Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Agania 08:23, 21 sty 2019

Czy peonie potrzebują specjalnie przygotowywanego podłoża, czego potrzebują
najbardziej w moim gliniastym podłożu nie chcą mi kwitnąć, rosną tylko liście
i tak co roku.

Piękne podziwiam
Gardenarium 08:40, 21 sty 2019

April napisał(a)
Zdziwiłam się, że peonie mogą rosnąć i KWITNĄĆ w świetlistym cieniu. To dla mnie dobra wiadomość, chętnie wypróbuję jakąś białą odmianę u siebie w lesie sosnowym. Masz może jakieś inspiracje, zdjęcia z takimi klimatami?

Twoja kolekcja peoni piękna. Aż się prosi o szersze kadry z tymi kwiatami.

Ostatnie zdjęcia kolekcji Pszczółka napisała, że to z Wojsławic

U mnie na hidcotowej w bukszpanowym peonie rosną od wschodu, potem mur zasłania słońce i mają się niezwykle dobrze. Kwitną.

Do inspiracji z peoniami zapraszam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie

Pooglądaj galerię zdjęciową, może coś wychwycisz.

Zastosowanie piwonii w ogrodzie

Piwonie sadzimy na rabacie jako punkty przyciągające uwagę albo tworzymy okazałe rabaty złożone z wielu piwonii, często w jednym kolorze, albo cieniowane. W zasadzie słabo się łączą z innymi roślinami ze względu na swą wyjątkowość i okazały wygląd. Łatwo tutaj o przesadę.

Jednak nasze obserwacje, głównie w ogrodach angielskich, wykazały, że wspaniale mogą wyglądać z kosaćcami syberyjskimi i brodatymi, bodziszkami, różami, delikatnymi trawami ozdobnymi, makami oraz roślinami cebulowymi np. żonkile, późne tulipany i lilie. Należy je sadzić z dala od dużych drzew lub krzewów, ponieważ będą konkurować o przestrzeń, wodę i składniki odżywcze.

Instagram Ogrodowiska
makadamia 08:41, 21 sty 2019

Piwonie i piwonie
Bardzo je lubię ale z bólem serca musiałam z nich zrezygnować, bo mają za krótki "okres atrakcyjności" jak na mój mały ogródek.
Zdaje się ze drzewiaste i ITOHy są ładniejsze poza okresem kwitnienia - jak poogarniam bardziej te swoje rabatki to może znajdę miejsce na jedną lub dwie.
Pozdrawiam zimowo
akwarela 13:02, 21 sty 2019

Agania napisał(a)
Czy peonie potrzebują specjalnie przygotowywanego podłoża, czego potrzebują
najbardziej w moim gliniastym podłożu nie chcą mi kwitnąć, rosną tylko liście
i tak co roku.

Piękne podziwiam

Posadzone za głęboko
Pszczelarnia 19:54, 21 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Masz przebogatą kolekcje piwonii, Ewo. Piwonie, floksy i kosaćce to kwiaty, które najlepiej pamiętam z dzieciństwa.
Czy piwonie tolerują kwaśną glebę?

Tak.

Mój zbiór piwonii dopiero się tworzy.
Pszczelarnia 20:02, 21 sty 2019

Gabriela napisał(a)

To był Loseley Park. Ogród zaprojektowała sama Gertruda Jekyll, a ogród biały jest tam moim zdaniem lepszy niż w Sissinghurst.
Dom należał do Sir Wiliama More'a i do dzisiaj należy do rodziny. Lubiła w nim bywać Elżbieta I i oglądaliśmy komnatę gdzie sypiała.

Tak!

Pobyty Elżbiety rujnowały właścicieli tych domów . Zobowiązani byli również do wpłat na jej cele.

I ogród biały był zachwycający (tak, lepszy niż kultowy Sissinghurst):

Pszczelarnia 20:06, 21 sty 2019

Gardenarium 20:07, 21 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Moim zdaniem ten penstemon (bordowe liście) psuje charakter tej rabaty.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 20:15, 21 sty 2019

Ogród ziołowy w Loseley Park, piękny, rozległy, po prostu fantastyczny:

Pszczelarnia 20:16, 21 sty 2019

makadamia napisał(a)
Piwonie i piwonie
Bardzo je lubię ale z bólem serca musiałam z nich zrezygnować, bo mają za krótki "okres atrakcyjności" jak na mój mały ogródek.
Zdaje się ze drzewiaste i ITOHy są ładniejsze poza okresem kwitnienia - jak poogarniam bardziej te swoje rabatki to może znajdę miejsce na jedną lub dwie.
Pozdrawiam zimowo

Nie wiem jak to jest ale drzewiaste (mam 2) są takie specyficzne w komponowaniu. Taki podkrzesany krzak.