Oj a mnie zawsze było wstyd , że nie pamiętam jak ktoś pytał która jest która i nazwy nie wszystkich. Mam ogromny problem z rozróżnianiem i zapamiętywaniem róż, host....i wielu innych. Najłatwiej mi spamiętać drzewa, trawy i kaliny....nie wiem czemu mam taką pamięć wybiórczą
Moje wszystkie będą duże, nie mam niskich poza tą w donicy. Nie umiem Ci pomóc. Może warto poszukać na stronie Konieczki i zapytać u nich?
Jest coś takiego jak malus columnaris (kolumna, 3 metry, owoce jadalne) ale nie wiem nic o niej.
'Adirondack' kolumna do 5 metrów ale owoce trzeba przetwarzać, bo na surowo nie są smaczne.
To był Loseley Park. Ogród zaprojektowała sama Gertruda Jekyll, a ogród biały jest tam moim zdaniem lepszy niż w Sissinghurst.
Dom należał do Sir Wiliama More'a i do dzisiaj należy do rodziny. Lubiła w nim bywać Elżbieta I i oglądaliśmy komnatę gdzie sypiała.
Zdziwiłam się, że peonie mogą rosnąć i KWITNĄĆ w świetlistym cieniu. To dla mnie dobra wiadomość, chętnie wypróbuję jakąś białą odmianę u siebie w lesie sosnowym. Masz może jakieś inspiracje, zdjęcia z takimi klimatami?
Twoja kolekcja peoni piękna. Aż się prosi o szersze kadry z tymi kwiatami.