Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:17, 12 gru 2011

Obiecałam pokazać cisy w okazyjnej cenie. Nie są to modele ale może wyjdą na ludzi. Po kolei:
Kostka: Danusiu dosadzić jednak do tych kostek, żeby zamiast 2x2 było 3x3?

A to cis "Elegantissima", na wiosnę ciąg dalszy zagospodarowywania tego zakątka, bo widać go z uczęszczanego mostku-drogi i jest jakby wizytówką (myślę już o tym ale od tego myślenia boli mnie głowa).

Kolejne już tylko zadołowane w warzywniku czekają.

A to tło dla inych roślin (przegroda za dziesiąt lat)

Te 2 na końcu trzeba jednak wymienić, żeby dorównywały wzrostem? Koniecznie trzeba dostawić sztachet na tym trójkącie.

Gardenarium 20:25, 12 gru 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Zguba (plan zielnika) się znalazła! Mój pomysł jest następujący.
I oczywiście mam pytanie o to, czy zostawić ten zielnik taki niedomknięty? Otwarty na pd.-zach.?
Czy brakuje jakiś ważnych ziół? Tak rumianku (on jest jednoroczny - dosiać), marunę dodać?
B - kule i zielony pas to oczywiście miododajny bukszpan.
PORADŹCIE, proszę. Ławeczka na razie może okazać się jednoosobowym fotelem ratanowym.

Przejrzałam wszystkie możliwe zielniki w ogrodach angielskich i nie tylko, jakie znalazłam na Ogrodowisku. Nie śmiejcie się z babki (plantago maior albo lanceolata) - bardzo dobra na użądlenia, ukąszenia i otarcia naskórka oraz oparzenia. I glistnik jaskółcze ziele (chelidonium maius - uwaga trujący!) jest też lubianym zielskiem.
Gabrysia - pamiętałam o ostropeście, jest rewelacyjny (w wyglądzie).
Wytłumaczę się z granitu (piaskowiec byłby lepszy do ziół). Piaskowca nie mamy tyle i są to raczej kamienie płasko-okrągłe. A granitu jest pod dostatkiem i te nawierzchnie twarde (oprócz trawnika) u nas dominują (oprócz ścieżki z kamieni do strumienia). Ufffffff.

Jeśli chodzi o ławeczkę, zrób ziemną Jak w Sissinghurst

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:26, 12 gru 2011

Możesz nawet zbić z grubych bali a środek jak donica na pachnące tymianki.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 20:27, 12 gru 2011

Przed Świętami. Jedni robią wianki , a inni pieką w taki oto nieskomplikowany, tradycyjny sposób.I to jest piękne.

Makowce na miodzie z pieca opalanego drzewem.

A rozmaryn ma się tak.

Gabriela 20:29, 12 gru 2011

A jak to zrobiłaś, że ciasto w strucli się nie oddziela na górze? Ja jak nie zawinę ciasno w papier i nie wsadzę do foremki, to zawsze odstaje.
Pszczelarnia 20:40, 12 gru 2011

A ogród w słońcu, mimo że pozostawia wiele do życzenia, wygląda pięknie (bo jest mój i wiem, ile czasu i marzeń mu poświęcam).
Jedna strona:

I za domem druga strona:

Lubię tę przestrzeń taką długą z tego miejsca od podjazdu.

Pszczelarnia 20:47, 12 gru 2011

Gabriela napisał(a)
A jak to zrobiłaś, że ciasto w strucli się nie oddziela na górze? Ja jak nie zawinę ciasno w papier i nie wsadzę do foremki, to zawsze odstaje.

Gaba, a to Ty z Galicj jesteś (strucla! Zajmują mnie regionalizmy w języku.). Smaruję białkiem zanim położę masę, ciasto drożdżowe jest nieco sztywniejsze. No nigdy mi nie odstał ale pęka czasami z nadmiaru zawartości i złego nakłuwania.
agniecha973 20:54, 12 gru 2011

Uwielbiam makowce i wszelkie makowe ciasta. Mniam. Ale u mnie mama takie zawijańce piecze. Pierwsza porcja już upieczona do siostry do Irlandii wyjeżdża. Druga tuż przed świętami.
Gabriela 20:56, 12 gru 2011

Też smaruję białkiem i nawet w tym papierze się oddziela czasami I nigdy nie jest taka zgrabna i nieduża.
No, strucla makowa, strudel jabłkowy i jeszcze strucla z czekoladą, mam przepis od babci męża, świetna.
Ja nie jestem rodowitą galiczanką,( galicjanką ? ) jak mój mąż i jego rodzina, ale mówię że idę na pole, a kiedyś wychodziłam na dwór, itd.
Pszczelarnia 20:56, 12 gru 2011

A oczywiście, że mama mnie nauczyła i piecze ze mną. Co ja bym bez Mamy zrobiła?