Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 14:58, 24 wrz 2018

lojalna_ napisał(a)

Ja mam rdest Firetail i chciałam go z pysznógłówka Monarda bordwa i nie wiem czy ona nie jest z nim tego samego wzrostu . Mam nadzieje ze jest niższa .

Widziałam w wielu inspiracji to zestawernie ale nie wiem czy ten rdest jest napewno wyższy .

Pysznogłówka 'Scorpion' albo 'Blaustrumpf' będzie dla niego dobra. Dobry kontrast kolorystyczny i zgrana wysokość.
lojalna_ 15:12, 24 wrz 2018

Chciałam do niego szkarlatna a z tego co widzę proponujesz mi bardziej fiolet? Te kolory na necie chyba często przełamuja. Musze ich jeszcze poszukać . Ty masz któraś z nich ?
Pszczelarnia 15:44, 24 wrz 2018

Mam te wymienione fioletowe. Czerwoną NN. Jasno różową i coś chyba szkarłatnego (poszukam zdjęć). Jaka to miałaby być odmiana o kolorze szkarłatnym? Wydaje mi się, że ciężko to dobrać w niuansach. Ale ja tak własnie kiedyś miałam tą "szkarłatną" i rdesta. Ale teraz już jest inaczej.
lojalna_ 16:14, 24 wrz 2018

Hihi u Ciebie często jest juz inaczej ♥ tez poszukam u Ciebie bo chętnie spaceruje u Ciebie .Ja sobie wymyśliłam ze to ma być szkarlatna dwoistna didyma ))
Pszczelarnia 20:28, 24 wrz 2018

Relacja z prac trawnikowych.

Było:

Problem to usypane po powodzi wysychające wzgórza na trawniku, trudności z koszeniem, kamienie w trawniku. Susza i masakryczny stan trawnika ułatwiły decyzje o podjęciu prac związanych z założeniem od podstaw nowego trawnika.
Pszczelarnia 20:38, 24 wrz 2018

Potrzebne narzędzia.

Woda do namoczenia trawnika. Wał, który zrobił mi fajny sąsiad.

Kultywator pożyczony od sąsiada z innej wioski.

Sito holenderskie do siania ziemi.

I oczywiście nasz Pan J. obsługujący to urządzenie, wywożący kamienie oraz ręce do pracy Domowników: sciąganie darni, grabienie, sianie ziemi, poziomowanie, wałowanie, sianie nasion traw i wałowanie i podlewanie.
Pszczelarnia 20:43, 24 wrz 2018

W trakcie:

Gruszka_na_w... 20:46, 24 wrz 2018

Sporo pracy. Te pagórki niewątpliwie były utrudnieniem przy pielęgnacji.
Wał masz świetny. Na 4 ręce można nim operować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 20:52, 24 wrz 2018

Przed siewem

A teraz niech ziemia oddaje ciepło nasionom traw i oby czasami przez 2 tygodnie padał jakiś deszcz i zawsze była rosa poranna.
sylwia_slomc... 20:53, 24 wrz 2018

Kawał roboty. Już samo ściąganie darni to mozolna robota chyba, że się ma taką fajną maszynkę jak Mała Mi