Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

EPODLAS 20:27, 09 gru 2011

Żurawka piękna, ja jej nie znałam, dopiero niedawno doceniłam żurawki. Będzie ich na pewno więcej w moim ogrodzie. Moje niezapomniane pierniki to te które, piekła moja babcia. Jak byłam dzieckiem jeździliśmy na każde święta do babci. I ona specjalnie dla mnie wypiekała lalki, koniki i inne zwierzątka. Nigdy żadne nie były takie ładne i takie pachnące. Oj łza się w oku kręci. Babci już nie ma tak dawno.
agniecha973 00:20, 10 gru 2011

barbara_krajewska napisał(a)

Ja swoje Polany już wycięłam.Nisko.Choć niektórzy preferują wycinanie na wysokości 30 cm.
Jak masz jeden rządek,możesz tak zrobić, szybciej będą owoce w przyszłym roku. Ale jak w kilku rzędach,lepiej wycinać na dole,Pędy będą rosły od samej ziemi i owocować na szczytach,a nie na odnogach bocznych,które są słabsze,i owoców trzeba szukać między liśćmi.
o o o...Hanuś ja sobie obiecałam, że na tym moim kawałku posadzę maliny, i myślałam o Polanie, ale to chyba na wiosnę lepiej niż teraz prawda?

Polecam 'Polkę'. Owocuje do października, wytwarza owoce na pędach tegorocznych, nie rozłazi się.
Zerknij tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/279-kolorowe-owoce-jesieni?page=4

Może to już dawno było, ale mam sprawdzone wieści w tej sprawie (dopiero czytam wątek, więc proszę wybaczyć, że wyciągam tu listopad w grudniu). Mam maliny Polana i Polka i zdecydowanie polecam Polkę, ale ze względu na dużo smaczniejsze owoce. Polana jest na 4 a Polka na 5.
agniecha973 00:28, 10 gru 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Odnośnie do cisów. Chyba już nie posadzę. Już nie ma. Jeszcze nadzieja w jednej szkółce. Leśnik się wyprzedał - sama kupiłam u niego latem 30 szt. po 4 zł. wys. do kolan. Ma za to choinę kanadyjską po 3 zł.- kupię na zapas i zadołuję. Na pewno się przyda.

No to ceny masz lepsze niż w Radogoszczy!
Ja dzisiaj byłam i choina po 7 zł. Cisów nie zauważyłam.
Sebek 19:04, 10 gru 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Wszyscy pewnie znają tę żurawkę. Ja chciałabym jej znacznie więcej w moim ogrodzie.
Georgia Peach.

No i liście ma bardzo duże
Matka 19:09, 10 gru 2011

Takiej jeszcze nie mam, muszę zakupić na wiosnępiękny kolor mapodpatrywałam u Sebkaczy nadmiar słonka jej nie grozi?
Sebek 19:57, 10 gru 2011

Bogda napisał(a)
Takiej jeszcze nie mam, muszę zakupić na wiosnępiękny kolor mapodpatrywałam u Sebkaczy nadmiar słonka jej nie grozi?

Nie nie - ona właśnie lubi

Mam sadzonkę - urwałem przed zimą - i teraz zrobiła się pomarańczowa - czyli słonka za mało
jotka 20:38, 10 gru 2011

Ja swoje żurawki rozsadzałam w listopadzie ( z konieczności), mam nadzieję, że mimo to przetrwają zimę i będę z nich mogła zrobić wymarzone obwódki
Sebek 20:54, 10 gru 2011

Jolu - z taką pogodą na pewno
Pszczelarnia 19:58, 12 gru 2011

Zguba (plan zielnika) się znalazła! Mój pomysł jest następujący.
I oczywiście mam pytanie o to, czy zostawić ten zielnik taki niedomknięty? Otwarty na pd.-zach.?
Czy brakuje jakiś ważnych ziół? Tak rumianku (on jest jednoroczny - dosiać), marunę dodać?
B - kule i zielony pas to oczywiście miododajny bukszpan.
PORADŹCIE, proszę. Ławeczka na razie może okazać się jednoosobowym fotelem ratanowym.

Przejrzałam wszystkie możliwe zielniki w ogrodach angielskich i nie tylko, jakie znalazłam na Ogrodowisku. Nie śmiejcie się z babki (plantago maior albo lanceolata) - bardzo dobra na użądlenia, ukąszenia i otarcia naskórka oraz oparzenia. I glistnik jaskółcze ziele (chelidonium maius - uwaga trujący!) jest też lubianym zielskiem.
Gabrysia - pamiętałam o ostropeście, jest rewelacyjny (w wyglądzie).
Wytłumaczę się z granitu (piaskowiec byłby lepszy do ziół). Piaskowca nie mamy tyle i są to raczej kamienie płasko-okrągłe. A granitu jest pod dostatkiem i te nawierzchnie twarde (oprócz trawnika) u nas dominują (oprócz ścieżki z kamieni do strumienia). Ufffffff.
Gabriela 20:13, 12 gru 2011

Granit spoko, przecież na Twoim terenie, on jest naturalny.
Co do składu ziół - ok, wszystko u nas urośnie super. Te zioła to mają być takie plamy z poszczególnych gatunków, bo widzę że masz zioła w rządku pod bukszpanową obramówką, a reszta to macierzanki z nasturacjami po jednej i nagietkami po drugiej stronie. I tu mam wątpliwość: nagietki są wysokie dość, a nasturcje się płożą. Jedne i drugie ( tylko inaczej) zasłonią macierzanki, czy tymianki, które są niskie i potrzebują dużo słońca. Poza tym nasturcje mocno się rozrastają, a nagietki nie są długo ładne. Ja bym dała te nagietki w drugim planie, gdzieś koło tej melissy. Poza tym jeśli z jednej strony płożąca nasturacja a z drugiej nagietki, to nie będzie symetrii, bo po prawej niżej a po lewej stronie wyżej. Szałwia też nie jest wysoka, znowu te nagietki ją zasłonią, podobnie będzie z oregano, czyli lebiodką, ono się robi wysokie dopiero jak kwitnie. Czyli po bokach ścieżek nisko, potem następny rząd wyżej itd jak w angielskim ogródku.
Mięta w doniczkach - b. dobry pomysł, ale zabezpiecz jeszcze czymś, ja wsadziłam też w doniczkach , wypuściałam rant wyżej nad ziemię, a teraz ona zaczyna być wszędzie, rozłogi przechodzą górą, dołem, cieżko jej się pozbyć, ale jeszcze do teraz jest zielona.
Acha, a gdzie lawenda i kocimiętka?