Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 00:10, 17 cze 2020

Radziu2013 napisał(a)
Cześć
Ewo, czytałem, na stronie jednego sklepu, że tojady są trujące i przy ich pielęgnacji trzeba uważać. To prawda? W sensie, czy oprócz rękawiczek przy ich przycinaniu jesienią serio zachowujesz jakąś szczególną ostrożność? Czy to jest po prostu tak jak z wieloma innymi roślinami np. naparstnicami, że po prostu ich sok jest silnie trujący?

Radziu, nie wiem. Na pewno są trujące w przewodzie pokarmowym. Nie zachowuję szczególnej ostrożności, a jak do tej pory to ruta i trawy spowodowały rozległe poparzenia na mojej skórze.

To może pelargonia?

Pszczelarnia 00:12, 17 cze 2020

Margerytka40 napisał(a)

Też za mną chodzą

Musiałam więc posadzić p. 'Pink Hawaiian Coral'

sylwia_slomc... 00:16, 17 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Radziu, nie wiem. Na pewno są trujące w przewodzie pokarmowym. Nie zachowuję szczególnej ostrożności, a jak do tej pory to ruta i trawy spowodowały rozległe poparzenia na mojej skórze.

To może pelargonia?

Z tego co ja się dowiedziałam( mam jednego tojada w ogrodzie) to mają w sobie związek, który przenika w szybkim tempie przez skórę i bodajże blokuje płuca i serce. Dlatego nazwa tojad - to jad. Nie wolno go brać gołą dłonią bo wystarczy dosłownie kilka minut i można odejść z tego świata( tak piszą)On nie parzy tylko dusi.
antracyt 05:34, 17 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)

To może pelargonia?

No proszę i to taka modna, z drobnymi kwiatkami Czy jej liście pachną?
Czy z piwonii Pink Hawaiian Coral jesteś zadowolona? Ja w stosunku do mojej mam trochę mieszane uczucia. Zobaczymy co pokaże jak się zadomowi.
beta 08:17, 17 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Tojest taki liliowiec, który kwitnie jako pierwszy - wart propagowania:

tez mam tego liliowca...muszę go chyba bardziej wyeksponować...mam jeszcze jeden rodzaj ...tez wysoki o żółtych kwiatach, ale liście ma znacznie szersze od tej twojej odmiany Ewo i później kwitnie..

Ewo piękne portrety roślin
pozdrawiam
jolanka 08:43, 17 cze 2020

Ewo, wizyta w Twoim ogrodzie jest zawsze wielka przyjemnością. Masz tyle smaczków, tak pięknie skomponowanych.Ja wiem, ze na takie efekty to trzeba poczekać cierpliwie ale hmmm ... chciałaby dusza do Raju
Mgduska 08:57, 17 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Bardzo musiałam chronić tę szałwię przed ślimakami; szałwia 'Amistad'

Ta pod domem była bezpieczna ('Love and Wishes')

Mam wrażenie, że w tym roku ślimaki są szczególnie żarłoczne - w ubiegłym roku szałwia Amistad rosła u mnie całkiem spokojnie, nawet nie pomyślałabym, że mogłaby smakować ślimakom. W tym roku nadgryzły mi wszystkie szałwie - omszoną i lekarską też. Amistad i Kisses&Wishes, które kupiłam w tym roku, musiałam wyjąć z ziemi, bo zostały prawie pochłonięte przez ślimaki!
Dobra wiadomość jest taka, że zeszłoroczna Amistad przezimowała w gruncie - i te sadzonki najlepiej opierają się atakom.
Pięknie u Ciebie, jak zawsze - i te Twoje ujęcia - od razu się rozmarzam
Anda 11:00, 17 cze 2020

Cudowne widoki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 11:10, 17 cze 2020

Mgduska napisał(a)

Mam wrażenie, że w tym roku ślimaki są szczególnie żarłoczne - w ubiegłym roku szałwia Amistad rosła u mnie całkiem spokojnie, nawet nie pomyślałabym, że mogłaby smakować ślimakom. W tym roku nadgryzły mi wszystkie szałwie - omszoną i lekarską też. Amistad i Kisses&Wishes, które kupiłam w tym roku, musiałam wyjąć z ziemi, bo zostały prawie pochłonięte przez ślimaki!
Dobra wiadomość jest taka, że zeszłoroczna Amistad przezimowała w gruncie - i te sadzonki najlepiej opierają się atakom.
Pięknie u Ciebie, jak zawsze - i te Twoje ujęcia - od razu się rozmarzam
Amistad przezimowała? to super, w takim razie w tym roku też zostawiam w ziemi, zobaczymy

Ja nie wiem, czy mogę to napisać... ale u mnie w zasadzie nie ma prawie wcale ślimaków... Są tylko winniczki i te małe paskowane , to sobie jakoś koegzystujemy bez szkód. Jest jedno ale - u mnie bardzo mało deszczu pada...
galgAsia 11:18, 17 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z tego co ja się dowiedziałam( mam jednego tojada w ogrodzie) to mają w sobie związek, który przenika w szybkim tempie przez skórę i bodajże blokuje płuca i serce. Dlatego nazwa tojad - to jad. Nie wolno go brać gołą dłonią bo wystarczy dosłownie kilka minut i można odejść z tego świata( tak piszą)On nie parzy tylko dusi.
Akonityna wchłania się przez skórę i błonę śluzową, jest jest jedną z najsilniejszych trucizn roślinnych. Powoduje zaburzenia rytmu serca, z migotaniem przedsionków (bezpośrednie zagrożenie życia), porażenie mięśni oddechowych i parę innych niemiłych sensacji. W Renesansie ulubiona trucizna

Ja do tojadu podchodzę jak do jeża - zawsze rękawice, okulary i jakaś chustka na twarz (teraz popularne są maski ). Z nim trzeba uważać.