Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

mira 20:54, 30 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Szybko poszło, choć jednak 3 dni dla 2 osób po 12 godzin.

bez jedzenia? jękłam tylko nie wiem co napisać
Pszczelarnia 21:04, 30 wrz 2018

mira napisał(a)
Ten stół jak stół ale te nogi - szukam nóg.
Dalie cudowne , ta dalia to Gloriosa , mam ją i polubiłam te ciapki.
Dziś mrozek zakończył daliowe doznania, Dawida wyciągłam z donicy i jest do góry nogami.

Rozważania trawnikowe spowodowały że zadowolona już nie jestem z moich trawników i przekazałam emocje dalej. Nie wiem czy coś to da.

Gapię się na cynie bo dziś też padły - kurcze za wcześnie i aksamitki też się poszkliły.
Śliczne te ozdoby masz.
Mam jeszcze sporo pracy w ogrodzie a u mnie zimowo się zrobiło.

Kiedy pobiera się patyki z winorośli? odkryłam cud rożową

pozdrawiam

Co do nóg: Alina ma zdolnego kuzyna - A Ty masz do niej blisko.

Jak już ogrodnik z naszym usposobieniem nie ma co robić, to bierze się za trawniki. Sprzęt i pomoc mi się trafiła.

Ja mam front robót na ciepłe dni: cebulowe (400 szt. posadzić), wykopać warzywa (bo nornice będą pierwsze), zmobilizować się do przetwórstwa jabłkowego (mus zakupić jakikolwiek sprzęt), posadzić 3 rzędy malin (letnie, jesienne i Poranną Rosę), przesadzić piwonie jeszcze i oczywiście 3 nowe posadzić, przesiać popiół, skończyć kompostownik nowy (ale to nie ja), zbudować szkółkę domową (otoczyć teren cegłą). To do 15.10.

Potem wykopywanie dalii, sadzenie róż, grabienie liści, rozkładanie obornika.

Szkoła ukorzeniania winorośli mówi: pobrać w październiku, zakopać albo przechować w wilgotnym piasku w piwnicy, posadzić w lutym (dość głęboko się sadzi do ziemi). Ja kiedyś robiłam to w na początku marca (ze ściętego) też się ukorzenił, tylko trzeba dobrze wietrzyć, bo łapie go grzyb jak wypuści młode listki. Jest takie forum winorośli tam są eksperci odmian, sadzenia, rozmnażania i pielęgnacji (i jak rozumiem również od przetwórstwa).

Ja ostatnio bardzo przetwórczo patrzę na świat, zawsze tak mam o tej porze roku.
Pszczelarnia 21:05, 30 wrz 2018

mira napisał(a)

O śniadaniu, winogronach p. Jerzego, wspólnej kawce po 8 godzinach i gruszkach.
Pszczelarnia 21:07, 30 wrz 2018

Katkak napisał(a)
Pszczółko, a czy Twoje pysznogłówki też tak mączniaka łapią? Bo u mnie strasznie.

Nie. W ogóle. Zauważyłam, że je trzeba często dzielić i odmładzać.
Gruszka_na_w... 21:10, 30 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
I Zebrinusy od Gruszki - dzielnie zniosły sadzenie w listopadzie i suche lato. Dziewanna wsiała się sama.

Jesteś cudotwórcą. Podarowałam je też sąsiadowi i jego padły. Swoje Grazielle przesadzałam w październiku i ledwie tę operację przeżyły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
UrsaMaior 21:31, 30 wrz 2018

Przywędrowałam zapytać o buka pendulę Masz fotki jakieś? Jak się miewa? Szybko Ci przyrasta?
Kasia_CS 21:45, 30 wrz 2018

U Ciebie nie widać jesieni w ogóle

W planie różanki podobają mi się artemisowe boki
mira 23:44, 30 wrz 2018

posadzić 3 rzędy malin (letnie, jesienne i Poranną Rosę),

ja mam w mojej malinowej grządce posadzone letnie i jesienne maliny i przed nimi rząd jeżyn - i tak: jeżyn nie upilnowałam i się rozmemłamy - nie mam z nich nic - miałam prowadzić na takie hmm.. jakby draperie na drucie ale nie wyszło
a co do malin - facet od którego kupuję - rolnik oglądał ta moją grządkę malinową i powiedział że nie powinno się mieszać odmian malin bo potem się zapylają i coś tam ale nie dosłuchałam bo mam pomieszane więc jak będę kiedyś wymieniać to posadzę tylko jedną odmianę i już

u Ciebie jak zwykle prace ostro - ta trzeba

pozdrawiam
Mala_Mi 23:56, 30 wrz 2018

Astry się rozłażą i łapią grzyba.. potrzebują duzo słońca..

Żurawki są szamane przez opuchlaki..

Uwielbiam jedno i drugie, ale mam powyższe obiekcje.. astrom jeszcze daję szansę ale żurawki wylatują.

Kasia_CS 00:07, 01 paź 2018

Wczytałam się w plan różanki i chciałam zapytać jaką szerokość mają te rabaty gdzie będzie pastella? Tam zaplanowałaś kilka krzaków w poprzek? Czym się kierowalas dobierając odmiany?