Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Anda 11:41, 13 wrz 2023

Ewuś, wreszcie udało Ci się zwiedzić ten ogród - rzutem na taśmę poniekąd
Cieszę się, że mogłaś go podziwiać i porozmawiać z właścicielami. Mnie podobał się w całości i w szczegółach. Poza tym lubię tę atmosferę ogrodów z charakterem.
Też mam te ich książki oczywiście Czasopismo polecam. Jest bardzo wartościowe. Abonuję i zbieram od lat.

Twój five o'clock oglądam zawsze, nie zawsze piszę. Fajnie, że wprowadziłaś tą tradycję.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 20:36, 13 wrz 2023

Czytam i się delektuję, niech tak zostanie.
Bardzo dobra, nowa tradycja
Pszczelarnia 20:32, 17 wrz 2023

Dzisiejsza five o'clock w ogrodzie Pszczelarni. Zapraszam na placyk przy kuchni.

Pszczelarnia 20:38, 17 wrz 2023

Kwitną wrzosy w donicach, cyklameny i zimowity, jest też kapusta ozdobna

Pszczelarnia 20:45, 17 wrz 2023

Podano herbatę

Świeżo zerwane maliny i placek śliwkowy

Jesienne ciepło

Pszczelarnia 20:59, 17 wrz 2023

Dzisiaj wspominałam Ogród Moorriem w Niemczech. Widziałam go dwukrotnie. Po raz pierwszy w odsłonie późnego lata, kiedy kwitły rośliny "rodem" z Pieta Oudolfa (krwawnice, dzielżany, jeżówki, sadźce, trawy itp.). Wtedy obiecałam sobie, że wrócę do tego ogrodu w czerwcu, kiedy w rozkwicie będzie pewna część ogrodu tzw. Bauerngarten, czyli cottage garden, a więc ogród wiejski.

Oczywiście zakupiłam książkę, której tytuł oddawał nastrój tego ogrodu: "Ogród Moorriem. Spacer między ostróżką a krwiściągiem"

Rozmowa z właścicielem była czystą przyjemnością. Opowiadał jak z małżonką zakupili 300-letni dom i hektar ziemi i zaczęli tworzyć ogród. Właściciele nawiązali do tradycji wiejskich ogrodów tego historycznego regionu: przed domem nie było przedogródków tylko łąki z pasącym się bydłem, za domem sad z rabatami, tzw. kwietnikami.

Pszczelarnia 21:03, 17 wrz 2023

Kilka migawek - wspominek

Pszczelarnia 21:16, 17 wrz 2023

Rok 2019 był ostatnim sezonem ogrodu otwartego. Właściciele postanowili sprzedać dom. Pilnie śledziłam losy tego domu na rynku nieruchomości. W 2021 dom zakupiły osoby, które otworzyły tu kawiarnię i galerię, mają też zamiar udostępnić ogród swoim gościom.

Pszczelarnia 21:32, 17 wrz 2023

Dzisiejsza robótka: wianek w trakcie wykonywania - powinien ładnie się zestarzeć

I jeszcze kilka roślin rosnących w zasięgu wzroku, zerkam znad fotela ogrodowego

Rośliny masywne to derenie 'Ivory Halo',

nad nimi miłorzeby

nieopodal piękna magnolia 'Lennei Alba'

ciemierniki, jarzmianki, paprocie, orliki, naparstnice żółte, hosty, oczywiście piwonia, a dookoła epimedia. W rabacie kule bukszpanowe i posadzone cisy na podmiankę - różne odcienie zieleni.

Rabata kwitnie generalnie w czerwcu.

Na kolejny fajf zapraszam za tydzień.

Anda 22:53, 17 wrz 2023

Wianek z rajskimi jabłuszkami, owocami róży, liśćmi paproci i cercisa?

Ogród Morriem piękny. Fajnie, że mogłaś tam być aż dwa razy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies