Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:52, 28 maj 2018

Ciągle się zastanawiam, jak wykończyć brzegi tej rabaty przy kulach / pomiędzy kulami bukszpanowymi. Co pasowałoby do rabaty bylinowej i nie szkodziło bukszpanom? Jakieś pomysły?

Drzewo z naprzeciwka lada moment zawali się na moją stronę, muszę zgłosić do wycinki. Ta rabata z biegiem lat całkowicie się zmieni, bo "niechcący" w tyle zostały posadzone magnolie, część kolekcji eMa. Obiecał, że będzie dbał, doglądał i pielęgnował.

Gruszka_na_w... 22:53, 28 maj 2018

Przy 30 stopniach na termometrze blue wprowadza trochę ochłody.
Czy szałwię lekarską po kwitnieniu przyciąć tak jak to czynię z kocimiętką?
Na myśl o cięciu tych bukszpanów odczuwam ból plecków, ale jak koniec laby, to koniec.
A musisz koniecznie coś tam wsadzać przy bukszpanach? Na zdjęciach nie widać, żeby tam czegoś brakowało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MirellaB 22:56, 28 maj 2018

Ciemne orliki i ciemna piwonia dla mnie najpiękniejsze
Pszczelarnia 22:57, 28 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przy 30 stopniach na termometrze blue wprowadza trochę ochłody.
Czy szałwię lekarską po kwitnieniu przyciąć tak jak to czynię z kocimiętką?
Na myśl o cięciu tych bukszpanów odczuwam ból plecków, ale jak koniec laby, to koniec.

Koniecznie. Cięcie wskazane przy ziołach zawsze.

Kule jakoś przytnę ale gorzej ze zwykłymi obwódkami (zachować wysokość) - sznurek rozciągnę. Arcydzięgiel zielony powędrował na rabatę (bynajmniej nie do zielnika), bordowy nie raczył skiełkować.

Pszczelarnia 23:04, 28 maj 2018

MirellaB napisał(a)
Ciemne orliki i ciemna piwonia dla mnie najpiękniejsze

Można by stworzyć taki ogród konceptualny tylko z takich kolorów bylin i samych traw.

Lilia martagon zakwitnie.

makadamia 07:44, 29 maj 2018

Moja ulubiona rabata

między buksy, z mojego ogródka:
- niską trawkę, typu ptasie łapki?
- przywrotnik alpejski?
- przetacznik (pink goblin)?
- zawilec jesienny (christian czy konigin charlotte - nie pamiętam)?

przywrotnik alpejski to drobniutka bylinka, bardzo fajna, byłaby najbezpieczniejsza
przetacznik i zawilec, w tych odmianach które mam, mają niskie kępy liści, tylko kwiaty im rosną wyżej - po kwitnieniu trzeba by przyciąć;
ivo 07:45, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Mam taką gipsówkę, ponoć jednoroczna:

Ale śliczna

Monia81 08:18, 29 maj 2018

Ewuś pięknie, cudna piwonia i odcienie blue u mnie łubiny w tym roku tak samo, w tamtym roku było więcej mokra i były dwa razy takie i dłużej kwitły, w tym roku mimo podlewania przez tą suszę szybciutko przekwitają... pozdrawiam
laurowisnia 08:30, 29 maj 2018

Ta gipsówka może jednoroczna ale w następnym roku znajdziesz pod nią tyle siewek, że obsadzisz donicę na nowo, nie widać dokładnie gdzie ona stoi, czy jest ziemia pod nią.
Z tymi kulami to kłopot, co i czy posadzić aby nie było zbyt dużego dysonansu pomiędzy ich bryłami plus cała rabata, a tym co posadzisz.
Może tylko jakieś trawy dobrane wysokością plus mały dodatek byliny w typie dzwonka czosnaczkowatego, jeśli coś musi być.
Ewo, a gdzie masz tą rabatę ze żwirem, czy w pobliżu rzeki?
AgataP 09:05, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ciągle się zastanawiam, jak wykończyć brzegi tej rabaty przy kulach / pomiędzy kulami bukszpanowymi. Co pasowałoby do rabaty bylinowej i nie szkodziło bukszpanom? Jakieś pomysły?

Jeśli chcesz koniecznie coś w nóżki bukszpanom to coś niskiego, by nie odbierać im powietrza. Ja stawiam na kukliki - są niziutkie, a kwiaty pięknie odbijałby by się od zieloności bukszpanów. Tylko kwitnienie wiosenne, ale jak dla mnie to zaleta,bo teraz nie odwracałby by uwagi od kolorów i tym co się dzieje za bukszpanami.
Lub na teraz szałwia deep blue - niziutka, a fioletowy kolor zawsze i wszędzie ładnie się wpasuje.