubin strzela nasionami i go nie ogarnę później. Czy to prawda w ogóle? Sieje się go do gruntu prosto?
Agania 11:57, 07 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Lada moment zacznę od bukszpanowego.

To ja poproszę o instruktaż obrazkowy
sylwia_slomc... 14:38, 07 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)

A ja mam pytanie-w życiu jeszcze nic nie sialam poza rzeżuchą kupilam rok temu nasiona łubinu letniego i zapomniałam jeszcze ktos mnie straszył, ze łubin strzela nasionami i go nie ogarnę później. Czy to prawda w ogóle? Sieje się go do gruntu prosto?

U mnie strzela, bo ja na nasiona zostawiałam, jak po kwitnieniu zetniesz to potem nie ma co strzelać
vita 07:34, 08 lut 2018

viva napisał(a)

Odpowie prawie Vita

Ewo, to Digitalis stewartii

Hej dziewczyny, jeżeli to naparstnica, to albo D.lanata albo D.lutea. Nie pamiętasz gdzie zebrałaś? Przy tarasie mam D.lutea.
Stewartii to miałam tylko siewki, nie wiem czy obie je macie?
Pszczelarnia 12:11, 08 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)

Kasiu, łubin ogarniesz na pewno. Ten jednoroczny siejemy w terminie dla kwiatów jednorocznych: kwiecień - maj do gruntu. Można w miejsce docelowe i potem przerwać.

Tego nigdy nie siałam ale też kupiłam nasionka, żeby posiać i przekonać się o jego wyjątkowym zapachu (ponoć).
Kasia73 12:34, 08 lut 2018

Ewa czy ja mogę chcieć nasionka łubinu

Czytam że planujesz posadzić drzewka figowe. One rosną dość szybko więc może jednak nie w szklarni, chyba że chcesz efekt buszu.
Pszczelarnia 12:55, 08 lut 2018

Kasia73 napisał(a)
Ewa czy ja mogę chcieć nasionka łubinu

Czytam że planujesz posadzić drzewka figowe. One rosną dość szybko więc może jednak nie w szklarni, chyba że chcesz efekt buszu.

Możesz. Daj adres na PW.

Skąd informacja, że figi rosną szybko? Czytałam, że wolno (na stronie niepodlewam.pl i poradnika ogrodniczego). Poza tym można ją radykalnie ciąć. Jak nie przemarznie, to nie wyda odrostów od korzenia. Buduje duży system korzeniowy - troszkę boje się o posadzkę w szklarni, czy nie poderwie.
Kasia73 13:26, 08 lut 2018

Ewa przywiozłam kiedyś z Chorwacji i rosła w ogrodzie u mojej mamy, kilka lat, w osłoniętym miejscu, raz zmarzła ale odrosła od korzenia. U Ciebie troszkę chłodniej niż u mojej mamy chociaż blisko będziesz początkowo musiała okrywać.
Mam sentyment do fig taki wakacyjny...
Pszczelarnia 15:41, 08 lut 2018

Kasia73 napisał(a)
Ewa przywiozłam kiedyś z Chorwacji i rosła w ogrodzie u mojej mamy, kilka lat, w osłoniętym miejscu, raz zmarzła ale odrosła od korzenia. U Ciebie troszkę chłodniej niż u mojej mamy chociaż blisko będziesz początkowo musiała okrywać.
Mam sentyment do fig taki wakacyjny...

Dobrze, że mamy to Forum. Wymiana myśli na temat figowca skłoniła mnie do poszukiwań.
I tak jednego posadzę na razie do donicy. A drugiego pod ścianą południową szopy. Obawiam się, że jednak może silnie rosnąć i że korzenie są dużą karpą po latach - co w szklarni niewielkiej będzie tylko utrapieniem.