Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

alinak 23:01, 02 sie 2012

Ewciu tez już przygotowałam miejsce dla malin w jesieni... ale skromnie dla smaku...taki rządeczek przy warzywniaku ale na środku trawy żeby można było okosić na około
agniecha973 23:02, 02 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszko, potem trzeba to przerobić (przetrawić) ale tutaj jest duża zmienność asortymentu i możliwości wariacji (z miodem, musztardą, curry, octem, kiszone, sałatka). Tak mam ' Polanę' (chyba) - a co przeszkadza drut w ścinaniu - nie kumam? Jak zrobić, żeby były bardziej rzędy a nie kwadrat zarośnięty? Wiosną wycinać przesieki?

O tak, u nas podobne wariacje, nawet dokładnie takie same, teraz właśnie będą z musztardą.

Wydawało mi się, że druty stosuje się w malinach owocujących na pędach dwuletnich, tzn. rozpina się na drutach nowe pędy do owocowania na przyszły rok, a stare wycina. Dlatego nie wiem do czego w tych Polanach drut. Rozumiem, że chcesz zrobić szpaler. Nie wiem jak to zrobić, bo u mnie tak samo, coraz większa kupa malin i ciężko wejść do środka. Ale nam zawsze za mało, więc nic nie wytnę. Jeszcze dosadzam, tym razem w innym miejscu Polkę, ta jest dużo słodsza. Pycha!
agniecha973 23:04, 02 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)
A co ma plastikowy koszyk do zbiorów - nic, przecie.

Dla zbiorów nic, ale dla estetyki bardzo wiele. Twój ładniejszy, naturalny. Mój we wściekłych zółto-niebieskich kolorach
Tess 08:38, 03 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)
W kwietniu było tak:

To samo miejsce w lipcu:

A to już znany widok aktualny (dojrzewają maliny - w przyszłym roku powinnam im dać więcej światła i prowadzić jakoś na drutach???)

Uwielbiam takie pokazywanie "przed" i "po" I to w ciągu 4 miesięcy!
Pięknie, Pszczółko
Narobiłas się, ale efek - powalający!
Ależ Ty masz tej przestrzeni....
Pszczelarnia 09:51, 03 sie 2012

Tak sobie patrzę i sama się dziwię, co ręce ludzkie są w stanie zrobić.
W tej kwaterze rosła śnieguliczka, róża rugosa, ligustr, dziki bez, samosiejki drzew wiśniowych. Widać na poniższym zdjęciu w prawym rogu fragment.

A tak teraz:
Konstancja30 10:04, 03 sie 2012

nie każda ręka potrafi ale ta która zapewniła prezentowanemu zakątkowi tę arcy efektowną metarmofozę potrafi na pewno ... ma siem ten talent jak to ewuś powiedziałaś dziś zwany kreatywnością ... a tu chyba o zwykłą pracowitość chodzi ... buziak
Konstancja30 10:05, 03 sie 2012

Tess napisał(a)

Uwielbiam takie pokazywanie "przed" i "po" I to w ciągu 4 miesięcy!
Pięknie, Pszczółko
Narobiłas się, ale efek - powalający!
Ależ Ty masz tej przestrzeni....

Ależ Ty masz pracy ... !!!
Martek 10:08, 03 sie 2012

Nie lekko było,ale i nie kopalnia złoża węgielnego .Mnie żal,że już nie mogę tak wyżywać się łopatą jak dawniej ...Nie lubię fitnessu
monteverde 11:06, 03 sie 2012

Pszczółko zmiany ogromne i przemyślane bardzo mi się podoba, no i teren w sam raz aby tak wszystko rozplanować, nie ma ścisku, fajnie ja prowadzę maliny między drutami co by się nie przewieszały, w rzędzie wstawia się paliki i prowadzi drut, można na 3 wysokościach do Polanów też pozdrawiam
zbigniew_gazda 11:39, 03 sie 2012

Ewuś jestem przygotowany do roli i powinno być wesoło. Miłego oglądania sprawozdań.