Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

ewsyg 23:08, 22 wrz 2018

Witaj

Ewa, zakładasz malinowy chruśniak. Maliny to moje ulubione owoce i nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Moja działka jest mała i mocno nagłowiłam się jak to wszytko połączyć. Bardzo bałam się inwazyjności malin. Ja swoje posadziłam w dużych donicach wkopanych w ziemie. Letnie maliny miały się dobrze i wydały pierwsze owoce. Teraz robię grządkę z jesiennymi malinami. Mój zakątek z jagodowymi owocami zastawię ścianką z pnącymi różami. Ciekawa jestem jak Ty zagospodarujesz to miejsce.

Pozdrawiam
yolka 17:31, 23 wrz 2018

Podziwiam wszystkich, którzy w ten czas suszy ryją w ziemi
Nasion to będziesz mieć jak mówią ogrodniczki - sryliony

Poza tym pięknie, sielsko, anielsko, angielsko...

Deszcz pewnie masz, bo trawa zielona jak u mnie w ubiegłym roku, w tym roku mam brązową, widać, że żyje jeszcze, aż żal patrzeć, podlewanie nie wiele pomaga.
pozdrawiam
lojalna_ 17:53, 23 wrz 2018

Klimacik taki ze wyjść mi się nie chce ....

Pszczółko jaka wysokość osiąga u Ciebie rdest ? Jak znajdziesz chwilkę )))
Pszczelarnia 14:14, 24 wrz 2018

lojalna_ napisał(a)
Klimacik taki ze wyjść mi się nie chce ....

Pszczółko jaka wysokość osiąga u Ciebie rdest ? Jak znajdziesz chwilkę )))

Przedział 90-120 cm.

Mam kilka, chyba takie odmiany 'Pink Elephant' - ta ma być do 60 cm, "Firetail', 'Blackfield', 'Fat Domino', 'White Eastfield` i taką, co muszę Aldonę albo Mirę zapytać, bo razem kupowałyśmy.

Pszczelarnia 14:17, 24 wrz 2018

yolka napisał(a)
Podziwiam wszystkich, którzy w ten czas suszy ryją w ziemi
Nasion to będziesz mieć jak mówią ogrodniczki - sryliony

Poza tym pięknie, sielsko, anielsko, angielsko...

Deszcz pewnie masz, bo trawa zielona jak u mnie w ubiegłym roku, w tym roku mam brązową, widać, że żyje jeszcze, aż żal patrzeć, podlewanie nie wiele pomaga.
pozdrawiam

Deszcz był w piątek (troszkę) i jeszcze tydzień wcześniej, więc nie jest tragicznie): krótszy dzień, niższe temperatury i rosa poranna oraz podlewanie rabat lekko poprawiły wygląd trawnika.

Pszczelarnia 14:24, 24 wrz 2018

ewsyg napisał(a)
Witaj

Ewa, zakładasz malinowy chruśniak. Maliny to moje ulubione owoce i nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Moja działka jest mała i mocno nagłowiłam się jak to wszytko połączyć. Bardzo bałam się inwazyjności malin. Ja swoje posadziłam w dużych donicach wkopanych w ziemie. Letnie maliny miały się dobrze i wydały pierwsze owoce. Teraz robię grządkę z jesiennymi malinami. Mój zakątek z jagodowymi owocami zastawię ścianką z pnącymi różami. Ciekawa jestem jak Ty zagospodarujesz to miejsce.

Pozdrawiam

I u mnie rosną z jednej strony róże, tyle że parkowe: Alba Maxima, Nevada i Madamme Plantier.

Nie boje się inwazyjności malin, to jest miejsce dla nich, nie będzie stelaży tylko 3 rzędy. Chciałabym tam jeszcze coś użytecznego wcisnąć - chodzą mi po głowie pigwowce na rogach, albo agrest pienny 3 szt. I figa rozpięta na szopie.

Ale najpierw maliny, 3 odmiany. Wczesna NN, Polana i Poranna Rosa. Znajomy namawia mnie na "leśne" - ma całe poletko u siebie ale chyba się nie zdecyduję.

Moje ulubione to śliwki i czarna porzeczka.

Wciąż mam za mało miejsca na użyteczne rośliny ale żal zrezygnować z ozdobnych rabat.

Pszczelarnia 14:26, 24 wrz 2018

MartaKozak napisał(a)
Dodam, że gleba będzie przygotowana, odchwaszczona , bez darni - powiekszam łąkę kwietną

Lusia odpowiedziała.

A ja powiększam jagodowe. I inne użyteczne.
Pszczelarnia 14:27, 24 wrz 2018

Gardener27 napisał(a)
Ewa jaki masz plan na bok szklarni ? widziałem ruch związany z ziemią ?

To ścieżka trawiasta robiona na nowo. I inne trawniki ok. 2,5 ara się nazbierało. Już skończyłam.
MartaKozak 14:30, 24 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Wtrącę się z jeżówkami - ma to sens... Ja usuwam już wszystkie siewki, i usuwam przekwitnięte, bo za mocno się same sieją.

lojalna_ 14:34, 24 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Przedział 90-120 cm.

Mam kilka, chyba takie odmiany 'Pink Elephant' - ta ma być do 60 cm, "Firetail', 'Blackfield', 'Fat Domino', 'White Eastfield` i taką, co muszę Aldonę albo Mirę zapytać, bo razem kupowałyśmy.

Ja mam rdest Firetail i chciałam go z pysznógłówka Monarda bordwa i nie wiem czy ona nie jest z nim tego samego wzrostu . Mam nadzieje ze jest niższa .

Widziałam w wielu inspiracji to zestawernie ale nie wiem czy ten rdest jest napewno wyższy .