Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Urszulla 15:44, 11 lut 2018

Nie sposób do Ciebie nie zaglądać przed sezonem fajnie że pokazałeś ciętą różę. Już w zeszłym roku mi pisałaś o Artemis. Nadzieja w tym sezonie dla nich.

A nasiona wysiewam w pojemnikach na ciastka tych przeźroczystych, najpierw pokrywka służy za szklarnię a potem staje się podstawką. Dopiero potem pikuję do wielodoniczek.

Pozdrawiam Ewo,do Twojego warzywnika mam daleko, przynajmniej jak na drugi kontynent. Ale się nie zrażam. Ogarniam ile mogę.
ana_art 15:48, 11 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)

I tak zbudowaliśmy bazę wiedzy dla tematu figa.

Mnie za każdym razem zdumiewa, że na początku sezonu w warzywniku jest tak:

a w sezonie

piękny busz
Sebek 16:57, 11 lut 2018

Uwielbiam do Ciebie zaglądać - zawsze jest tutaj tak... merytorycznie U mnie jest jakieś 40 cm śniegu, więc dla mnie do wiosny daleko I nawet dobrze, nie mam jeszcze głowy ani czasu na prace w ogrodzie
Gruszka_na_w... 17:22, 11 lut 2018

Pod wpływem zdjęć zatęskniłam do prac w warzywniku.
Sądziłam, że śniegu u Ciebie więcej.
A najbardziej zazdroszczę Ci ogrodniczej współpracy z tatą. Ze swoim uwielbiałam wymieniać sadowniczo-warzywne uwagi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Piotr_ 19:17, 11 lut 2018

Jedna z os mnie przywołała tu bo temat o fidze posiada figę 2 szt. mam je 8 lat , jeśli ktoś ma pytania niech pyta tylko moze w tym wątku piszmy na ten temat https://www.ogrodowisko.pl/watek/93-figowiec-pospolity-figa?page=2
Gabriela 20:23, 11 lut 2018

W ramach wiosny kupiłam wczoraj pomarańczową dalię Orange Nugget - nazwa sugeruje kolor pomarańczowy i "niewielką wielkość".
Wzięłam też Chat Noir i zupełnie nie rozumiem dlaczego jej nie miałam do tej pory.

Figi - jak Ci się uda, w sensie mieć zjadliwe owoce, to sobie sprawię, bo jeść surowe uwielbiam. Na razie cieszę się dwoma zawiązanymi cytrynami na drzewku, bo pod koniec grudnia zakwitły tylko cztery kwiatki po zeszłorocznym wysiłku.
anka_ 20:34, 11 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ja jeszcze nie mam piasku, perlitu i wermikulitu.
Ewo a możesz mi powiedzieć w jakich proporcjach dajesz wszystko przy szykowaniu podłoża do siewu? I jakiej frakcji wermikulit?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Katkak 21:17, 11 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)

I tak zbudowaliśmy bazę wiedzy dla tematu figa.

Mnie za każdym razem zdumiewa, że na początku sezonu w warzywniku jest tak:

a w sezonie

Świetnie Cię rozumiem Ewciu, bo mnie to też nigdy nie przestaje zadziwiać .
Pszczelarnia 21:44, 12 lut 2018

Piotr_ napisał(a)
Jedna z os mnie przywołała tu bo temat o fidze posiada figę 2 szt. mam je 8 lat , jeśli ktoś ma pytania niech pyta tylko moze w tym wątku piszmy na ten temat https://www.ogrodowisko.pl/watek/93-figowiec-pospolity-figa?page=2

Dziękuję.

Pszczelarnia 21:52, 12 lut 2018

anka_ napisał(a)
Ewo a możesz mi powiedzieć w jakich proporcjach dajesz wszystko przy szykowaniu podłoża do siewu? I jakiej frakcji wermikulit?

Daję ziemię rodzimą i piasek. Albo ziemię rodzimą i wermikulit lub perlit. Nie wiem jaka to frakcja, mniejsza od płatków błyskawicznych ryżowych. Wermikulit jest u nas w lokalnym ogrodniczym.

Na oko, wychodzi tak 2:1. Wermikulit i perlit regulują dodatkowo gospodarkę wodną w pojemniku z roślinami. Piasek tylko rozluźnia.

Ziemię do siewu można kupić gotową ale ja raz kupiłam i to były torfowe wióry. Ale zaś innym razem kupiłam dobrą. Też kupuję.

Nigdy też nie wyprażałam. Nasion też nie zaprawiałam. Ale myślę, że warzywa warto przelać rumiankiem.