Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mariposa 21:55, 05 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Brama do raju! Jak jej nie przekroczyć?
UrsaMaior 22:05, 05 cze 2018

Kochaaaam jarzmianki! Pięknie o lipach napisałaś, obok mnie rosną olbrzymie, już się nie mogę doczekać kwitnienia. Cała okolica ma aromaterapię

Pszczelarnia napisał(a)
Morze jarzmianek

paniprzyroda 22:38, 05 cze 2018

Różanie i pachnąco. Open Arms zaciekawiła mnie, pokażesz kwiat w zbliżeniu?
Nazwami piwonii jestem uwiedziona pełen profesjonalizm w Twoim stylu Pokazanie bylinowej naparstnicy uświadomiło mi, że zakupiona przeze mnie w ub. roku i kwitnąca teraz to prawdopodobnie naparstnica Mertona Summer King
Gruszka_na_w... 23:07, 05 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Czy to normalne, że czosnek już schnie?

Nienormalne. Ale co zrobić? Mój już zakwitł. Jutro muszę mu obciąć pąk kwiatowy. Dosiewałam buraczki, pietruszka wzeszła tylko naciowa, szpinak błyskawicznie wybił w kwiatostan. Selery, pomidory, pory, cukinie i dynie rosną pięknie.
Pierwszy raz w życiu widziałam mszyce w irysach syberyjskich. Susza okropna.
Róże masz piękne nad wyraz, a otoczenie szklarenki jest już mocno zadomowione.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasiek 23:09, 05 cze 2018

Kupilam swoja pierwsza jarzmianke, nie ostatnia, bo codziennie coraz bardziej ja lubie Twoje morze, do zakochania wrecz...
la_estrellita 07:13, 06 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
I migawki z warzywnego, któremu wprowadziłam program naprawczy, musiałam dosiewać pietruszkę, marchewkę, bazylię i jarmuż (pokrzywa i woda oraz gruntowna rozprawa ze ślimakami (szły do fasolki i dalii) i próba wyprowadzenia nornicy (fałduje teren gorzej niż lodowiec)).

Pomidory, choć niewysokie jednak bardzo krępe

Pomidorki u Ciebe już kwitną a moje wsadzone do gruntu w duże dołki zaprawione kompostem i obornikiem mają po 10 cm. Te, które zostały w doniczkach są już prawie dwa razy wyższe.

Róże masz piękne. Przez te zdjęcia zaczynam się zastanawiać czy nie sadzić u siebie. A miało ich nie być... ehhh .
Anda 07:17, 06 cze 2018

Obejrzałam fotki Masz jak w raju. Ten zakątek z ławką przy pachnących różach cudny.

Przeczytałam teraz odpowiedź Janki. Ciekawa jestem na którą różę się zdecydujesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 07:42, 06 cze 2018

Ewuś łany jarzmiankowe cudowne u mnie warzywniak w tym roku wkurza mnie na maxa, grunt, że zarasta chwaściorami na potęgę, to tych warzyw tyle co kot napłakał... już miałam etap przeorania go i dania sobie spokoju w tym sezonie, ale póki co na razie przeszło i bujam się z plewieniem... piękne widoczki ogródkowe pokazujesz, buziaczki
09:41, 06 cze 2018
a jak przekwitnie morze jarzmianek to co potem?

Pszczelarnia 09:52, 06 cze 2018

eee_taam napisał(a)
a jak przekwitnie morze jarzmianek to co potem?

Zobaczymy

Tytonie leśne i cały czas paprocie - choć jeszcze małe. Dookoła jest epimedium z naparstnicami bylinowymi. Będzie spokojne podszycie cienistego w założeniu zakątka a więc docelowo z fakturą liści i małym udziałem kwiatów w lecie.

Zakątek jest jeszcze niecienisty, bo 4 miłorzęby potrzebują jeszcze tak 4 lata do zbudowania cieniującej korony.