No proszę, nawet pomocnicy do wyskubywania trawki są
A ja mam pytanie-w życiu jeszcze nic nie sialam poza rzeżuchą kupilam rok temu nasiona łubinu letniego i zapomniałam jeszcze ktos mnie straszył, ze łubin strzela nasionami i go nie ogarnę później. Czy to prawda w ogóle? Sieje się go do gruntu prosto?
Hej dziewczyny, jeżeli to naparstnica, to albo D.lanata albo D.lutea. Nie pamiętasz gdzie zebrałaś? Przy tarasie mam D.lutea.
Stewartii to miałam tylko siewki, nie wiem czy obie je macie?
Kasiu, łubin ogarniesz na pewno. Ten jednoroczny siejemy w terminie dla kwiatów jednorocznych: kwiecień - maj do gruntu. Można w miejsce docelowe i potem przerwać.
Tego nigdy nie siałam ale też kupiłam nasionka, żeby posiać i przekonać się o jego wyjątkowym zapachu (ponoć).
Skąd informacja, że figi rosną szybko? Czytałam, że wolno (na stronie niepodlewam.pl i poradnika ogrodniczego). Poza tym można ją radykalnie ciąć. Jak nie przemarznie, to nie wyda odrostów od korzenia. Buduje duży system korzeniowy - troszkę boje się o posadzkę w szklarni, czy nie poderwie.
Ewa przywiozłam kiedyś z Chorwacji i rosła w ogrodzie u mojej mamy, kilka lat, w osłoniętym miejscu, raz zmarzła ale odrosła od korzenia. U Ciebie troszkę chłodniej niż u mojej mamy chociaż blisko będziesz początkowo musiała okrywać.
Mam sentyment do fig taki wakacyjny...
Dobrze, że mamy to Forum. Wymiana myśli na temat figowca skłoniła mnie do poszukiwań.
I tak jednego posadzę na razie do donicy. A drugiego pod ścianą południową szopy. Obawiam się, że jednak może silnie rosnąć i że korzenie są dużą karpą po latach - co w szklarni niewielkiej będzie tylko utrapieniem.