Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:25, 12 gru 2011

Mam ją od lata 2011. Sądzę, że rośnie szybko. To ta po 4 złote. Reszta się dołuje w wolnej przegrodzie kompostownika.
agniecha973 21:26, 12 gru 2011

Uuu.. A u mnie w Radogoszczy po 7 zł. Byłam w piątek pooglądać.
Pszczelarnia 21:27, 12 gru 2011

A to też jeszcze ujdzie.
barbara_kraj... 21:31, 12 gru 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Basiu, a bylica estragon to nie bylica piołun (artemisia dracunculus i artemisia absinthium - czyżby do absyntu dodawano jej?). Problem w tym, że coś mam a nie odróżniam. Tzn. wiem, że liście się różnią, muszę się przyjrzeć na wiosnę. Dołożymy!

Z bylicy piołunu/artemisia absinthium / absynt robiono. To był najczęściej spożywany trunek w XIXw, modny wśród cyganerii francuskiej. I do tego szkodliwy.
A bylica estragon, to artemisia dracunculus
agniecha973 21:35, 12 gru 2011

Danusia odradza mi kupowanie w tej szkółce, bo napisałam, że świerki serbskie chude i bez etykietek. Ale jeśli nie znajdę w podobnej cenie gdzieś w szkółce to chyba się skuszę, przecież urosną. Może znasz jakieś szkółki w okolicach?
Gabriela 21:39, 12 gru 2011

barbara_krajewska napisał(a)

Basiu, a bylica estragon to nie bylica piołun (artemisia dracunculus i artemisia absinthium - czyżby do absyntu dodawano jej?). Problem w tym, że coś mam a nie odróżniam. Tzn. wiem, że liście się różnią, muszę się przyjrzeć na wiosnę. Dołożymy!

Z bylicy piołunu/artemisia absinthium / absynt robiono. To był najczęściej spożywany trunek w XIXw, modny wśród cyganerii francuskiej. I do tego szkodliwy.

Może i szkodliwy, ale jaki ma piękny zielony kolor!
alinak 23:29, 12 gru 2011

Ewciu a te makowce to już na święta ?. . boże i pomyśleć że torty wychodzą mi na cacy a zwykła drożdżówka to dla mnie Mont ewerest. i czasem nie myślcie że nie umiem piec ....po prostu nie wychodzą mi te drożdżówki
monteverde 00:19, 13 gru 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Przed Świętami. Jedni robią wianki , a inni pieką w taki oto nieskomplikowany, tradycyjny sposób.I to jest piękne.

Makowce na miodzie z pieca opalanego drzewem.

A rozmaryn ma się tak.

Pszczółko te Twoje makowce, to miód na moje serce, śliczne wyszły

Pszczółko te Twoje makowce to miód na moje serce, ślicznie wyszły
zbigniew_gazda 06:38, 13 gru 2011

Pszczółko i na moje też . Bo przecież one na miodzie. Gratuluję . Pychota muszą być.
Pszczelarnia 08:40, 13 gru 2011

Starając się zachować wątek ogrodowo-pszczelarski dodam, że (miodowe) makowce już na święta, podobnież jak i keks. Przede mną jeszcze piernik i sernik oraz babeczki. Torty piekłam tylko 2 razy, bo one wymagają dokładności i artyzmu, Alino!