Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 11:34, 12 wrz 2023

Książkami "na podwieczorek" były mi publikacje Manfreda Lucenza i Klausa Bendera - panów, którzy od kilkudziesięciu lat uprawiali ogród, otwierali go kilka razy w roku dla gości, pisali artykuły w czasopismach ogrodniczych i nagrywali audycje.

I tak niedzielne five o'clock spędziłam w ogrodzie Lucenz & Bender w Niemczech, w kraju związkowym Nordrhein-Westfalen. Od października 2023 tego roku ogród pozostanie już zamknięty i zmieni właściciela. Panowie są w podeszłym wieku, przeprowadzają się do apartamentu nad Jezioro Bodeńskie - tam będą wśród ludzi i w miejscu z bliższym dostępem do oferty kulturalnej.
Zobaczenie tego ogrodu było moim marzeniem od lat. W 2017 byliśmy już umówieni na spotkanie, niestety 5-godzinny korek na autostradzie w Niemczech pokrzyżował nam plany. W tym roku wybraliśmy pewniejszą i krótszą drogę - po prostu pojechaliśmy z Belgii.

Niedzielne popołudnie 10.09.2023 było upalne, skwarne i tłoczne.
Trwały znak rozpoznawczy ogrodu to niebieskie donice ze szkliwionej terakoty (słynna Impruneta) oraz krzesła.

Pszczelarnia 11:46, 12 wrz 2023

Kilka migawek z ogrodu.

Atrakcyjne cieniste zakątki - przy 30 st. C odruchowo szukałam cienia

Liriope szafirkowata (ta rośnie kępiasto, nie rozłogowo)

Cyklamen bluszczolistny (kwitnący jesienią; dla odróżnienia cyklamen dyskowaty kwitnie wiosną)

Cieniście, przyjemnie

Pszczelarnia 12:06, 12 wrz 2023

I choć niektóre części ogrodu były wyłączone ze zwiedzania (jeden pan niedomaga, a drugi nie zdążył przygotować ogrodu), ogród już pewnie czeka na nowych właścicieli (szwajcarsko-niemiecka para związana z ogrodnictwem), to jednak warzywnik nadal oferował produkty na stół (panowie zawsze podkreślali, że gotują codziennie głównie w oparciu o produkty z ogrodu)

Zachwycający floks

Piękne elementy w ogrodzie

Pszczelarnia 12:29, 12 wrz 2023

Zapytałam pana, gdyby chciał udzielić rady młodszym ogrodnikom amatorom (posiadaczom ogrodów, czyli nam), co by radził.
I. Usłyszałam, o tym, żeby zwracać uwagę na warunki dla roślin w ogrodzie (stanowisko), dać sobie czas, bo ogrodnicze błędy można naprawić ale kosztują czas, (w 1. roku widzimy błąd, w 2. roku naprawiamy, w 3. roku widzimy efekt poprawek).

II. Trzeba potraktować ogród jak dom, przestrzeń do życia, bardzo indywidualnie zgodnie z tym co w duszy gra. Oczywiście inspiracje, wzory, przykłady są ważne ale tworzenie ogrodu to coś bardzo indywidualnego. Dla niego, dodał, to jest jak tworzenie dzieł sztuki.

Dedykacje w książkach uzupełniały wypowiedzi: "Ogrody powinny być takie, żeby można było w nich żyć" - panowie zacytowali słowa słynnej ogrodniczki G. Jekyll

"Ogrodowanie to życie"

Na koniec spotkania otrzymałam karton czasopism ogrodniczych - zatem zima mi nie straszna.

Pszczelarnia 12:34, 12 wrz 2023

Kawka wypita, czas do pracy

W następną niedzielę zapraszam na kolejny five o'clock do Pszczelarni.

antracyt 12:47, 12 wrz 2023

Ewo, dziękuję za kolejną porcję inspiracji - w tym tygodniu chmiel do bukietów to dla mnie największe odkrycie. Rośnie kilka kroków od domu, a do tej pory nie zwróciłam na niego uwagi.
Nazwiska panów i ich ogród jest mi znany, ale zupełnie nie kojarzę skąd... może ktoś już relacje wstawiał na forum. Rady dla posiadaczy ogrodów to czysta prawda, z której nie zawsze chcemy skorzystać, a byłoby łatwiej.
Męczyłam się z miejscówką dla mojego Iceberga, chociaż od początku intuicja podpowiadała gdzie będzie najlepiej wyeksponowany. Jak tylko się ochłodzi zabieram się za kopanie, zmobilizowałaś mnie swoim zdjęciem.
Basieksp 12:53, 12 wrz 2023

Zrobiłam sobie przyjemną, małą przerwę w pracy na kawę porady tego Pana bardzo trafione i cenne napewno przeżywają trudne chwile związane z przeprowadzką, to musi być bardzo trudne dla ogrodnika, zostawić wszystko, no ale takie często jest życie.
sylwia_slomc... 13:13, 12 wrz 2023

Cenne rady do zapamiętania Miło spędziłam czas w Twoim towarzystwie, kompozycja delikatna, ślubna
Kordina 16:15, 12 wrz 2023

Ewo, dziękuję, jaka przyjemność u Ciebie gościć na kwo-herbacie ujęcia piękne jak zawsze, artystyczne. Bardzo rezonuję z pn 2 tworzyć swój ogród "zgodnie z tym co w duszy gra".
Czyli właśnie traktować ogród w sposób twórczy
Joku 16:56, 12 wrz 2023

U ciebie zawsze coś ciekawego się dzieje. Wyprawy do ogrodu panów B. L. zazdroszczę i szczerze podziwiam za determinację. Widziałam gdzieś w internecie relację i zdziwiłam się że rozstają się z ogrodem, są niewiele starsi ode mnie. Ciekawa jestem czy w nowym miejscu jakąś niewielką namiastkę ogrodu planują. Czy tylko wystarczy im oferta kulturalna i zwiedzanie ogrodów.

Dziękuję za info o werbenie. Myślałam że da radę przetrwać zimę.