Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

polinka 09:40, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Urosną.

Dla mnie róża idealna 'Mary Rose' - uwielbiam.

Piękne zdjęcie!
Mimo, że ja mało różana to z przyjemnością zatrzymałam wzrok kilka sekund dłużej.

Pozdrawiam Pszczółko
ren133 14:57, 29 maj 2018

eee_taam napisał(a)

uhm ....już czas na fryzjera ja tne juz wszystko jak leci

A ja czekam z cięciem bo za duże słońce ... poprzypala mi końcówki
ren133 14:59, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tak, kupuje się w sklepie. Sieje (ja sieję do gleby na takim rozsadniku), przesadza jesienią i czeka aż zakwitną w przyszłym roku. A potem zbiera nasiona albo dzieli te, których kolor się podoba. Do tej pory zawsze jednak miałam śmietankowy i malinowy. Rozejrzę się za odmianowymi niebiesko-fioletowymi.

Łubin w tym roku po tygodniu już nie wyglądał ładnie, stan z wczoraj:

A w masie jeszcze ładnie:

Czyli mogę jeszcze teraz wysiać?
ren133 15:03, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ciągle się zastanawiam, jak wykończyć brzegi tej rabaty przy kulach / pomiędzy kulami bukszpanowymi. Co pasowałoby do rabaty bylinowej i nie szkodziło bukszpanom? Jakieś pomysły?

Drzewo z naprzeciwka lada moment zawali się na moją stronę, muszę zgłosić do wycinki. Ta rabata z biegiem lat całkowicie się zmieni, bo "niechcący" w tyle zostały posadzone magnolie, część kolekcji eMa. Obiecał, że będzie dbał, doglądał i pielęgnował.

A po lewo to jasnozielone to jest sesleria jesienna? To może powtórzyć ją pomiędzy buksami?
AgnieszkaW 15:35, 29 maj 2018

Zostawiam ochy i achy, bo cudnie jest
Pszczelarnia 15:45, 29 maj 2018

ren133 napisał(a)

A po lewo to jasnozielone to jest sesleria jesienna? To może powtórzyć ją pomiędzy buksami?

To dobry pomysł. Stwierdziłam ostatnio, że lubię roślinną monotonię, tzn. np. 3 metry obsadzone w jednym wzorze a potem ten wzór przechodzi w inny wzór.

Kiedyś sadziłam 5 roślin takiego samego gatunku na rabacie, teraz liczę w metrach ilość tych roślin.

Pszczelarnia 15:49, 29 maj 2018

polinka napisał(a)

Piękne zdjęcie!
Mimo, że ja mało różana to z przyjemnością zatrzymałam wzrok kilka sekund dłużej.

Pozdrawiam Pszczółko

Mnie się wydawało, że ja już nie różana. Ale te parkowe, angielskie, pachnące, pnące i duże oraz historyczne wprawiają moje serce w drgania. Nie sposób ich nie mieć.
Najważniejsze jest miejsce dla nich w ogrodzie i opieka nad nimi.

U mnie z tym różnie.

Pszczelarnia 15:51, 29 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przy 30 stopniach na termometrze blue wprowadza trochę ochłody.
Czy szałwię lekarską po kwitnieniu przyciąć tak jak to czynię z kocimiętką?
Na myśl o cięciu tych bukszpanów odczuwam ból plecków, ale jak koniec laby, to koniec.
A musisz koniecznie coś tam wsadzać przy bukszpanach? Na zdjęciach nie widać, żeby tam czegoś brakowało.

W jednym miejscu tak. A może faktycznie nie? Wtedy tylko nie będę radykalnie cięła.
Pszczelarnia 15:54, 29 maj 2018

ren133 napisał(a)

A ja czekam z cięciem bo za duże słońce ... poprzypala mi końcówki

I to jest właśnie ten problem. Że przypali, że choróbsko się przyplącze. Ech... .
Pszczelarnia 16:00, 29 maj 2018

laurowisnia napisał(a)
Ta gipsówka może jednoroczna ale w następnym roku znajdziesz pod nią tyle siewek, że obsadzisz donicę na nowo, nie widać dokładnie gdzie ona stoi, czy jest ziemia pod nią.
Z tymi kulami to kłopot, co i czy posadzić aby nie było zbyt dużego dysonansu pomiędzy ich bryłami plus cała rabata, a tym co posadzisz.
Może tylko jakieś trawy dobrane wysokością plus mały dodatek byliny w typie dzwonka czosnaczkowatego, jeśli coś musi być.
Ewo, a gdzie masz tą rabatę ze żwirem, czy w pobliżu rzeki?

Ona jest na stoliku pod szklarnią. Pod nią jest podłoga ceglana.

No właśnie już nie wiem, czy musi być. A dzwonka sprawdzę, bo nie znam.

Tak, za grabową przesłoną po prawej. U mnie prawie wszędzie żwir w podłożu, tylko tam gdzie koparka nawiozła glinę jest inaczej. Ma to plusy (nie wypadają mi rośliny po zimie. Stop: gaura zawsze wypada - nie mam siły już do niej.)
I mam takie miejsce tuż przy domu, rabata grillowiskowa: tam chyba przez lata składowano kompost, obornik i inne dobra - jest idealna łącznie z podglebiem, które jest w typie gliniastym, na dodatek mocno zmineralizowanym.

Nawet wodę w kranie mam mineralną.