Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

abiko 11:38, 18 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Co to znaczy małe, 3 metry? Jabłonki można prowadzić w szpalerach, wachlarzach, etc. i ciąć niemiłosiernie, wtedy są małe.

Pom'zai pojawia się dość często w zwykłych centrach ogrodniczych.

Tak do 4 m myślę. Bardziej jestem ciekawa czy masz podobne u siebie. Szpaler u mnie odpada, nie mam miejsca, mogę szukać tylko kolumnowych.
sylwia_slomc... 11:52, 18 sty 2019

Oj a mnie zawsze było wstyd , że nie pamiętam jak ktoś pytał która jest która i nazwy nie wszystkich. Mam ogromny problem z rozróżnianiem i zapamiętywaniem róż, host....i wielu innych. Najłatwiej mi spamiętać drzewa, trawy i kaliny....nie wiem czemu mam taką pamięć wybiórczą
Pszczelarnia 12:28, 18 sty 2019

abiko napisał(a)

Tak do 4 m myślę. Bardziej jestem ciekawa czy masz podobne u siebie. Szpaler u mnie odpada, nie mam miejsca, mogę szukać tylko kolumnowych.

Moje wszystkie będą duże, nie mam niskich poza tą w donicy. Nie umiem Ci pomóc. Może warto poszukać na stronie Konieczki i zapytać u nich?
Jest coś takiego jak malus columnaris (kolumna, 3 metry, owoce jadalne) ale nie wiem nic o niej.
'Adirondack' kolumna do 5 metrów ale owoce trzeba przetwarzać, bo na surowo nie są smaczne.
Mariposa 20:38, 18 sty 2019

Masz przebogatą kolekcje piwonii, Ewo. Piwonie, floksy i kosaćce to kwiaty, które najlepiej pamiętam z dzieciństwa.
Czy piwonie tolerują kwaśną glebę?
Gabriela 22:41, 18 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)

To jest R. 'Mme Alfred Cariere', zobaczyłam ją w tym ogrodzie z "gospodarstwem mlecznym" i produkcją lodziarską, tam gdzie we wnętrzach domu z przewodnikiem tak namiętnie dyskutowaliśmy o Cromwellu. Nazwy nie pamiętam. Był wielki ogród ziołowy i różany, biały z wodą i warzywny.

To był Loseley Park. Ogród zaprojektowała sama Gertruda Jekyll, a ogród biały jest tam moim zdaniem lepszy niż w Sissinghurst.
Dom należał do Sir Wiliama More'a i do dzisiaj należy do rodziny. Lubiła w nim bywać Elżbieta I i oglądaliśmy komnatę gdzie sypiała.
Rench 16:59, 19 sty 2019

Przepiękne te białe piwonie.
Gardenarium 17:03, 19 sty 2019

Ja też uważam za Gabrielą że to był jeden z najlepszych białych ogrodów w Anglii jakie widziałam

Instagram Ogrodowiska
kasiek 17:50, 20 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
06/2017

najkochańsza

Ale piękna - co to za róża? Ja posadziłam Waltz Poulkrid z grupy courtyard. Licze na podobny efekt
April 07:50, 21 sty 2019

Zdziwiłam się, że peonie mogą rosnąć i KWITNĄĆ w świetlistym cieniu. To dla mnie dobra wiadomość, chętnie wypróbuję jakąś białą odmianę u siebie w lesie sosnowym. Masz może jakieś inspiracje, zdjęcia z takimi klimatami?

Twoja kolekcja peoni piękna. Aż się prosi o szersze kadry z tymi kwiatami.
Milka 08:10, 21 sty 2019

Cudo ta róża.
Co do piwonii, to faktycznie kazdy etap potrzebny do rozpoznania.