Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Milka 16:38, 15 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ciągle kombinuję, żeby był smaczny i atrakcyjny. Leży w końcu na samym widoku.
Podobnie jak i jeden z placyków, zaraz przy oknie kuchennym i przy wejściu prawie do domu (w nawiązaniu do rozmowy u Ciebie). Tak jakoś wyszło. Nie ma szałowych widoków ale ja go lubię, w cieniu starej czereśni z zachodnim słońcem, z roślinnością swobodną w typie leśnym (paprocie, jarzmianki, ciemierniki, hosty, pierwiosnki, epimedia i tytonie obłędnie pachnące).

Ewo, bardzo, ale to bardzo ogród się zmienił, jest przemyślany, dojrzały, skomponowany, jak pyszne danie. Az musiałam wrócić do tego zdjęcia....
a takich miejsc u ciebie sporo.
viva 23:40, 15 maj 2018

Ewo, skorzystałam z szerszych kadrów i cóż powiedzieć, powtórzę za Mirą
"cudownie masz i tyle"
Pod wszystkimi achami podpisuję się, a jakże
AgnieszkaW 08:24, 16 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dla Agnieszki z Jurajskiego jeszcze raz jarzęby szwedzkie pod jesionami i akacją (rozstaw co 2,5 - 3,0 m):

Dziękuję
akwarela 11:06, 16 maj 2018

Przeleciałam przez twój ogród i powiem, że wrażenia niesamowite. Wkład pracy niezmierny i ogromny szacunek dla przyrody. Tak jak lubię.
Miejsca do nasadzeń to ci raczej nie zabraknie, więc jak będziesz miała ochotę na hosty giganty to pamiętaj o mnie na jesieni. Będę mnożyć i chętnie się podzielę swoim dorobkiem. Swoje dziecko w takim sielskim ogrodzie chętnie będę podglądała. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za nazwanie mojej trawki
20:03, 16 maj 2018
przyszłam klona 'Postelense obejrzec ....poprosze o fotki ..i opis ile ma sezonów juz ma

załapałam sie na klimatyczne fotki ...jeszcze tu wróce w innym czasie żeby poczytac ...bo te klony na zywopłot tez intrygujace sa
Anabell 22:14, 16 maj 2018

Same achy! ochy! warzywnik marzenie ogród cały czas pięknieje
a pracy włożone multum
MartaKozak 10:30, 17 maj 2018

Witaj Ewo,
Toszka mnie przyslala do Ciebie za porada
Znam i podziwiam Twoj ogrod od dawna (choc z ukrycia) no i oczywiscie widzialam cie w "Mai".
Planuje zalozyc u siebie lake, kupilam juz troche nasion makow, chabrow, szałwi lekarskiej, jastruna, etc, ale nie wiem zupelnie jakie trawy do tego wybrac. Ziemie mam dosc wilgotna, do tej pory byla tylko glina ale uparcie nad nia pracuje w tym roku i jest juz duzo lepiej z przepuszczalnoscia, wystawienie sloneczne, czasami paletnia latem.
Nie mieszkamy na stale w kraju takze koszenie max 3 razy w roku.
Chcialabym aby wrocilo zycie do ogrodu i zwierzatka mialy jedzenie i schronienie, dekoracyjne wzgledy tejze laki tez sa wazne dla mnie, ale juz mniej.
Pozdrawiam
Pszczelarnia 13:11, 17 maj 2018

MartaKozak napisał(a)
Witaj Ewo,
Toszka mnie przyslala do Ciebie za porada
Znam i podziwiam Twoj ogrod od dawna (choc z ukrycia) no i oczywiscie widzialam cie w "Mai".
Planuje zalozyc u siebie lake, kupilam juz troche nasion makow, chabrow, szałwi lekarskiej, jastruna, etc, ale nie wiem zupelnie jakie trawy do tego wybrac. Ziemie mam dosc wilgotna, do tej pory byla tylko glina ale uparcie nad nia pracuje w tym roku i jest juz duzo lepiej z przepuszczalnoscia, wystawienie sloneczne, czasami paletnia latem.
Nie mieszkamy na stale w kraju takze koszenie max 3 razy w roku.
Chcialabym aby wrocilo zycie do ogrodu i zwierzatka mialy jedzenie i schronienie, dekoracyjne wzgledy tejze laki tez sa wazne dla mnie, ale juz mniej.
Pozdrawiam

Marto,
jeżeli chcesz naturalną łąkę z dodanymi gatunkami kwiatów łąkowych to w posianej trawie (dobranej do stanowiska: słoneczne, żyzne; kup po prostu trawę jak na pastwiska) wsiewasz ww. kwiaty. Szałwia lekarska - nie wiem czy ją tam utrzymasz, ją często mrozi i wtedy trzeba obciąć nisko, drewnieje też.

Do takiej łąki dodać można firletkę (u mnie miała za sucho), sypnąć nawet rzepakiem albo szczawiem, można naparstnicami. Można wprowadzić na wzór kaukaski tulipany botaniczne (jak ktoś jest zainteresowany podam nazwy gatunków).

Albo możesz stworzyć rabatę łąkową z trawami wyselekcjonowanymi: czyli wprowadzasz gatunki traw, np. molinię, jakąś turzycę (duży wybór: pagórkowatą, graya - lekki cień wskazany) na przygotowanej powierzchni - czyli robisz tak jakby łąkę.

Słoneczne stanowisko jest dobre dla łąki.

Moja jedna duża polowa łąka (ostatni jej rok) ma dużo sucholubnych wrotycza, rumianków, rozchodnika, macierzanki.

Moja zaś rabata łąkowa w ogrodzie to molinia, śmiałek, sesleria skalna i jeszcze 2 trawy (zapomniałam nazw) jako dodatek do azalii - ona dopiero powstaje metodą własnych doświadczeń (ale ciągle myślę o naturalnych stanowiskach azalii i traw gdzieś tam daleko na wschodzie).

Tak więc specjalistką nie jestem ale wydaje mi się, że jeżeli koszenie przypadałoby 3 razy w roku, to powinnaś udać się po trawę do sklepu z zaopatrzeniem dla rolnictwa. My tak zrobiliśmy - bardzo zmieniła się ta łąka na przestrzeni tych lat, gatunki walczą ze sobą, jedne poległy. Jednak w żaden sposób nie przeszkadza to gadom i owadom i drobnym oraz dużym ssakom korzystać z niej. Krowom wraz z upływem czasu było trochę gorzej z tą łąką.

Zobacz tutaj:
http://magazyn.salamandra.org.pl/m28a09.html

Pszczelarnia 13:11, 17 maj 2018

Pozostałe odpowiedzi może wieczorem.
Brzozowadzie... 13:56, 17 maj 2018

Te wszystkie naczynia, miedziane garnki i misy! No pięknie się komponują z całością. Podziwiam konsekwencję! I pozdrawiam ciepło