Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:49, 17 sty 2019

P. 'Mlle Leonie Calot'

Dziwne to jest. Nazwę tej piwoni dokładnie sfotografowałam, a w sieci pod tą nazwą pokazana jest inna (różowa).

Wiele piwonii pojawia się na kiermaszu w Wojsławicach. Ale słabo jest w Polsce z dostępnością starych francuskich odmian.

IV WYSTAWA i KIERMASZ piwonii
9 czerwca (niedz.) 2019 r.

Wiele piwonii jest dostępnych w szkółce C. Austin i u Kelways'a, także w czeskim Lucon bulbs, na kiermaszu w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie.

Czy piwonie krótko kwitną - te majowe, officinalis pewnie tak. Ale p. lactiflora już dłużej.

Generalnie nie zaprzątam sobie głowy nazwami odmian roślin, z wyjątkiem jabłonek rajskich, piwonii i dalii. Próbuję tworzyć katalogi na swój użytek.

sylwia_slomc... 00:25, 18 sty 2019

Cudne piwonie
Podziwiam, że wszystkie z nazwy pamiętasz
Gardenarium 09:21, 18 sty 2019

Sylwio, myślę że fotki nazw są robione aparatem i w komputerze, no nie sposób spamiętać, chyba że Ewa ma do tego niespotykaną pamięć

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 09:35, 18 sty 2019

To są piwonie kolekcji w Arboretum w Wojsławicach. Nazwy są oczywiście na zdjęciach (przepisałam, choć bez znaków specjalnych dla nazw francuskich).

jolanka 09:43, 18 sty 2019

Ewo, są piękne, niektóre sobie wygooglałam licząc, że może są do dostania Hmmm... trudno je znależć. Nie wiesz czasem czy Wojsławice prowadzą tez sprzedaż?
abiko 10:19, 18 sty 2019

Śliczne te piwonie.. zawsze mi szkoda tylko, że tak krótko kwitną.

Znalazłam u Ciebie małe jabłonie rajskie, idealna do donicy wydawałaby się Pom'zai choć czytam, że trudno dostępna.

Czy masz u siebie jakieś małe jabłonie, ale takie, które nadają się do jedzenia?
sylwia_slomc... 10:21, 18 sty 2019

Ufff, kamień z serca bo miałam obawy, że tylko ja taka słaba z pamięcią.
Błąd zrobiłam bo mogłam założyć folder z roślinami i z opisami, a ja mam wszystkie miesiącami, jak leci ogród, wyjazdy, goście i rośliny. Odszukać kłopot, w notesie zapisane, ale bez fotek i weź to potem dopasuj do obrazka
Gardenarium 10:45, 18 sty 2019

Ja uważam, że to pamiętanie to moja udręka. Chciałabym o tym nie myśleć, nie zapisywać, nie opisywać, tylko cieszyć się, a tu zawsze ktoś się pyta, a ja np. nie wiem

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 11:26, 18 sty 2019

abiko napisał(a)

Znalazłam u Ciebie małe jabłonie rajskie, idealna do donicy wydawałaby się Pom'zai choć czytam, że trudno dostępna.

Czy masz u siebie jakieś małe jabłonie, ale takie, które nadają się do jedzenia?

Co to znaczy małe, 3 metry? Jabłonki można prowadzić w szpalerach, wachlarzach, etc. i ciąć niemiłosiernie, wtedy są małe.

Pom'zai pojawia się dość często w zwykłych centrach ogrodniczych.
Pszczelarnia 11:27, 18 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
Ja uważam, że to pamiętanie to moja udręka. Chciałabym o tym nie myśleć, nie zapisywać, nie opisywać, tylko cieszyć się, a tu zawsze ktoś się pyta, a ja np. nie wiem

Tak to jest z perfekcjonistami Danusiu, zapisują, analizują, segregują.